Unikabeton pavillon

Unikabeton pavillonen var afslutningen på Teknologisk Instituts forskningsprojekt, Unikabeton. Pavillonen viser et udsnit af de muligheder, der er ved anvendelsen af robotteknologi til fremstilling af betonkonstruktioner.

Kort beskrivelse

Med Teknologisk Institut i spidsen gik en række virksomheder og videninstitutioner i 2007 sammen om Unikabeton. Ideen var at udvikle nye automatiserede løsninger i en industriel proces til fremtidens produktion af betonforskalling til unikke betonkonstruktioner. 

Afslutningen af forskningsprojektet, Unikabeton, blev markeret med fremstillingen af en større betonpavillon. Pavillonen viser et udsnit af de mange muligheder, der er ved anvendelsen af robotteknologi til fremstilling af betonkonstruktioner.

Protypens design blev udviklet ved hjælp af optimeringsteknologi fra flyindustrien. Teknikken fjerner overflødigt materiale fra den givne konstruktion. Det efterlader en form, som kun indeholder materialer de steder, hvor det er mest nødvendigt. Forskallingen i epoxycoatede polystyrenblokke er fremstillet med robotteknologi på Teknologisk Institut.

De rillede betonoverflader karakteriseres af de tydelige spor fra den digitale fremstillingsproces. Sporene er bevist fremhævet, så de udgør en markant tekstur og vidnesbyrd om tilblivelsesprocessen. 

Fakta

Bag projektet: Teknologisk Institut

Øvrige partnere i Unikabeton: Mærsk McKinney Møller Instituttet ved Syddansk Universitet, Arkitektskolen Aarhus, Spæncom A/S, Unicon A/S, MT Højgaard A/S, Paschal Danmark A/S, Gibotech A/S

Støttefond: Højteknologifonden

Lokation: Gregersensvej 8, 2630 Taastrup

Foto: Asbjørn Søndergaard
Foto: Asbjørn Søndergaard
Foto: Asbjørn Søndergaard
Foto: Asbjørn Søndergaard
Foto: Asbjørn Søndergaard
Yderligere oplysninger om projektet

Unikabeton er et projektsamarbejde mellem Teknologisk Institut, Arkitektskolen Aarhus, Gibotech, MT Højgaard, Paschal-Danmark, Spæncom, Syddansk Universitet og Unicon. Projektet er støttet af Højteknologifonden.

Relateret indhold