02.12.20 Vi rådgiver dig Nyheder

Ny forskning hjælper ledere med at tackle Corona-udfordringer på arbejdspladsen

Danske ledere har været under pres i 2020. Ny forskning på coronatrivsel.dk skal hjælpe danske ledere med at tackle de udfordringer med arbejdsmiljø, der er opstået som følge af Coronakrisen.

Coronakrisen har ændret arbejdslivet for mange medarbejdere og ledere. Nogle skulle pludseligt arbejde hjemmefra, mens andre skulle møde ind på arbejdet i en forandret verden.

Forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø har siden april studeret hvordan, Corona har påvirket ledere, medarbejdere og arbejdsfællesskaber, og det deler de nu med offentligheden via siden coronatrivsel.dk.

Den nye hjemmeside samler resultater fra forskningsprojekter og kombinerer det med værktøjer, der skal hjælpe erhvervsledere med at imødekomme de nye behov i arbejdsmiljøet.

- Medarbejderne har haft et særligt behov for at forstå bevæggrunden for lederens beslutninger. Efter genåbningen kunne de savne forklaringen på hvorfor nogen, skulle møde ind på arbejde og andre ikke skulle. De følte, der blev lavet et A- og B-hold. Der var behov for ledelsen mere tydeligt kommunikerede mellemregningerne, fortæller Malene Friis Andersen, der er projektleder for forskningsprojektet ”Mental sundhed og arbejdsfællesskabet under Coronakrisen.”

Lederen skulle signalere ro
I forskningsprojektet har man blandt andet haft fokus på lederens rolle, og Malene Friis Andersen slår fast, at det seneste år har været en udfordring for mange:

- Lederne har været på både tidsmæssigt og følelsesmæssig overarbejde. De har skullet tage hånd om ensomme eller bekymrede medarbejdere, men de er jo også mennesker. Lederne har også været bange for smitte, de har været bekymret for økonomien eller har skullet prøve distanceledelse for første gang. Samtidig har de skullet signalere ro på arbejdspladsen og vise medarbejderne, at det nok skulle gå. Det har ikke været nemt, siger Malene Friis Andersen.

Lederne har været på både tidsmæssigt og følelsesmæssig overarbejde. De har skullet tage hånd om ensomme eller bekymrede medarbejdere, men de er jo også mennesker. Malene Friis Andersen

-Lederne har også været bange for smitte, de har været bekymret for økonomien eller har skullet prøve distanceledelse for første gang. Samtidig har de skullet signalere ro på arbejdspladsen og vise medarbejderne, at det nok skulle gå. Det har ikke været nemt, fortæller Malene Friis Andersen.


DI glæder sig over initiativet
Det er også den oplevelse, man har haft i DI, hvor man har hjulpet og rådgivet lederne siden nedlukningen i foråret. Pernille Erichsen, der er chef for Ledelse og Virksomhedsudvikling i DI er enig i, at danske ledere har været spændt hårdt for det seneste år:

-Det kræver enormt meget personligt overskud at være den, alle kan ty til, når du ikke selv kan forudsige hvad, der kommer til at ske. Der er ingen håndbog, man kan følge lige nu, og det er her, de personlige egenskaber virkelig brænder igennem. 

Pernille Erichsen er derfor meget positiv overfor den nye hjemmeside:
- Det er et utroligt godt initiativ og et meget relevant indspark fra forskermiljøet. Det er spændende, når forskning og erhvervsudvikling spiller sammen på denne måde. Det vinder vi alle på.

Vil du vide mere?

På den nye hjemmeside coronatrivsel.dk kan du læse hovedbudskaberne fra studiet såvel som andre relevante forskningsresultater. Den indeholder også redskaber og gode råd til, hvordan trivsel og opgaveløsning i arbejdet kan understøttes i en ekstraordinær tid som denne.

Læs mere her
Tatiana Schwartz
Skrevet af:

Tatiana Schwartz

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.