Vi rådgiver dig

Kreativ rekruttering hos MAN ES i Frederikshavn

Den traditionelle 1:1 jobsamtale blev erstattet af kreative samarbejdsøvelser, da MAN Energy Solutions i Frederikshavn skulle finde deres nye skibsmontørlærling. DI Lærlingeindsatsen fik en snak med lærlingekoordinator hos MARLOG, Anette H. Sørensen, om deres anderledes og kreative rekrutteringsproces.

Da Anette H. Sørensen og John Ditlev, lærlingeansvarlig hos MAN ES i Frederikshavn, skulle planlægge rekruttering af en skibsmontørlærling, talte de om at prøve noget nyt. HR-afdelingen hos MAN ES har god erfaring med processen, når der rekrutteres elever til de administrative områder, og John Ditlev bestemte sig derfor at afprøve konceptet i forbindelse med rekruttering af næste skibsmontørlærling.

Forud for samtalen var der blevet annonceret et lærlingeopslag, som også kom op på praktikpladsen.dk, og der blev udvalgt 5 kandidater til samtalen. Da kandidaterne mødte op, fik de en fælles introduktion til MAN ES samt gennemgang af de forskellige afdelinger i Frederikshavn.

Herefter fik kandidaterne en pause, som var et godt udgangspunkt for at lægge mærke til, hvem der interagerer med folk omkring sig, og hvem der holder sig mere tilbage, nævnte John Ditlev. MAN ES i Frederikshavn søgte nemlig en lærling, der ”kommer ud over rampen og er opsøgende”.

Efter pausen blev kandidaterne sat til at løse en tidsbegrænset ordblindetest. Dette blev ikke gjort for at teste deres skriftlighed eller læsefærdigheder, men for at se, hvordan de gik til opgaven. Kaster man sig hovedkulds i det, eller tænker man: ’jeg gør det her langsomt, men grundigt’?

Herefter gik den kreative del i gang. Kandidaterne blev inddelt i to hold, som hver fik et identisk sæt LEGO-klodser. Hold A fik rollen som ’opfinder’, hold B som ’bygger’. Holdene blev sendt ind i forskellige lokaler, hvor MAN-folk var med inde for at observere. Det første hold ’opfindere’ fremstillede et motorfundament ud af LEGO-klodserne. De instruerede ’bygge’-holdet i, hvordan det skulle bygges, over telefon. Dette var en opgave i både formidling og kommunikation. Herefter byttede de to hold roller, og det andet hold opfandt en ny sammensætning, som blev til et cruiseskib.

Da den kreative øvelse var overstået, stod den på speeddating. Her fik hver kandidat fem minutter til at fortælle om sig selv. Til sidst fik kandidaterne en fælles rundvisning på værkstedet, hvor Anette H. Sørensen nævnte, at det var afsats for at se, hvem der spurgte ind og virkede interesseret. Afslutningsvis prioriterede MAN-folkene enkeltvis, hvem deres topkandidat var og blev enige om den nye lærling. Det handlede i bund og grund om at få uddybet personligheden – nogle lærlinge er fra starten af grundforløbet fagligt dygtigere end andre, men personligheden er det vigtigste, nævnte Anette H. Sørensen.

LEGO-øvelsen egner sig godt til unge mennesker, der måske ikke har været til et væld af jobsamtaler, og som kan have svært ved at sætte ord på sig selv. Gennem LEGO-øvelsen kommer gruppedynamik og samarbejdsevner til syne.

Relateret