Tech Der Tæller

Berendsen

Berendsen har via digitalisering sat sig for at aflaste medarbejderne for fysisk hårde og nedslidende opgaver på en måde, der samtidig er bæredygtig. Læs her, hvordan Berendsen ved hjælp af robotter og et chip-baseret system er med til at løse denne udfordring.

Berendsen udlejer tekstiler og hygiejneartikler til b.la. hospitaler, og samtidig tager de sig af vask og vedligeholdelse af produkterne. I februar 2020 slog Berendsens industrivask i Holbæk dørene op til en innovativ tilbygning, hvor bæredygtige robotter giver en hjælpende hånd til medarbejderne i indsorteringen (det område af vaskeriet, hvor kundernes beskidte tekstiler sorteres før vask).

Berendsens tekstiler er mikrochippet, og den samlede teknologiske løsning til indsorteringen af tekstilerne inkluderer transportbånd, en robotseparator, mikrochiplæser, røntgenscanner og et dynamisk sorteringssystem, der giver mulighed for at inddele vasketøjet i otte sorteringskriterier som f.eks. vasketemperatur, farve etc.

- Vi arbejder meget med at undgå uhensigtsmæssige processer, og i den forbindelse er kombinationen af robot og transportbånd en god kombination, der kan spare vores ansatte for en masse ensformigt arbejde, der ikke tilfører processen værdi, siger Berendsens Methods Manager Kim Thorsøe og fortsætter:

- På et traditionelt vaskeri kræver indsorteringen af tekstilerne, at medarbejderen udfører det samme løft, til tider hundredvis af gange i timen, og det siger sig selv, at det er interessant, når vi nu får de opgaver udført af maskiner i stedet. Samtidig har jeg regnet ud, at transportbåndene hver dag vil spare de ansatte for at skulle skubbe vognene 5,5 kilo-meter. Den energi og tid kan bruges væsentligt bedre på andre opgaver.

Maskinerne gavner medarbejderne og miljøet

Ud over at robotterne og automationen kan spare medarbejderne for ensidigt gentaget arbejde, er det nye system også en miljømæssig forbedring.

- Alt tøjet har chip, og det betyder, at robotten kan sortere meget præcist på vask og vægt. Derved sikres, at vi altid bruger de programmer og den mængde kemi, der er defineret til at leve bedst op til vores krav til en miljøvenlig, Svanemærket og ensartet vaskeriservice, fortæller Kim Thorsøe.

FN's verdensmål er vævet ind i Berendsens CSR-strategi, og i 2019 blev Berendsen – bl.a. på baggrund af deres smarte chipssytem – verdensmålcertificeret af Bureau Veritas Certification som den første virksomhed i verden.

- Vi har som vision, at vi vil drive CSR-agendaen på det danske marked, og vi ser i høj grad teknologien som en af vejene til at skabe en mere bæredygtig fremtid, siger Louise Elver, CSR-chef hos Berendsen Danmark og fortsætter:

- At vi har mikrochips i vores tekstiler, hjælper os med at styre, at vi aldrig har for mange tekstiler i cirkulation, så vi og vores kunder reducerer forbruget af tekstiler og naturens ressourcer.

Kort om Berendsen

Berendsen er en del af Elis SA - en international tekstil-, hygiejne- og facility services partner med en førende position i de fleste af de 28 lande i Europa samt Latinamerika, hvor de har aktiviteter. Berendsen tilbyder leje, vask og levering af kvalitetstekstiler og hygiejneartikler til erhvervslivet og private.

Relateret