Industriel IoT med 5G er et tilbud til primært små og mellemstore virksomheder til at lære mere om og prøve kræfter med moderne produktionsteknologier (industri 4.0) understøttet af 5G og andre trådløse teknologier.
Med tilbuddet vil partnerne bag øge danske virksomheders digitalisering baseret på nye teknologier og dermed fremme konkurrenceevne, innovation og bæredygtighed.
Som virksomhed får du adgang til at indgå i netværksforløb og lære mere om smart produktion med 5G/IoT og/eller mulighed for at teste din egen use case med adgang til næste generations teknologier med bistand fra forskere.
Missede du vores kick-off i Aalborg d. 27. august eller ønsker du at gense konferencen og alle præsentationerne? Så klik dig videre, og få adgang til alt det spændende materiale omkring 5G.
Se eller gense vores kick-off i AalborgMålgruppen er SMV’er, der har en digital modenhed, og hvor pålidelig udveksling af store datamængder i realtid er vigtig for virksomhedens udvikling. Eksempler herpå er leverandører/brugere af mobile og kollaborative robotter, sikkerhedsløsninger, medie- og underholdningsproduktion, industriel produktion, landbrug, sundhed og velfærd. De store virksomheder er ikke en del af målgruppen, men de har en vigtig rolle som drivere af den teknologiske udvikling og som rollemodeller for SMV-segmentet. De store virksomheder viser, hvad der kan lade sig gøre, og på områder, hvor udstyr og it-systemer endnu ikke er ”plug and play”, kan de bidrage til, at der bliver ”lukket huller” i den samlede systemløsning. De store virksomheder kan desuden indgå som system og teknologileverandører.
Parterne bag projektet har fået etableret et 5G Smart Production Lab, som er en ’sandkasse’, hvor idéer og konkrete projekter til 5G og andre trådløse teknologier kan afprøves i et industrielt 4.0-miljø på Aalborg Universitet uden omkostninger. Det giver din virksomhed mulighed for, at få forskningsbaseret rådgivning og hjælp til at afprøve nye forretningsmodeller og teknologiske løsninger enten selv eller med en partnervirksomhed. Formålet er således at en virksomhed med minimal risiko og omkostninger kan tage ny teknologi i brug til fx omstilling af produktion eller til indbygning i slutbrugerprodukter. Det er partnerne bag projektets intention, at projektet skal lede til, at flere danske virksomheder opnår en konkurrencefordel ved at tage ny teknologi i anvendelse.
5G er den nyeste standard inden for mobilkommunikation, som er lige på trapperne. Design af 5G har stort sigte på industriel anvendelse. 5G er både pålideligt og lynhurtigt og kan dermed erstatte datakabler i de fleste industrielle realtidsløsninger: Dette kan f.eks. være til realtidskontrol af produktionsudsyr forbundet med en edge-cloud over 5G.
4G er den nuværende standard for mobilkommunikation. 4G blev oprindeligt udviklet til hurtig mobilt bredbånd. 4G private netværk begynder allerede at finde indpas i industrille løsninger, hvor der er behov for stor dækningsgrad og en pålidelig trådløs forsinkelse. Eksempler kan være flådekontrol af autonome køretøjer.
WiFi6 er den nyeste WiFi-teknologi, som især er blevet bedre til at håndtere mange bruger. WiFi er i dag defacto standarden til trådløskommunikation i industrien og kræver ikke en frekvenslicens. En WiFi forbindelsen er oftest det vi kalder ”best effort”, hvorfor den i dag ikke er pålidelig til realtidskontrol. WiFi teknologien udvikler sig løbende med væsentlige forbedringer i WiFi6; Mobilitet og dækning af store områder er stadig en udfordring for WiFi6 i forhold til realtidskontrol.
LoRaWan er designet til små beskeder der skal sendes fra en trådløs enhed til en mast over store afstande. Ved at installere LoRaWAN masten inde i det industrielle miljø, kan pakke frekvensen øges og bruges teknologien til sporing og prædikativ vedligeholdelse. Teknologien er relativ billig og har lang batterilevetid.
Hvordan 5G og andre trådløse teknologier kan anvendes til industri 4.0-løsninger, internet of things, virtual reality, augmented reality, mobile robotter, droner, automationsløsninger og erstatning af kabler i fleksible produktionsanlæg m.m.
Designændringer af IT-arkitektur hvor fx intelligens kan flyttes fra produktionsenheden til Edge Cloud.
Positionering og tidssynkronisering, hvor der ikke er GPS-dækning (indendørs).
5G er på tærsklen til at blive rullet ud i Danmark, mens nogle andre lande er foran og allerede nu bygger private 5G-virksomhedsnetværk.
Fordelene ved trådløs kommunikation er, at det supporterer mobile robotter og at installation er langt hurtigere og mere fleksible end kabler.
Omstillingen til Industri 4.0 og anvendelse af AI samt soft PLC i skalerbar edge cloud forudsætter tidstro, ultrapålidelige og sikre netværk. Wi-Fi er ikke tilstrækkelig pålidelig til at erstatte kabler.
Hvis danske virksomheder fortsat skal være konkurrencedygtige, kræver det en særlig indsats, der oplyser den bredere kreds af SMV’er om potentialerne ved at anvende 5G og anden trådløs kommunikation i edge cloud, AI og soft PLC. Hvis erhvervslivet fortsat vil levere industrielle IoT-løsninger til fremtidens kunder, skal deres produkter være forberedt til 5G.
AAU, Togsverd Consult og Dansk Industri har fået en bevilling fra Industriens fond med det formål at fremme konkurrenceevnen baseret på ovennævnte digitalisering. Det betyder også, at der ikke er omkostninger forbundet ved at anvende lab’et eller deltage i netværksforløbene.
Robotbrag og DIRA Business i Forskerparken 10, Odense, hvor projektet vil deltage i udstillingen med egen stand.