Foto: Canva
19.12.24 Miljø, energi og klima Nyheder

Hvordan arbejder nordiske virksomheder med cirkulær økonomi?

Det er et af de centrale spørgsmål, der søges besvaret i den nyligt publicerede rapport Circular Economy Outlook. Da de fleste materialestrømme styres af virksomheder, søger rapporten at forstå omfanget og intensiteten, hvormed virksomheder arbejder hen imod cirkularitet: fra mål og valg af cirkulære strategier til målbare resultater.

Ifølge rapporten er cirkulær økonomi ved at vinde betydelig fremgang blandt børsnoterede virksomheder i Norden, hvor næsten alle virksomheder rapporterer engagement i mindst én cirkulær strategi. I dag har 86 pct. af børsnoterede virksomheder et eller andet aspekt af cirkulær økonomi udtrykt i deres forretningsstrategi. Dette er en betydelig stigning. Men kun 4 ud af 10 virksomheder har formuleret mindst ét ​​cirkulært mål, og lidt flere (46pct.) er begyndt at implementere cirkulære strategier.

Rapporten introducerer også en ny metode til at måle cirkulær aktivitet i virksomheder: Circular Business Index (CBI). Det er en indikator for omfanget af forventede handlinger i den nærmeste til mellemlange fremtid.

Ifølge rapporten ligger CBI i gennemsnit på 21 pct. på tværs af nordiske virksomheder, hvilket indikerer et betydeligt vækstrum. Landespecifik CBI er 16pct. for Danmark, hvilket sender Danmark på en sidsteplads, da CBI udregnes til 25pct. for Finland, 19pct. for Norge og 22pct. for Sverige.

Hvorfor arbejder virksomheder med Cirkulær Økonomi?

De mest almindelige drivkræfter for cirkulære strategier blandt nordiske virksomheder er, at de kan se potentielle forretningsmuligheder (61 pct.), og det er en mulighed for at reducere deres klimaudledninger  (52 pct.). Derudover angiver knap halvdelen af virksomhederne også, at en væsentlig årsag til at arbejde aktivt med cirkulær økonomi kommer fra et øget pres fra deres kunder (46 pct.).

Når man fokuserer på de danske virksomheder, skiller de sig en anelse ud fra resten af de nordiske lande, da danske virksomheder oftere er motiveret af pres fra deres kunder, og i lidt mindre grad af potentielle forretningsmuligheder og reduktion af klimaudledninger.

Hvilke barriere støder virksomhederne oftest på?

De mest almindelige barrierer for cirkulære strategier er usikre business cases (37 pct.), lav efterspørgsel (31 pct.) og at det ikke er foreneligt med nuværende forretningsmodeller (29 pct.). Mange virksomheder beskriver at være fanget i nuværende (lineære) forretningsmodeller, der gør den cirkulære omstilling vanskelig. Det gælder især for danske virksomheder (41pct.).

Danske virksomheder er i gang

Rigtig mange danske virksomheder er dog i gang, men det er svært at skabe skala i løsningerne. Rapporten peger på, ligesom vi i Dansk Industri (DI) længe har gjort,  at noget af det, der særligt spænder ben for omstillingen er manglen på efterspørgsel. Det understreger, at grønne indkøb er et helt afgørende element i forhold til at få implementeret en mere cirkulær økonomi.

Også tydelige incitamenter og politisk retning og vision er afgørende. En ambitiøs national strategi for cirkulær økonomi med konkrete mål for omstillingen, herunder et pejlemærke for de forbrugsbaserede udledninger i forbindelse med revision af klimaloven, vil – ligesom det har været tilfældet ved det nationale klimamål – skabe innovation og investeringer i det private erhvervsliv, fordi der er tryghed om retningen, både politisk og i samfundet.

Derfor har vi i DI også udarbejdet et politisk udspil om cirkulær økonomi med konkrete bud på, hvilke områder og indsatser, der bør indgå i en kommende national strategi for cirkulær økonomi.

Iben Kinch Sohn

Iben Kinch Sohn

Teamleder

  • Direkte +45 3377 3713
  • Mobil +45 2625 0910
  • E-mail ibso@di.dk

Relateret indhold