Vi rådgiver dig

Fischer Lighting ApS – Verdens første katalog for bæredygtig belysning

DI har tidligere skrevet om Fischer Lighting og deres cirkulære lamper, der reducerer plast i verdenshavene. I april 2021 kunne virksomheden præsentere verdens første bæredygtige lysarmaturkatalog med blandt andet lamper lavet af genbrugte lysarmaturer og genanvendte materialer herunder plastikflasker og fiskenet.

Bæredygtigt design og vækst går hånd i hånd

ReUse/ ReDesign/ ReCreate, sådan lyder det i Fischer Lightings nyligt lancerede katalog for bæredygtig belysning. Kataloget, som er det første af sin slags, er et bevis på, at moderne designløsninger både kan være bæredygtige, profitable og konkurrencedygtige på en og samme tid.

Konceptet ReUse går ud på at give brugte lamper og armaturer nyt liv ved at opgradere og renovere til LED. ReDesign foregår ved, at gamle lysarmaturer ombygges og kombineres med nye teknikker og teknologi, hvilket skaber et design, hvor nyt og gammelt mødes. Lysarmaturer mærket med ReCreate er lavet af genanvendelige materialer og designet med et cirkulært sigte ved, at dele nemt kan repareres eller udskiftes, også kendt som DfD ’Design for Disassembly’.  

Design for Disassembly, på dansk Design for Adskillelse, giver Fischer Lighting mulighed for at tilbyde fleksible løsninger efter behov. Da alle ’byggeblokke’ på lampen let kan udskiftes, kan virksomheden ændre alt fra Ra-værdi, farvetemperatur, lysfordeling, LED-type osv.

Brugte fiskenet og bæredygtige have

Fischer Lighting anvender gamle fiskenet fra fiskeribranchen i diffuser-ringen fra, blandt andre, August-lamperne. Genanvendelse af fiskenet til nye plastprodukter har flere fordele. Først og fremmest muliggøre brugen af fiskenet, en CO2 besparelse i produktionen. Derudover undgår man, at havene bruges som losseplads for gamle fiskenet. Spøgelsesnet er en stor belastning for havlivet, da nettene udskiller mikroplast, når de nedbrydes. Dette har ikke blot konsekvenser for de maritime økosystemer, men også mennesker, da plastpartiklerne kan være farlige at indtage.

Udover at skåne havlivet og mennesker giver Fischer Lightings cirkulære forretningsmodel den fordel, at de anvendte materialer brugt til belysningsarmaturerne er billigere end jomfruelige materialer, grundet materialeprisen og produktionsomkostningerne ved fabrikation.

Fordele:

  • Lamperne gør op med ”brug-og-smid-ud-kulturen”, da man ikke behøver at smide hele lampen ud, hvis en enkelt del skal udskiftes.

  • Genanvendte fiskenet til plastprodukter minimerer brugen af fossile olier og reducerer derved mængden af energi, der anvendes i produktionen af plastik. Fischer Lighting genererer 5,5 gange mindre CO2 i produktionen, når de genanvender fiskenet til deres lamper i stedet for ny plast fra olie. Samtidig reducerer lamperne energiforbruget op til 80 procent.

  • Fischer Lightings køb af Plastix’ plastgranulat fra fiskenet er et eksempel på, hvordan virksomheder kan skabe forretning ud af at behandle plastaffald som en ressource. Der indgår ca. 0,5 m2 udtjent fiskenet pr. lampe. Hvis flere genanvendte fiskenet eller andet plastaffald, ville det bl.a. forhindre plast og fiskenet i at flyde rundt i havene som spøgelsesgarn. Plast er til stor fare for havmiljø og -dyr, der enten kan komme til at spise plasten eller vikle sig ind i det.

Udfordringer:

  • Det kan være en udfordring at finde leverandører, der kan producere materialer, der lever op til cirkulære principper. Mange virksomheder ønsker at udvikle cirkulære forretningsmodeller, men mangler samarbejdspartnere, der kan bidrage med de rette materialer. Fischer Lighting afprøvede flere materialer f.eks. gamle jeans, kaffegrums osv., før de fandt Plastix, der kunne levere plastgranulat fra udtjente net, der overholder cirkulære principper.

  • Mange opfatter ofte genbrugte produkter som værende af ringere kvalitet end nye produkter. Fischer Lighting håber, at deres fremtidssikrede højkvalitetslamper kan være med til at gøre op med denne myte.

Relateret indhold