Tech Der Tæller

Sådan gror Nextfood fremtidens grøntsager uden pesticider og jord

Iværksættervirksomheden Nextfood har udviklet teknologiske dyrkningsmetoder, der kan være med til at løse fødevareudfordringen i fremtiden. Læs, hvordan Nextfood sparer 98 pct. vand, 75 pct. gødning og helt kan fjerne madspild.

Thaibasilikum, koriander, persille og salat står i sirlige rækker i et stort system af kasser. Kasserne er stablet i fire-fem lag på rækkevis af metalreoler. Der er grønt fra gulv til loft. Indimellem lyder der en punkteret hvislen, når planterne bliver vandet af et automatisk vandingssystem. Rasmus Bjerngaard, CEO i iværksættervirksomheden Nextfood viser rundt:

- Vi har skabt et system for automatisk indendørs dyrkning af planter uden jord. Vi bruger ingen pesticider og sparer enorme mængder af vand, fordi systemet doserer præcis den mængde, der er behov for.

Nextfoods metode sparer 98 pct. vand, 75 pct. gødning og kan helt fjerne madspild, som ellers udgør 40 pct. for grøntsager.

Med automatisering og fokus på teknologiske løsninger dyrker Nextfood klimavenlige grønsager.

Videobureauet Tordenskjold

Højteknologisk dyrkning af planter ændrer hele forsyningskæden

Nextfoods dyrkningsmetoder er højteknologiske. Systemet er koblet op til en softwareløsning på internettet, som selv justerer og optimerer vand, lys og næring, så planterne får de mest optimale forhold.

- Når vi dyrker planterne indendørs i et kontrolleret miljø, kan vi levere helt friske grøntsager lokalt. Det betyder, at vi både sikrer friskhed, et højt næringsindhold og en super god smag. Vores planter kan dyrkes ude hos kunderne eller i store vertikale farme, siger Rasmus Bjerngaard.

”Vertical farming” er en dyrkningsmetode, hvor man dyrker planter i vertikalt stablede lag i stedet for at bruge store arealer af landbrugsjord.

Nextfoods kunder er både catering- og restaurantkæder som Madkastellet, fastfoodkæder som Sunset Boulevard, supermarkeder og kantiner.
Når fødevarer kan dyrkes ultralokalt, har det potentiale til at ændre hele forsyningskæden fra jord til bord.

På 5 m2 gulvplads kan vi i fem lag dyrke lige så meget, som man kan på 1000 m2 landbrugsjord. Rasmus Bjerngaard, CEO i Nextfood

Teknologi bidrager til at løse klimakrisen

Nextfoods teknologiske løsninger giver en stabil og effektiv fødevareproduktion, som kan være én af de løsninger, der i fremtiden vil sikre, at der er nok mad til jordens voksende befolkning.

- Hvis vi skal sikre, at vi kan brødføde verdens befolkning i fremtiden, skal vi producere lige så meget mad de næste 40 år, som vi har gjort de sidste 10.000 år, siger Rasmus Bjerngaard og fortsætter:

- Det kræver, at vi finder nye teknologiske løsninger, som gør dyrkningen mere effektiv. Her kan Nextfood være en del af løsningen. På 5 m2 gulvplads kan vi i fem lag dyrke lige så meget, som man kan på 1000 m2 landbrugsjord.

For Nextfood er teknologien bindeleddet, der gør det muligt at forbedre klimaet, sikre fødevarer af høj kvalitet og skabe en god forretning.

Effektiv produktion med 3D-print og lasercutter

Nextfood benytter sig også af andre avancerede teknologiske løsninger i sin produktion. Virksomheden har en række 3D-printere og en lasercutter, som producerer og tilpasser de beholdere, planterne dyrkes i.

- Vi har valgt at investere i bl.a. 3D-printere og lasercutting, fordi det gør os i stand til hurtigt at teste prototyper af, lave ændringer på 10 minutter og tilpasse systemerne, så de passer præcis til vores behov. Hvis vi skulle vente på at få produceret materialerne i storproduktion, ville vi være langt mindre agile, siger Rasmus Bjerngaard.

Nextfoods brug af ny teknologi er derfor både med til at effektivisere produktionen, spare på CO2-udledningen og imødegå udfordringer omkring klimaforandringer og madspild.

- Det kan kun gå for langsomt at komme med løsninger på klimakrisen og fødevareudfordringerne. Og vi kan kun løse udfordringerne med ny teknologi og forretning. Det er præcis det, der driver os, siger Rasmus Bjerngaard.

Kort om Nextfood

Nextfood blev etableret i 2017. Virksomhedens hovedkvarter ligger i København. Nextfoods kunder spænder lige fra gourmetrestauranter og fastfoodkæder til supermarkeder, catering og kantiner.

Nextfoods dyrkningsmetoder kaldes ”vertical farming” og indebærer dyrkning af grøntsager i vertikalt stablede lag af kasser i et system, som er koblet op til en softwareløsning på nettet.

Læs mere om Nextfood.

Relateret