Opdatering for medlemmer

DI’s overordnede vurdering af regeringsgrundlaget

Der sker meget på den politiske scene i de her dage. På mange måder er det historiske nybrud og opbrud med den klassiske blokpolitik. Det er glædeligt, at det lykkedes de nye regeringspartier at mødes henover midten. Vi tror og håber her i DI på, at de rette skinner er blevet lagt til en handlekraftig reformregering.

Det nye regeringsgrundlag

Som vi allerede omtalte i forgårs, blev vi præsenteret for et regeringsgrundlag, som vi nu har haft mulighed for at se nærmere på fra ende til anden.

 

Som vi løftede sløret for i går, er der tale om et både omfattende og ambitiøst regeringsgrundlag med mange gode takter og tiltag, der vil gavne erhvervslivet og samfundsudviklingen. Der er heldigvis også rigtig mange steder, vi kan se tydelige DI-aftryk.

 

En stor sejr er regeringens målsætning om arbejdsudbudsreformer, der hæver arbejdsudbuddet med 45.000 personer. Det har længe været bydende nødvendigt for os i erhvervslivet – og for samfundet som hele – at vi fremover sikrer adgang til den nødvendige kvalificerede arbejdskraft.

 

En anden vigtig sag, som DI har arbejdet målrettet for, er en styrkelse af den danske udenrigstjeneste og behovet for en ny og gennemtænkt europastrategisk linje, som vi nu også kan læse af regeringsgrundlaget.

 

Også på klimaområdet ser vi endelig det absolut nødvendige implementeringsfokus, som DI har efterspurgt længe. Det vil bidrage til at skabe tydeligere, langsigtede rammer for erhvervslivet og gøre det lettere at bidrage med de grønne og energieffektive løsninger, som skal få os sikkert igennem den grønne omstilling.

Derudover er det værd at fremhæve de positive erhvervsrettede forandringer på uddannelsesområdet, som vi tror på vil løfte samspillet mellem vores uddannelsessystem og erhvervslivet til et nyt niveau.

 

Men som jeg også varskoede i forgårs, er der bestemt også ting i regeringsgrundlaget, som vi gerne havde været foruden. Eksempelvis den nye top-top skat, der som en ekstra hård beskatning af personer i Danmark med høj løn, vil gøre det sværere at tiltrække og fastholde de allerbedste til at arbejde i Danmark. 

 

Derudover er regeringens ambition om at løfte lønniveauet for bestemte offentligt ansatte en kritisk udfordring af den danske model, som vi i DI vil arbejde intensivt med i den kommende tid. DI er også kritiske over for højere flyafgifter til at finansiere velfærd i stedet for grøn omstilling. Endeligt er vi også kritiske over, at finansieringen af F&U-fradraget og generationsskiftebeskatning ikke er endeligt på plads, selvom det er positivt, at en permanentgørelse og en sænkning og er en del af regeringsgrundlaget.

 

Du kan læse vores konkrete bemærkninger – både de positive og mindre positive – til indholdet i regeringsgrundlaget her.

 

Nyt ministerhold

I dag er vi også blevet præsenteret for et nyt ministerhold og en række nye ministerier og ressortkonstellationer. Der er mange velkendte ansigter med solid ministererfaring på holdet men også fornyelse med yngre og mere uprøvede kræfter. Jeg er særligt glad for at ønske Christina Egelund tillykke med posten som uddannelses- og forskningsminister. Christina har frem til udnævnelsen i dag været ansat i DI som særlig politisk udvikler.

 

Vi ser frem til at fortsætte det tætte og konstruktive samarbejde med den nye regering.

Relateret indhold