Sommervarmen på arbejdspladsen
Sommeren er godt i gang. Hvis vi får en hedebølge i år, er det godt at kende reglerne for, hvor varmt der må være på arbejdspladsen. Få et overblik her.
Hvor varmt må der være på arbejdspladsen i sommervarmen?
Temperaturen skal være ”passende” på en arbejdsplads. En passende temperatur afhænger af, hvilke fysiske anstrengelser der er i forbindelse med arbejdet. Varmen skal fordeles jævnt i arbejdsrummet, så der ikke forekommer træk eller kuldestråling.
Ved stillesiddende arbejde bør temperaturen være på 20-22°C ved normale klima- og arbejdsforhold. Ved hedebølge gælder der særlige vilkår.
Arbejdstilsynets har retningslinjer for højeste og laveste temperaturer i et arbejdsrum.
- Minimum 18°C ved stillesiddende og stillestående arbejde.
- Minimum 15°C ved let fysisk arbejde.
- Minimum 10°C ved hårdt fysisk arbejde.
- Maksimum 25 °C ved stillesiddende arbejde.
Under for eksempel en hedebølge må det accepteres, at temperaturen ikke kan holdes under 25°C i rummet, og virksomheden bør sikre de ansatte bedst muligt mod ubehag og sundhedsfare. Sørg for adgang til frisk drikkevand.
Ansatte med stillesiddende arbejde skal have pauser, hvis temperaturen er over 35°C. Ved fysisk arbejde skal der gives pauser, når temperaturen er over 32°C.
Husk også beskyttelse imod solen i form af tøj eller solcreme ved udendørs arbejde.
Hvornår er der ”ekstremt varme omgivelser”?
Ved ekstremt varme omgivelser forstås arbejde i situationer, der svarer til tropisk klima. Det vil sige, at temperaturerne er over legemstemperaturen (37°C). Virksomheden skal da sikre, at:
- hvileperioderne/pauserne holdes i kølige omgivelser.
- beklædningen er let, løstsiddende tøj, helst af bomuld.
- Hovedet skal dækkes, hvis man er udsat for strålevarme på hovedet.
- Der skal være adgang til frisk drikkevand. Dehydring er en væsentlig risikofaktor for akutte symptomer ved arbejde i stærk varme.
Læs mere
Arbejdstilsynet har regler for temperaturer ved arbejde.