Dolkhaler i Ishøj

Udsigten til Avedøreværket, som producerer flyveaske, der anvendes som bindemiddel i beton, var en inspirationskilde til Tue Greenforts dolkhaler i beton.

Kort beskrivelse

En flok dolkhaler på vej op på strandbredden i Ishøj – meget usædvanligt. Normalt lever det forunderlige krabbelignende dyr ikke på vores breddegrader. Men det er faktisk også blot en illusion. For dolkhalerne er støbt i beton med cement fra Aalborg Portland og skabt af kunstneren Tue Greenfort, der selv har lavet betonblandingen. Tue Greenfort har også selv modelleret en silikoneform op med udgangspunkt i en rigtig dolkhale. 

Værket af Tue Greenfort indgik i udendørsudstillingen NATUR/RETUR på Kunstens Ø ved Museet ARKEN. Temaet er baseret på en eftertanke om, at vi lever i en tid, hvor menneskets aftryk på naturen er så massivt, at vi må gentænke, hvad der er natur, og hvad der er menneske.

Og der er en tanke bag. Beton kan indeholde flyveaske, som er et restprodukt fra kraftværkernes afbrænding af affald. For eksempel produceres der flyveaske på Avedøreværket, som ligger i lige sigtelinje fra dolkhalerne på Kunstens Ø. Man kan betragte flyveasken som modernitetens restprodukt. Som et antropocænt problem, en utilsigtet konsekvens, der ikke er til at slippe af med. Tue Greenforts dolkhaler etablerer en forbindelse mellem Kunstens Ø og Avedøreværket. Mellem et ældgammelt dyr og et nutidigt problem, som er indeholdt i flyveasken og kapslet ind i betonen.

Fakta

Byggeår: 2017

Kunstner: Tue Greenfort

Betonproducent: Aalborg Portland

Lokation: Skovvej 100, 2635 Ishøj

Foto: Magasinet Beton-3 2017
Foto: Magasinet Beton-3 2017

Relateret indhold