24.08.22 Miljø, energi og klima Nyheder

Digital synliggørelse af miljømærkning letter virksomheders grønne handel med det offentlige

Når virksomheder handler med det offentlige, vil de fremover kunne synliggøre miljømærkede produkter på en ensartet måde i e-faktura. Herved bliver handel med forskellige offentlige og private indkøbere nemmere, og virksomheder får bedre mulighed for at fremvise salg af miljømærkede produkter.

Leverandører til det offentlige vil fremover opleve stigende krav om miljømærkede produkter i offentlige udbud. Det vil sige, at flere indkøb skal være miljømærket med de officielle miljømærker Svanemærket og EU-Blomsten, eller leve op til tilsvarende krav.

Derfor bliver det nu nemmere for virksomheder at synliggøre miljømærker digitalt. Når virksomheden sender en e-faktura, kan den fremhæve, at dens produkt er miljømærket. Alle offentlige indkøbere vil dermed bruge den samme standardiserede liste for miljømærker, baseret på en fælles kodeliste fra GS1. Det samme vil være gældende for private indkøbere, der gør brug af e-faktura via Nemhandel.

E-Faktura

Brug af elektronisk faktura (e-faktura) er et krav ved samhandel med det offentlige. E-faktura vil fremover indeholde et felt, der kan udfyldes med en digital kode for miljømærker, som vil være den samme for alle indkøbere.

E-Katalog

Et elektronisk katalog (e-katalog) er et katalog, der kan læses direkte af virksomheders kunders IT-systemer, så de ikke behøver at slå virksomhedens varer op i fysiske prislister eller indtaste dem manuelt i deres indkøbssystemer.

Standardiseringen af miljømærkeregistreringen muliggør en ensretning af samhandel med offentlige og private kunder. Transaktionen mellem leverandører og forskellige indkøbere kan dermed blive mere strømlinet.

Data om miljømærker i e-faktura er altså en fordel for både offentlige og private indkøbere, der gør brug af e-faktura via Nemhandel, da det giver indkøberne brugbare data til at måle, hvorvidt deres organisation efterlever målsætninger og krav om indkøb af miljømærkede produkter.

Udover, at de fælles koder for miljømærker nu indgår i e-faktura, arbejder Erhvervsstyrelsen hen mod, at leverandører kan bruge disse koder til at gøre indkøbere opmærksom på miljømærkede produkter i e-kataloger.

Louise Bünemann

Louise Bünemann

Fagleder for EU miljøpolitik

  • Direkte +45 3377 3024
  • Mobil +45 4070 6911
  • E-mail lobu@di.dk

Relateret indhold