Skanderborg Amtsgymnasium

Skanderborg Amtsgymnasium er i dag Skanderborg Gymnasium. Brutalismen, der opstod i England og Frankrig, havde en ærlig og saglig tilgang til det arkitektoniske formsprog, og gennem de brutalistiske principper skabtes imponerende bygningsværker, der i både byggeteknik og detaljering var tro mod de anvendte materialer. Disse blev ikke blev gemt væk, men præsenteredes med selvsikker stolthed.

Kort beskrivelse 

Af Marie-Louise Høstbo, fra Hemmelige steder. Arkitektens guide til særlige bygningsværker i det midtjyske.

Som man tidligere så det med funktionalismen, fandt også brutalismen sin egen vej i Danmark, tilpasset de regionale forhold og samfundstemperamentet. Friis & Moltke var blandt de mest toneangivende arkitekter, der udførte projekter i dette formsprog.

Kendetegnende for brutalismen er brugen af rå beton, men en del af Friis & Moltkes værker optager idéer fra brutalismen og integrerer dem i den danske funktionelle tradition. Således står Skanderborg Gymnasium på ankomstsiden i mørkerøde mursten, hvor bygningen tilpasser sig det omkringliggende bymiljø. Det mørkerøde murværk er gennemgående, inde som ude, suppleret af betonelementer, der bastant blottes i markante bjælker over vinduerne og som afslutninger på murskiverne. Inde i bygningen er et bredt trappeløb placeret i forlængelse af den diskrete indgang, ud til sidegangene er kontorer og undervisningslokaler placeret. Fortsætter man ned ad trappen, er der forbindelse til parallelle gange med undervisningslokaler. Nederst findes et betagende, langstrakt rum i flere niveauer, der mod omgivelserne fungerer som opholdsareal og som vandrehal langs de bagvedliggende faglokaler. Et betydningsfuldt arkitektonisk greb er, hvordan bygningen over alle etager knækker to gange, hvormed de langstrakte rum opleves som organiske og overraskende forløb, som man går på opdagelse i.

Mod parken på vestsiden er bygningen markant forskellig fra den lukkede borgkarakter, der præger den østvendte facade ved indgangen. De tre niveauer af ensidigt hældende tage beklædt med tagpap falder let mod de store glasfacader, der løber som lange bånd i hele bygningens længde. Glaspartierne hælder, og gennem to knæk brydes monotonien, og lysets spil giver en levende facade, der lader himlen spejle sig og trækker den ned på jorden. Visuelt opleves den en solskinsdag som et reptil, der mageligt har lagt sig til rette op ad den varme teglmur. Glaspartiernes elegante detaljering som kontrast til murværkets råhed er indtagende; det visuelt lette og bevægelige mod det solide.

Brutalismens kompromisløse tilgang til detaljeringen ses i bygningens interiør, der i fællesarealerne hovedsageligt består af indbygget inventar. Farverne er sat i samarbejde med kunstnerisk konsulent Emil Gregersen, og de opleves i kontrast til de indre facaders changerende røde murværk. Spaltede ovenlys lader dagslyset fremhæve murværkets struktur, og de oplyser de dybe rum. Mørke hårdtbrændte kvadratiske klinker på gulvet tilfører en rolig flade til de travle rum. Det er ærligt bearbejdede materialer, der ligesom bygningen i sin helhed ikke skjuler sig. Skanderborg Amtsgymnasiums generøse inde– og uderum har en helt særlig forfinet robusthed, der både tillader og inspirerer til en levende tilværelse.

Fakta

Byggeår: 1971

Arkitekt: Friis & Moltke

Landskab: Sven Hansen

Foto: Marie-Louise Høstbo
Foto: Marie-Louise Høstbo
Foto: Marie-Louise Høstbo
Foto: Marie-Louise Høstbo
Foto: Marie-Louise Høstbo

Relateret indhold