Cases

Gå på opdagelse i en række cirkulære forretningsmodeller indenfor flere sektorer. Mød blandt andet forretningsmodeller indenfor product-as-a-service, cirkulære leverandørkæder, produktlivsforlængelse og materiale genanvendelse.

FairLiving: Økologi og cirkularitet i tekstilprodukter

FairLiving producerer økologiske bomuldsprodukter, der er bionedbrydelige, 100% genanvendelige og uden skadelige kemikalier.

Meliora Bio: Et bioraffinaderi, som udnytter halmens fulde potentiale

Meliora Bio er et bioraffinaderi, som upcycler biomasse til både bioethanol og nye innovative produkter. Sammen med Comet Bio indvier de nu et nyt produktionsanlæg, som kan upcycle halm fra lokale landmænd til fødevareingredienser.

Novonesis: Fra plastikaffald til ny højkvalitetsplastik

Novonesis opskalerer et enzym, der faciliterer omdannelsen af plastikaffald til helt ny plastik af allerhøjeste kvalitet. Det vil gøre det muligt at producere plast fra vedvarende ressourcer, der erstatter fossile byggesten

GENTRÆ: Et cirkulært alternativ til nyt træ

I Danmark kommer 40 pct. af alt affald fra byggeriet. Det vil projektet GENTRÆ forsøge at gøre op med ved at fremme cirkulære løsninger i bygge- og anlægssektoren gennem indsamling, rensning og salg af brugt træ fra byggepladser.

Næste: Arkitekttegnede skure af genbrugsmaterialer skal fremme cirkularitet i byggebranchen

Næste er en cirkulær design- og byggevirksomhed, der bygger arkitekttegnede skure af genbrugsmaterialer. Visionen er grundlæggende at ændre måden, som bygge- og anlægsbranchen forbruger jordens ressourcer på.

Less Fashion: Innovativ udlejningsmodel, som skal øge cirkulariteten i mode- og livstilsbranchen

Less Fashion er en tech-startup, der har udviklet en innovativ softwareløsning til mode- og livsstilsbrands. Less’ kodebaserede løsning muliggør udlejning af nye og brugte kollektioner og salg af brugte kollektioner direkte på det enkelte brands eksisterende hjemmeside.

NetSolutions: Bæredygtig og effektiv bortskaffelse af brugt IT-udstyr

NetSolutions køber brugt IT-udstyr med målet om at forlænge dets levetid og dermed nedbringe CO2-udledningen gennem øget genbrug og genanvendelse af det brugte IT-udstyr.

BIRN: Cirkulært optimeringsprojekt med en økonomisk gevinst

Jernstøberiet BIRN har længe haft en forretningsmodel, der bygger på cirkulær økonomi. Nu har de med deres optimeringsprojekt, som øger mængden af støbejernsbriketter i deres smeltejern, taget endnu et skridt i den cirkulære retning.

Dansk Wilton: Fra tæppeaffald til genanvendt ressource

Dansk Wilton producerer tæpper til krydstogtskibe og highend hoteller rundt om i verden. Med deres pilotprojekt RE:SHAPE er de nu i gang med at udforske muligheden for at tage et større ansvar og optimalt set tilbagetage og genanvende de tæpper, de producerer og sælger.

HOLMRIS B8: Genbrugt inventar til nyt innovationscenter

I november 2022 åbnede innovationscentret KU Lighthouse dørene og bød brugerne indenfor i den nye indretning med udelukkende brugt og upcyclet inventar, leveret af HOLMRIS B8 i samarbejde med Over Byen Arkitekter. Bag indretningen ligger et grundlæggende fokus på bæredygtighed og cirkulær økonomi.

NewRetex: Sortering og genanvendelse af tekstiler

I 2020 blev NewRetex A/S etableret med et mål om at skabe en økonomisk og miljømæssig bæredygtig forretning baseret på sortering og genanvendelse af tekstiler.

Solar Danmark: Deleøkonomisk alternativ til køb af værktøjer og materiel

Solars udlejningsløsning giver deres kunder et attraktivt alternativ til køb af værktøjer og materiel inden for el, vvs, industri, ventilation og energiløsninger. Med i løsningen er alt fra transport til forsikring i lejeperioden.

RE-ZIP: Et bæredygtigt alternativ til engangsemballage ved e-handel

RE-ZIP er et cirkulært emballagekoncept, der gør det muligt for webshops at tilbyde deres kunder et mere bæredygtigt alternativ til engangsemballage.

New Loop: Take-away emballage i et cirkulært pantsystem

New Loop vil gennem udvikling af et cirkulært pantsystem ændre synet på take-away emballage fra at være et engangsprodukt til i stedet at være en genbrugsløsning og en service for virksomheder i restaurationsbranchen.

HAACK Recycling ApS – Cirkulær anvendelse af tekstilaffald

Med afsæt i en cirkulær forretningsmodel arbejder HAACK Recycling Aps med at omdanne tekstilaffald til produkter eller til råvarer i nye produkter.

Gamle Mursten - Gamle mursten som et værdifuldt byggemateriale

Virksomheden Gamle Mursten bruger en innovativ renseteknologi til at omdanne gamle mursten fra affald til et værdifuldt byggemateriale, der skaber værdi for både miljøet og arkitekturen.

Textilia – Ambition om 100 pct. genanvendelse af kundernes tekstiler

Med konceptet Textilia Upcy ønskerTextilia at gå forrest i den grønne omstilling ved at give deres kunders kasserede tekstiler nyt liv gennem en upcyclingsproces.

Textile Change - På vej mod en bæredygtig tekstilindustri

Textile Change er en dansk virksomhed, som blev grundlagt i 2020 af tre ingeniører. Deres mål er, at tekstiler skal produceres og genanvendes mere cirkulært. Ideen opstod i 2019, da de tre daværende ingeniørstuderende eksperimenterede med nye måder at genanvende tekstiler på.

Bang & Olufsen – Nyt modulært design af højtalere bryder gennem lydmuren

Bang & Olufsen gør op med ’brug og smid ud’ kulturen af elektronikprodukter med deres nye modulære produktdesign. Designet er skabt til lang levetid og betyder, at det er muligt at skille produkterne ad, så det kan betale sig at reparere og genanvende dem.

Aluproff – Aluminiumsprodukter i en bæredygtig forretningsmodel

Aluproff er Skandinaviens største leverandør af gardinstænger, -skinner og -udstyr og er verdensomspændende med kunder i over 50 lande. Virkomsheden har fokus på innovation, design og kvalitet og har nu udvidet produktionen med en ny bæredygtig produktlinje baseret på 75 pct. genanvendt alluminiumsaffald.

GSV Materieludlejning - Del de dyre og grønne gravemaskiner

Delebiler skal ikke kun være for private. Nyt digitalt værktøj baner vejen for, at entreprenører deler gravemaskiner og andet materiel. Det styrker den grønne omstilling, forventer marketingdirektør Anne Cecilie Lysbo, GSV Materieludlejning.

CIRCLE-use: Overskudsvarer skaber jobs i Afrika

CIRCLE-use er en forening, som arbejder for at mindske spild og gøre op med køb-og-smid-væk-adfærden på globalt plan, da de arbejder ud fra ideen om, at donation er bedre end destruktion, samt at hjælp til selvhjælp er at foretrække frem for velgørenhed.

Kleen hub - Bæredygtigt alternativ til engangsemballage

Virksomheden kleen hub har en løsning, der bidrager til at håndtere en af de største miljøudfordringer i dag, plastaffald fra takeaway engangsemballage. Kleen hub er en dansk start-up virksomhed, der har udviklet et digitalt retursystem for takeaway emballage.

Cirqle – Platform til håndtering af genbrugelig emballage

Cirqle har skabt en teknologiplatform, der skal gøre genbrug af emballage muligt. Platformen fungerer som et sted, hvor virksomheder, der bruger genbrugsemballage, kan indsamle data, sætte logistik og vask i system og give incitament til genbrug hos forbrugerne.

Trebo – ’Closed-loop’ plastsorteringsløsning

Trebo har udviklet en plastsorteringsteknologi, der gør det muligt for plastindustrien at genanvende selv de mest komplicerede plastsammenblandinger. Trebos teknologi kan opnå resultater, som giver output i jomfruelig kvalitet, hvilket er ideelt når plastmaterialer skal genanvendes.

Fischer Lighting ApS – Verdens første katalog for bæredygtig belysning

I april 2021 kunne Fischer Lighting præsentere verdens første bæredygtige lysarmaturkatalog med blandt andet lamper lavet af genbrugte lysarmaturer og genanvendte materialer herunder plastikflasker og fiskenet.

Nordisk Staal A/S - Udslidte maskindele og metalpulver skaber et økosystem af stål

Nordisk Staal er i front med ny teknologi af højkvalitetsmetalpulver til 3D-metalprint, der fremstilles af udslidte maskindele i jern. Metalpulveret kan bruges i ny værktøjsproduktion og skal hjælpe industrien til at genbruge langt flere metaldele.

Royal Unibrew – Bæredygtige drikkevarer i genanvendt emballage

Royal Unibrew producerer mange forskellige typer af drikkevarer, og de gør en aktiv indsats for at reducere ressourceforbrug og miljøaftryk i hele værdikæden. Eksempelvis er Egekilde-vandflasken både CO2-neutral og produceret af 100 pct. genbrugsplast.

MV Plast ApS – Et lukket kredsløb af plast: fra husholdningsaffald til plastpaller

MV Plast producerer plastpaller, der er lavet af plastaffald, som stammer fra danske husholdninger, der ellers ville være blevet brændt. Når pallen har udtjent sin levetid, kan den returneres og laves om til en ny palle.

Haldor Topsøe – Ny teknologi forlænger industrielle katalysatorers livscyklus

ReFreshTM skaber en cirkulær økonomi for industrielle katalysatorer ved at genvinde ellers tabte egenskaber i en brugt katalysator. Haldor Topsøe står bag teknologien, der kan reducere omkostningerne ved industrielle katalysatorer og forlænge deres levetid.

Chr. Hansen A/S – Fødevareproduktion der reducerer madspild og skaber grøn energi

Chr. Hansen producerer fødevarekulturer, enzymer og probiotika, som er med til at løse stigende udfordringer med madspild. Samtidig omdanner Chr. Hansen affald og rester fra fødevareproduktionen til CO2-neutral energi.

Marius Pedersen A/S - Affald som cirkulært forretningsgrundlag

Marius Pedersen A/S er blandt Danmarks førende virksomheder inden for affalds- og ressourceindustrien. Virksomheden betragter affald som en ressource og arbejder på at maksimere andelen af affald til genanvendelse og på at minimere andelen til forbrænding og deponi.

BASF – Projekt om kemisk genanvendelse af plast

Kemivirksomheden BASF forsøger i samarbejde med andre virksomheder at skabe et marked for kemisk genanvendelse af plast. Målet er at øge genanvendelsen af den plast, som ikke kan genanvendes i dag og dermed skabe et cirkulært marked for plast.

Plus Pack A/S – Genanvendelige emballageløsninger, der reducerer CO2

Plus Pack vil udvikle 100 pct. genanvendelige emballageløsninger uden CO2-emissioner, og virksomheden bruger verdensmålene som drivkraft i forretningsstrategien.

GH Form Aps - Gade- og parkudstyr, der gør byen grønnere

GH Form er et familieejet jernstøberi, grundlagt i 1918. GH Form har et mål om, at der anvendes genbrugsmateriale til at fremstille deres støbejern, der kan indgå 100 procent i en genbrugscyklus ved bortskaffelse.

Troldtekt A/S – Akustikplader for den miljøbevidste forbruger

Siden 1935 har Troldtekt udviklet akustikplader, hvor sundt og miljøvenligt indeklima sættes i højsædet. Alt affald fra produktionen kan enten anvendes i en komposteringsproces eller indgå som råvarer i ny cement.

KLS PurePrint A/S – Måske verdens grønneste trykkeri?

Siden 2007 har KLS PurePrint kunne tilbyde tryksager og emballager, der er bionedbrydelige, og hvor der ikke er blevet tilsat skadelige kemikalier og tungmetaller.

Elysium Nordic ApS – Pyrolyse kan skabe ny værdi af udtjente dæk

Fra 2021 kommer Elysium Nordic til at genvinde 9.000 ton carbon black fra 30.000 ton udtjente dæk, hvilket vil give en årlig CO2 reduktion på 24.000 ton.

Refurb ApS - Når vi udnytter IT-udstyrets fulde potentiale

Refurb er en dansk virksomhed, der køber, ‘refurber’ (renoverer) og sælger brugt elektronisk udstyr til offentlige og private kunder, så levetiden på computere, tablets og smartphones forlænges.

Re-Match A/S - Løsningen på et overset affaldsproblem

Som de første i verden har danske Re-Match udviklet en separeringsproces, der gør det muligt at genbruge 99% af nedslidt kunstgræs fra fodboldbaner, golfbaner, legepladser og mere.

Lendager Group ApS - Cirkulær arkitektur

Lendager Group har specialiseret sig i at levere cirkulære løsninger til fremtidens bæredygtige byer og bygninger.

Dell A/S - PC as a service

Dell gør mere end bare at skabe miljøvenlige produkter og enkeltstående CSR initiativer. Hos Dell bliver bæredygtighed inkorporeret i hele produktets livscyklus – fra design til genanvendelse.

GXN A/S - Fremtidens bæredygtige byggeri

GXN er en dansk innovationsvirksomhed specialiseret i at udvikle og implementere grønne og innovative løsninger inden for arkitektur og design. GXNs opgaveportefølje spænder bredt fra design og byggeopgaver, til forskningsprojekter og eksternt konsulentarbejde.

OPICON A/S – Vaskeanlæg sikrer genbrug af sand og gylle til biogas

OPICON leverer miljøtekniske løsninger til landbrug både i Danmark og i udlandet, når sandholdig gylle skal behandles.

KALK A/S - Genanvendelige mursten

KALK A/S blev etableret i 1976 ud af et behov for kalkprodukter af høj kvalitet til restaurering og vedligeholdelse af kulturhistoriske bygninger. Virksomheden har fokus på genanvendeligt og åndbart murværk. KALK A/S er blevet tildelt et Cradle to Cradle Gold certifikat på deres produkter, som skal være med til at fremme deres strategi om 100 procent genanvendeligt murværk.

Fischer Lighting ApS - Cirkulær belysning for alle pengene

Den danske virksomhed, Fischer Lighting, har gjort det lettere og billigere at opdatere gammel belysning til ny og miljøvenlig LED teknologi med deres patenterede LED-retrofit metode.

BILA A/S - Robotter som service

BILA er totalleverandør inden for automatiseringsløsninger med industrirobotter og eksperter i produktionsoptimering. BILA udlejer flere og flere modulopbyggede robotter, som nemt kan repareres, opgraderes eller genbruges hos nye kunder i fremtiden.