Mindestedet i Trondheim

Syv in situ-støbte, hvide betonøer med grafiske ornamenter i form af digte, bibelcitater og tekster er skabt til minde om ofrene for massakren i Norge 22. juli 2011.

Kort beskrivelse

Den danske arkitekt, Marianne Levinsen, og den svenske billedhugger, Anders Krüger, har sammen skabt et lyst mindested med plads til ro og eftertænksomhed til minde om ofrene for massakren i Norge 22. juli 2011. 

På mindestedet er der placeret syv størrelsesmæssigt forskellige in situ-støbte, hvide betonøer og et vandbassin med 77 indstøbte lyspunkter. I de hvide betonøer er der udarbejdet grafiske ornamenter i betonens overflade i form af digte, bibelcitater og tekster, der refererer til den 22. juli, som ungdommen i Trondheim har produceret. Betonøerne er spredt ud over pladsen som løsrevne sider fra en bog.

Under støbningen af øerne forstærkede Marianne Levinsen og Anders Krüger betonens karakter ved at strø lyserøde, norske marmorsten ned i den våde betonoverflade for derefter at terrazzo-slibe øerne manuelt, som nu fremstår fine og silkebløde.

Mindestedets cirkelrunde vandbassin er støbt af to omgange og indeholder varmekabler og indstøbte, fiberoptiske lys.

Fakta

Bygherre: Trondheim Kommune

Arkitekt: Marianne Levinsen

Billedhugger: Anders Krüger

Entreprenør: Søbstad A/S (opbygning og støbning) og Odico i Odense (produktion af betonforme)

Ingeniør: Ingeniørfirmaet Jørgen Nielsen v/ Erik Nielsen (teknisk projektering), det norske entreprenørfirma

Lokation: Vår Frue gate 1, 7013 Trondheim, Norge

Foto: Marianne Levinsen

Relateret indhold