Uddannelse på distancen

Som global vindmølleproducent er det udfordrende og ressourcekrævende for Vestas Wind Systems A/S at uddanne medarbejdere i mange afkroge af verden.

Derfor har Vestas indgået et samarbejde med den visuelle kommunikationsvirksomhed Cadpeople A/S om at skabe digitale vindmøllesimulatorer, så Vestas kan få uddannet sine folk lokalt – ”kun” ved brug af intelligente softwareprogrammer og kæmpe touchskærme.

7.500. Så mange servicemontører uddanner Vestas hvert eneste år i at betjene sine forskellige mølletyper. Det er en proces, der traditionelt har betydet store omkostninger, fordi medarbejderne har skullet gennemføre deres træning omkring fysiske vindmøllemodeller. Men Vestas har nu fået en anden mulighed, efter de indgik et samarbejde med den visuelle kommunikationsvirksomhed Cadpeople om at udvikle digitale vindmøllesimulatorer og visuelle træningsmaterialer. Nu kan Vestas uddanne montørerne i de forskellige møller – der hvor de er, på tværs af landegrænser.

Den største gevinst er, at vi kan træne vores montører lokalt. Derudover er der en række omkostningsgevinster ift., at vi ikke længere skal ud og investere i analoge simulatorer, som både koster meget at fremstille og meget at drifte. Jens Midtiby, Senior Specialist, Training Development i Vestas

Omkostningsgevinster ved digitale vindmøllesimulatorer

Jens Midtiby, Senior Specialist, Training Development i Vestas, ser store fordele ved de digitale løsninger: 

- Den største gevinst er, at vi kan træne vores montører lokalt. Derudover er der en række omkostningsgevinster ift., at vi ikke længere skal ud og investere i analoge simulatorer, som både koster meget at fremstille og meget at drifte.

Arbejdet med udviklingen af digitale simulatorer startede som et vellykket projekt mellem Vestas’ datterselskab, MHI Vestas, der producerer havvindmøller og Cadpeople. Derfor faldt valget af samarbejdspartner også naturligt på Cadpeople, da Vestas skulle digitalisere sine uddannelsesforløb for landmøller: 

- Hele forløbet har været en udviklingsrejse for os. Vi har lært noget nyt mange gange, og der har været mange a-ha oplevelser løbende – både for os og for Cadpeople, siger Jens Midtiby, og fortsætter: 

- Vi troede, der var flere hyldevarer, der kunne løse vores behov for digital træning, men vi har i tæt samarbejde med Cadpeople skullet helt ned i vores møllers opbygning; og gøre dem digitale.

Digitaliseringen medfører bedre træningsmuligheder

CEO i Cadpeople, Claus Riekehr Møller, har stor respekt for det mod, Vestas har udvist ved at kaste sig ud i et sådant projekt: 

Med implementeringen af vores digitale løsning går uddannelsesforløbene fra noget meget fysisk til noget, der kun foregår på en touchskærm. Det kræver stort mod af en virksomhed at tage det skridt, og derudover også at indgå i et samarbejde med en mindre virksomhed omkring det.

Brian Smedegaard Pedersen, Training Development Specialist i Vestas, arbejder til dagligt med uddannelsen af montører gennem de nye simulatorer. Ifølge ham giver det langt flere muligheder for at træne medarbejderne end tidligere: 

- Med den digitale simulator har vi fået mulighed for at lave langt flere praktiske øvelser. Vi arbejder med medarbejdere, der arbejder bedst ved at bruge hænderne, så vi ønsker at implementere så mange praktiske øvelser som muligt i vores træning af dem. Det kan vi endnu bedre i en digital verden, hvor vi kan have flere digitale simulatorer i brug på samme tid på de enkelte kurser.

Kort om Cadpeople

Cadpeople er en visuel kommunikationsvirksomhed, der udvikler marketings- og digitale træningsløsninger til industrien.

Kort om Vestas

Vestas Wind Systems A/S er en dansk fabrikant af vindmøller til fremstilling af elektrisk energi. Virksomheden regnes for at være verdens førende inden for sit felt og den største – målt på antal opstillede enheder.

Relateret indhold