Foto: Canva

26.08.24 Miljø, energi og klima Nyheder

EUDR Træder Snart i Kraft – Virksomheder Efterlyser Bedre Forberedelse

Den 30. december 2024 træder EU’s forordning om skovrydningsfrie produktkæder i kraft. Forordningen indfører krav om due diligence ved import, eksport og handel indenfor det indre marked med bestemte råvarer og produkter.

Forordningen træder i kraft til december

Den 30. december 2024 træder EU’s forordning om skovrydningsfrie produktkæder i kraft. Forordningen, som blev vedtaget for 18 måneder siden, indfører krav om due diligence ved import, eksport og handel indenfor det indre marked med bestemte råvarer og produkter som soja, kaffe, kakao, naturgummi, kvæg, træ og palmeolie samt deres afledte produkter inden for EU's indre marked.

Erhvervslivet bekymret over manglende forberedelse

Med kun fire måneder til ikrafttrædelsen har flere erhvervsorganisationer, herunder Dansk Industri (DI), set sig nødsaget til at udtrykke stor bekymring. EU-Kommissionens forberedelse af nødvendige IT-systemer og vejledninger er nemlig langt fra tilstrækkelig, og mange virksomheder frygter derfor, at de ikke vil kunne leve op til forordningens krav fra dag ét. DI opfordrer derfor til en administrativ udskydelse af forordningens startdato for at sikre, at alle virksomheder kan melde klar til tiden.

Ny bekendtgørelse og gebyrer i Danmark

I Danmark er implementeringen af forordningen allerede i gang. Den danske bekendtgørelse fastsætter, at Miljøstyrelsen vil fungere som kontrolmyndighed og opkræve et årligt gebyr på omkring 400 kroner pr. virksomhed, der indberetter due diligence-erklæringer i relation til EUDR. Gebyret skal dække Miljøstyrelsens omkostninger til tilsyn og administration, ligesom der vil blive opkrævet timebetaling for opfølgende kontrolbesøg. Der vil ikke blive opkrævet betaling for de enkelte risikobaserede kontrolbesøg.

Manglende klagemuligheder skaber usikkerhed

Ifølge den nye bekendtgørelse vil Miljøstyrelsens afgørelser efter EUDR ikke kunne påklages til en anden administrativ myndighed, hvilket har skabt stor bekymring blandt virksomhederne. I sit svar til Miljøministeriet har DI påpeget, at den manglende mulighed for at klage kan føre til betydelige økonomiske konsekvenser i tilfælde af at virksomhedernes produkter beslaglægges, doneres eller destrueres. DI opfordrer derfor kraftigt til en revurdering af denne bestemmelse for at beskytte virksomhederne mod urimelige indgreb.

Sven Pedersen

Sven Pedersen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3096
  • Mobil +45 6154 5718
  • E-mail sghp@di.dk

Relateret indhold