DI og dansk EU-formandskab

Turn setback into comeback

Europa er i krise. Vi er sakket bagud. Vi har taget forudsætningerne for vores velstand og sikkerhed for givet. Vores konkurrencekraft og velstand er alvorligt udfordret.

Men der er grund optimisme for fremtiden. Der er talrige eksempler i verdenshistorien på, at handlekraften vækkes til live, når vi står ansigt til ansigt med udfordringerne. Ofte formes fremgang af modgang. Nu er Europa tvunget til det nødvendige opgør med de rammer, vi har givet os selv de senere år.

Fra Danmark kan vi endda tage de mange første og afgørende skridt under det danske EU-formandskab. Danmark og dansk erhvervsliv står med alletiders mulighed for at vise hele verden, hvad vi kan.

Lang historie kort: Nu skal vi vende setback til comeback.

Lars Sandahl Sørensen, Adm. direktør
Lad os gribe muligheden og være modige – også selvom det nogle gange er forbundet med risici. Europa kan jo godt, når det gælder, og den politiske vilje er til stede. Lars Sandahl Sørensen, Adm. direktør
  1. 0

    Et stærkere EU i verden

    De seneste år har Europas konkurrenceevne været under pres på grund af markante økonomiske og geopolitiske ændringer, yderligere forværret af stor usikkerhed på det amerikanske marked. 

    Europas produktivitet og investeringer halter betydeligt efter USA. Den gennemsnitlige formue for en borger i EU er eksempelvis cirka 30% mindre end for amerikanerne, og mellem 2016 og 2023 voksede europæiske investeringer i USA med 50%, mens amerikanske investeringer i EU kun voksede lidt over 10%.

    For at genoprette Europas konkurrencekraft er det nødvendigt, at EU styrker sin industrielle kapacitet, geopolitiske indflydelse og forsvarsmæssige kapabilitet. Vores vision er en dynamisk og bæredygtig europæisk økonomi, der er rustet til at håndtere globale, økonomiske og teknologiske forandringer og stå imod de fremtidige udfordringer. 

    Fakta

    I en undersøgelse blandt danske virksomheder angiver 37 pct. af de adspurgte med  konkurrenter fra USA, at de europæiske virksomheders konkurrencemæssige situation er forværret over de seneste to år overfor de amerikanske konkurrenter. For Kina er tallet hele 79 pct. mens kun syv pct. angiver, at europæiske virksomheder har fået bedre vilkår for at drive forretning relativt til konkurrenterne i Kina. 

    Kilde: EU's erhvervsliv er under pres – det er tid til handling

  2. 0

    Et mere effektivt EU

    Det er blevet alt for komplekst at drive virksomhed i Europa. Regeljunglen og det tunge bureaukrati skaber unødvendige hindringer og forsinker både innovation 
    og vækst. Det er derfor tvingende nødvendigt at reducere de administrative byrder.

    Derudover bør godkendelsesprocesserne for at få nye produkter på markedet speedes op, så virksomheder lettere kan operere og skalere i Europa. Det kræver 
    bedre udnyttelse af ressourcer og en mere effektiv implementering af nye politiske initiativer. Det vil øge tilliden hos investorer og virksomheder, hvilket i sidste 
    ende kan føre til økonomisk vækst og jobskabelse.

    I en tid med globale udfordringer og en presset europæisk konkurrencekraft, er det vigtigt, at EU fokuserer på at være mere fleksibel og responsiv over for de skiftende behov og udfordringer på det globale marked.

    Fakta

    I en undersøgelse blandt danske virksomheder peger hele 59 pct. på, at det er absolut nødvendigt at reducere de administrative byrder, der stammer fra EU-lovgivning, mens yderligere 33 pct. ser det som en høj prioritet. 

    Kilde: EU's erhvervsliv er under pres – det er tid til handling

  3. 0

    Et grønnere og mere bæredygtigt EU

    Høje og ustabile energipriser samt høje produktionsomkostninger udgør en direkte trussel mod europæiske virksomheders konkurrenceevne. Det gør det svært at konkurrere på globale markeder.

    Grøn omstilling og bæredygtighed er derfor ikke alene en klima-, energi- og miljømæssig nødvendighed, men også en nøgle til fremtidig økonomisk velstand og sikkerhed. Et grønnere EU kan fremme innovation og skabe nye vækstmuligheder inden for grøn teknologi og bæredygtige løsninger.

    Ved at investere i klima, energiinfrastruktur og energieffektivitet, bæredygtighed og miljøvenlige projekter kan EU positionere sig som en global leder inden for grøn teknologi og tiltrække investeringer og talenter til regionen.

    Derudover kan et grønnere og mere klimavenligt EU bidrage til at reducere Europas afhængighed af fossile brændstoffer og andre ikke-genanvendelige ressourcer. Det gør os mere modstandsdygtige over for globale økonomiske og sikkerhedsmæssige svingninger. 

    Derfor bør disse hensyn og ambitioner integreres i alle aspekter af EU’s politikker og strategier for at sikre langvarig konkurrencedygtighed og velstand for fremtidige generationer. 

    Fakta

    I en undersøgelse blandt danske virksomheder 
    angiver 70 pct. det som høj prioritet at reducere 
    energiomkostningerne som et vigtigt EU-tiltag.

    Kilde: EU's erhvervsliv er under pres – det er tid til handling

Erhvervsnyheder om Europa

Anne Hedeager Bentsen

Anne Hedeager Bentsen

Chefkonsulent

Rikke Wetendorff Nørgaard

Rikke Wetendorff Nørgaard

Underdirektør

Nis Peder Kolby

Nis Peder Kolby

Presserådgiver