04.01.19 Vi rådgiver dig Nyheder

Ekspertudvalgets anbefalinger

Der er flere gode anbefalinger fra regeringens ekspertudvalg, som vil styrke indsatsen for et godt arbejdsmiljø.

Ekspertudvalget har i enighed afgivet 18 konkrete anbefalinger, der er i fire temaer:

Arbejdsmiljømål tættere på arbejdspladserne

Med udgangspunkt i arbejdspladserne og de konkrete problemer, der opleves, skal der fastsættes fælles mål mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter for arbejdsmiljøet.

Det skal fremme, at arbejdsgivere, ledere, medarbejdere og andre centrale aktører på arbejdsmiljøområdet trækker i samme retning i arbejdet for et godt at arbejdsmiljø.

En målrettet myndighedsindsats

Arbejdstilsynets indsats skal i endnu højere grad målrettes de arbejdspladser, der har den største risiko for arbejdsmiljøproblemer – færre virksomheder skal have unødigt besøg, mens flere virksomheder, som har problemer med arbejdsmiljøet, skal mødes med reaktioner.

Samtidig skal Arbejdstilsynets værktøjskasse udvides. Tilsynet skal fortsat give påbud, men skal også kunne tilbyde mere vejledning og indgå forpligtende aftaler med de arbejdspladser, der vil arbejde for et bedre arbejdsmiljø.

Bedre regelefterlevelse og mere forståelige regler

Arbejdspladserne skal kunne få bedre hjælp til at anvende og efterleve arbejdsmiljøreguleringen. Arbejdsgiverne har det retlige ansvar for arbejdsmiljøet på arbejdspladserne.

Det ansvar bliver lettere at løfte, hvis reglerne er tilgængelige og forståelige. Samtidig skal der skabes større økonomisk incitament til at forebygge arbejdsmiljøproblemer.

Forskning, videnproduktion og formidling tæt på arbejdspladserne
Der skal udarbejdes en klar strategi, der sætter retningen for den forskning og viden, som bliver produceret på arbejdsmiljøområdet.

Det skal styrke, at der produceres viden de steder, hvor der mangler viden om, hvordan arbejdsmiljøet påvirker helbredet, og hvordan arbejdsmiljøproblemer bedst forebygges.

Der skal desuden udvikles bedre analyser og data om arbejdsmiljøet - samtidig med at der skabes bedre sammenhæng mellem forskningen og den indsats, der iværksættes.

DI mener

Langt de fleste virksomheder i Danmark har et godt arbejdsmiljø, men der er stadig arbejdspladser, der kan og skal gøre det bedre.

Ekspertudvalget giver en række gode forslag, der vil sikre, at vi bruger ressourcerne på de virksomheder, der har brug for et skub for at komme videre.

Samtidig er ekspertudvalgets forslag om, at Arbejdstilsynet i højere grad møder virksomhederne med de forskellige former for reaktioner, fornuftigt.

Muligheden for, at myndighed og virksomheder kan indgå forpligtende aftaler frem for rutinemæssige påbud, vil helt sikkert virke motiverende for arbejdsmiljøindsatsen.

Samlet set er DI tilfreds med ekspertudvalgets anbefalinger og ikke mindst med, at ekspertudvalget har afgivet dem i enighed.

Ekspertudvalgets arbejde

Ekspertudvalgets konkrete anbefalinger findes i rapporten for udvalgets arbejder.

De 18 anbefalinger Ekspertudvalgets rapport
Anders Just Pedersen

Anders Just Pedersen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3686
  • Mobil +45 2949 4549
  • E-mail ajp@di.dk

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.