20.12.24 Opdatering for medlemmer

Året der gik, og året der kommer - Glædelig jul fra Dansk Industri

Julen og et nyt år nærmer sig. Det giver anledning til at kigge tilbage på året, der er gået – og til at rette blikket mod året, der venter.

I 2024 har dansk erhvervsliv navigeret muligheder og udfordringer i en stadig foranderlig, geopolitisk verden. Samtidig har den hastige teknologiske udvikling skubbet til måden, vi driver virksomhed på. Alt imens den sikkerhedspolitiske situation har kaldt på øget årvågenhed og fællesskab.

Sikkerhed i en usikker verden

Sådan et fællesskab har vi forsøgt at skabe de bedst tænkelige rammer for, når vi har samlet myndigheder, eksperter og erhvervslivet i DI – for at identificere sårbarheder, lave beredskabsplaner og hjælpe hinanden med at blive klar til at håndtere hybride trusler. Og så har vi stillet værktøjer, information, netværk og sparring til rådighed for dem, som har ønsket at give virksomheden et sikkerhedseftersyn.

Men Danmark er fortsat langt fra rustet til at håndtere det nye trusselbillede. Derfor har vi lanceret 11 konkrete anbefalinger til at styrke det nationale beredskab. Anbefalinger, som skal sikre den nødvendige inddragelse af erhvervslivet og styrke organiseringen på tværs af offentlige og private aktører. Og der kommer flere til i 2025. For med en sikkerhedssituation i konstant forandring skal vi sikre vores fælles modstandsdygtighed mange år frem.

Politiske fremskridt for erhvervslivets vilkår

Trods et dystert bagtæppe er der også meget at glædes over i 2024.

Før sommerferien kom regeringen med en række politiske aftaler, som DI har arbejdet ihærdigt og længe for. Et vigtigt gennembrud var aftalen om skattevilkår for generationsskifte i Danmarks mere end 59.000 familieejede virksomheder.

I samme ombæring tog regeringen et vigtigt skridt for at forbedre konkurrencevilkårene for forskning og udvikling (FoU) i Danmark ved at løfte FoU-fradraget permanent til 120 pct. Endnu en sag, som DI længe har presset på for. Og med et markant DI-aftryk har en ny iværksætterstrategi også set dagens lys. En strategi, der ikke bare løfter vilkårene for iværksættere i Danmark, men som også sætter iværksætteri på skoleskemaet, så flere unge kan blive inspireret til at skabe deres eget. Til gavn for vores fælles fremtid.

Sideløbende indtog DI en central rolle i den grønne trepart. Forhandlinger, der trods svære udsigter, lykkedes med at balancere nødvendige og vigtige hensyn til både miljø, klima og landbrugets fremtidige konkurrenceevne.

Rådgivning i trit med erhvervslivets behov

Efterspørgslen på DI’s mange rådgivningstilbud har aldrig været større. Det glæder vi os over. Men det vidner også om, at verden er blevet stadig mere foranderlig. Og det bekræfter os i, at DI fortsat skal være på forkant med erhvervslivets behov – hvad end det gælder AI, diversitet, ESG-rapportering, sikkerhed og beredskab, personalejura, internationale markeder og meget, meget mere. Derfor har vi også styrket vores rådgivningstilbud på disse fronter i 2025, så DI i endnu højere grad kan understøtte virksomhederne på tværs af brancher, størrelser og geografi.

EU: Alt at vinde, alt at tabe

Verden bliver næppe mindre omskiftelig i det nye år. Tværtimod. Stormagtskonflikter kommer efter alt at dømme til at spidse til med EU klemt i midten. Derfor må og skal EU lære at stå på egne ben. Det gælder vores sikkerhed og konkurrencekraft.

For europæisk og dansk erhvervsliv er sandet til i regler, rapporteringskrav, administrative byrder og lange godkendelsesprocesser. Samtidig glider investeringerne ud af hænderne på os til andre, mere konkurrencedygtige regioner.

Af samme årsag havde vi ét klart budskab til Bruxelles op imod Europaparlamentsvalget: EU’s konkurrenceevne er under et historisk pres, men vi kan vende skuden, hvis vi ændrer kurs, nu. Heldigvis har beslutningstagerne kvitteret – i EU og herhjemme, hvor der ligeledes venter et nødvendigt opgør med bøvl og byrder. Men vi er langt fra i mål, og især det kommende danske EU-formandskab er en oplagt mulighed for at sætte et varigt og positivt aftryk på vores fælles EU-projekt.

Med et katalog af konkrete anbefalinger til hvordan vi får EU’s konkurrencekraft tilbage på sporet, står vi klar til at gribe den mulighed – du finder DI’s konkurrencekraftudspil her.

Et nyt, men velkendt, ansigt

2024 blev også året, hvor vi gik på opdagelse i DI’s arkiver og fandt vores grundlægger – Jørgen Balthasar Dalhoff.

Han var hofguldsmed, visionær og nytænker som få, og grundlagde DI med et brændende ønske om at skabe mere velstand for borgerne og samfundet ved at sikre bedre vilkår for håndværket – og industrien – i Danmark. Et ønske, der i dag lever videre i DI som en ledestjerne og et DNA vi retter os efter, i året der kommer.

Et kig mod vores fælles fremtid

I 2025 vil store og vigtige samtaler, om hvordan vi bedst indretter vores samfund, fortsat kræve vores fulde opmærksomhed. Det gælder pensionsdebatten. Det gælder forsvarspolitik og NATO. Det gælder den videre grønne omstilling og klimaet. Det gælder fremtidens arbejdskraft og vores velfærdssamfund på kryds og tværs.

Midt i alt det melder spørgsmålet sig, hvordan vi prioriterer økonomisk, når alt er vigtigt. Det bliver ikke nemt – men heldigvis er det netop i de svære samtaler, vi finder de bedste, mest modige og nødvendige løsninger, sammen.

Samtidig er der et utal af forretningsmuligheder for danske produkter og løsninger – herhjemme og verden over. Dem skal vi forfølge, og DI står klar til at understøtte erhvervslivet på vejen mod nye muligheder, så vi også i fremtiden kan stå stærkt. Som erhvervsliv og som samfund.

Oveni trækker vi i DI endnu engang i arbejdstøjet på den anden side af nytåret for at gå den svære balancegang, det er at indgå ansvarlige overenskomstforlig for Danmark. Med et stærkt arbejdsmarked lægges der an til vanskelige men konstruktive forhandlinger. Du kan læse mere og holde dig opdateret på OK25 her.

Til slut er der blot at sige tak. Tak for, at du og din virksomhed som en del af DI’s fællesskab tager ansvar, bidrager med nye løsninger, idéer, perspektiver og tager del i de samtaler, der former vores fælles fremtid.

Vi er nu mere end 20.000 virksomheder i DI – store som små. Det skaber grobund for videndeling og inspiration på tværs af erhvervslivet, og giver os legitimitet til at stille skarpt på emner, som gælder de enkelte fagområder. Samtidig giver det os styrke og slagkraft som aldrig før på de store samfundsdagsordener.

På vegne af DI og med ønsket om en glædelig jul og et godt nytår.

Lars Sandahl Sørensen

Adm. direktør, DI