21.04.22 Miljø, energi og klima Nyheder

Forventninger til revision af EU’s kemikalieregulering REACH og CLP

I 2022 revideres de to centrale kemikalielovgivninger i EU: REACH og CLP. Dette sker som et led i implementeringen af en række initiativer under EU's Green Deal.

REACH kemikalielovgivningen regulerer al import, anvendelse og markedsføring af kemiske stoffer, mens CLP regulerer faremærkning af produkter. Revisionen af de to forordninger ventes at indeholde nye krav til data for registrering af stoffer samt udvidelse af gruppen af registreringspligtige stoffer og nye fareklasser. Derudover forventes også en ændring i måden at begrænse visse farlige stoffer på, herunder indførelse af en generisk risikovurdering og en ændring af balancen mellem autorisation og restriktioner for visse stoffer samt forbud mod og begrænsninger for visse farlige stoffer i forbrugsprodukter og til professionel anvendelse.

Effekter for industrien

Revisionen af forordningerne har stor betydning for importører, forhandlere og producenter af kemiske stoffer. Især virksomheder midt i værdikæden er afhængig af, at informationer om sikker anvendelse af de anvendte stoffer fra leverandører kan håndteres på en måde, der er let at videreformidle til egne kunder, og som er ensartet på tværs af markeder.

De store investeringer, som kræves af virksomhederne ved øget regulering, kan kun komme samfundet til gavn, hvis de bygger på fair konkurrence og kontrol af markedet. En uens implementering i EU og en begrænsning af uønskede stoffer, der stadig kan forekomme i importerede varer, vil gøre danske og europæiske virksomheder mindre konkurrencedygtige på det globale marked og kan dermed true virksomhedernes markedsposition i forhold til udvikling af nye teknologier og produkter i den grønne omstilling.

De foreslåede nye krav i kemikalielovgivningen vil have store konsekvenser for både myndigheder og en række brancher, hvor alt fra stofproducenter til producenter af teknologier, såvel som produkter i form af f.eks. maling, plast, rengørings- og andre husholdningsprodukter vil blive berørt.

DI’s holdning til revisionen

DI deltager aktivt i arbejdet med revisionen af kemikaliereguleringen gennem samarbejde med de europæiske brancheorganisationer: CEFIC, Business Europe og Orgalim samt gennem dialog med Miljøministeriets departement, udvalgte politikere og regelforum.

DI mener, at Danmark bør arbejde for at sikre fair og ensartede vilkår for producenter i og udenfor EU. Faremærkningen bør bygge på FN’s system til fareklassificering, GHS, der anvendes globalt, for at undgå, at EU går enegang, og der skabes præcedens for andre lande og regioner for at etablere nye egne fareklasser.

Den forventede digitalisering af faremærkninger bør udformes, så den baseres på faste og ensartede formater, der skal været givet før kravene for effekt. Dette for at sikre at virksomheder i hele værdikæden skal levere data om kemi, miljø og sundhed på samme måde og ikke pålægges ekstra byrder med at tilfredsstille mange forskelligartede krav fra leverandører og kunder.

DI’s høringssvar til revisionen

Læs DI’s høringssvar til revisionen her
Helle Westphal

Helle Westphal

Fagleder

  • Direkte +45 3377 3259
  • Mobil +45 2688 2052
  • E-mail hewe@di.dk

Relateret indhold