Universitetsbibliotek i Utrecht

Med plads til mere end 2.000 studerende og gæster er Universitetsbiblioteket nok større end de fleste andre biblioteker. Facaderne på universitetsbiblioteket består af sortmalede betonelementer og glas, som går igen i interiøret.

Kort beskrivelse

Universitetsbiblioteket er en del af universitetet i Utrecht i Holland. Det består af biblioteket selv og et tilstødende parkeringshus, en gårdhave og en café. Facaderne på biblioteket består af glas og betonelementer, som går igen i interiøret. De sortmalede betonelementerne er støbt mod plastmåtter, hvilket har givet hvert element relieffer, der leder tankerne hen på de gamle Egyptiske papyrusruller.

De store vinduespartier er udviklet med særlige ruder, der blødgør mængden af dagslys og derved beskytter bibliotekets bøger på de åbne hylder. På den måde er indretningen med til at øge levetid på bibliotekets ingeniør. 

Ved indgangen til biblioteket mødes gæsterne af en café til deres venstre side og en stor indbydende trappe til deres højre side. Biblioteket er indrettet med områder til både gruppearbejde og selvstudie med pladser til 1.300 studerende. Derudover råder biblioteket over 560 arbejdsstationer til studerende, 300 arbejdsstationer til bibliotekets gæster samt et auditorium. I Bibliotekets parkeringshus er der plads til 500 parkerede kørertøjer.

Fakta

Byggeår: 2004

Arkitekt: Wiel Arets

Samarbejdspartnere: Pauline Bremmer, Jacques van Eyck, Harold Hermans, Guido Neijnens, Michael Pedersen, Vincent Piroux, Jan Vanweert, Michiel Vrehen, Richard Welten

Lokation: Drift 27, 3512 BR Utrecht, Holland

Foto: Thomas Juul Andersen
Foto: Thomas Juul Andersen
Foto: Thomas Juul Andersen
Foto: Thomas Juul Andersen
Foto: Thomas Juul Andersen
Foto: Thomas Juul Andersen

Relateret indhold