22.05.19 Vi rådgiver dig Nyheder

Kræft og arbejdsliv - Ingen skal stå alene med kræft på arbejdspladsen

Hvert år får 14.000 danskere i den erhvervsaktive alder kræft, og endnu flere bliver pårørende til en kræftramt. Kræft vil påvirke fremtidens arbejdsmarked, og vi vil med stor sandsynlighed alle sammen komme til at forholde os til kræft på arbejdspladsen, fordi en medarbejder, kollega eller leder får kræft.

Når kræft rammer, bliver mange ofte bekymrede for fremtiden. Hvor alvorlig er sygdommen? Vil behandling hjælpe? Hvad kommer der til at ske med arbejdslivet? Det er vigtigt, at man som leder stiller skarpt på de udfordringer og spørgsmål, der opstår, når en medarbejder får kræft. Ifølge DI og Kræftens Bekæmpelse spiller arbejdspladsen en stor rolle i at sikre, at ingen medarbejdere står alene med kræft.

De mange dilemmaer

Arbejdspladsen spiller en vigtig rolle i forhold til at tilbyde tryghed og åbenhed i dagligdagen, når en medarbejder eller kollega får kræft. På arbejdspladsen udfoldes der hurtig en usikkerhed omkring, hvordan man som kollega eller leder agerer bedst. Hvad må man spørge om? Hvordan skal man tale om kræft med den ramte medarbejder og de øvrige medarbejdere? Hvor meget kan man forvente af medarbejderen, når vedkommende vender tilbage til arbejdspladsen? Hvilke hensyn skal man tage som leder eller kollega? Kompleksiteten er høj og dilemmaerne talrige.

”Vi ved, at én ud af tre danskere får kræft, og at endnu flere bliver pårørende. Det er en sygdom og en virkelighed, vi som ledere skal tage ansvar for og skabe stabilitet og sikkerhed omkring. Vi skal sikre, at den kræftramte og medarbejderne kan trives”, siger Kinga Szabo Christensen, chef for ledelsesudvikling og produktivitet i DI.

Arbejdspladsens rolle

Kræftens Bekæmpelse lancerer i slutningen af 2019 en kampagne, som sætter fokus på de mange dilemmaer, som kan opstå på en arbejdsplads, når en medarbejder får kræft. Målet er at tilbyde ledere, kollegaer og tillidsvalgte redskaber til at tale om kræft på arbejdspladsen, så arbejdspladsen bliver et trygt rum og en aktiv spiller. Kræftens Bekæmpelse har været i dialog med en lang række ledere, HR-ansatte, tillidsvalgte, arbejdsmiljørepræsentanter og medarbejdere fra en bred pallette af brancher i både den offentlige og private sektor med henblik på at afdække arbejdspladsernes udfordringer og behov.

 

Fakta

Under overskriften ”Ingen skal stå alene med kræft på arbejdspladsen” sætter Dansk Industri og Kræftens Bekæmpelse en svær, men vigtig sag på dagsordenen på Folkemødet den 13. juni 2019 fra kl. 14.00-14.45 i Kræftens Bekæmpelses telt. Formålet med debatten er at sætte fokus på, at arbejdspladsen er en vigtig arena i forhold til at hjælpe kræftpatienter godt igennem et kræftforløb og tilbage til hverdagslivet. Kinga Szabo Christensen vil sammen med tre andre ledere diskutere vigtige dilemmaer.

Kontakt

Du er velkommen til at kontakte projektleder Ditte Marie Bruun på telefon 35 25 74 85 eller mail dmb@cancer.dk, hvis du ønsker at høre mere om indsatsen.

Ny kampagne

Kræftens bekæmpelse arbejder på at udvikle en kampagne om kræft på arbejdspladsen. Har du lyst til at give dine input til kampagnen, kan du hjælpe ved at udfylde en kort undersøgelse her.

Skrevet af:

Mille Munksgaard Tanja Bregninge Itenov

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.