Ny spørgeskemaundersøgelse viser markant fald i krænkende handlinger.

Foto: Ricky John Molloy
12.04.21 Vi rådgiver dig Nyheder

Markant fald i krænkende handlinger under coronakrisen

Under coronakrisen er langt færre lønmodtagere blevet udsat for krænkende handlinger i arbejdet. Det viser en ny spørgeskemaundersøgelse foretaget af Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE) for Beskæftigelsesministeriet.

Mobning

7,8 pct, af lønmodtagerne på det danske arbejdsmarked har i løbet af de seneste 12 måneder oplevet at blive mobbet på arbejdspladsen. I arbejdsmiljø- og helbredsundersøgelsen gennemført af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) i 2018 var det 10,7 pct.

Seksuel chikane

2,8 pct. af lønmodtagerne angiver i VIVE’s undersøgelse, at de har været udsat for seksuel chikane på arbejdet i løbet af de seneste 12 måneder. I Arbejdsmiljø- og helbredsundersøgelsen gennemført af NFA i 2018 var det 3,6 pct.

Har vi fået knækket kurven?

Selv om vi også i perioden 2016 til 2018 så et mindre fald i antallet af lønmodtagere, der angiver at være udsat for mobning og seksuel chikane, er det for tidligt at konkludere, at vi har fået knækket kurverne over forekomsten af mobning og seksuel chikane på danske arbejdspladser. Under coronakrisen har krav om social distance, hjemmearbejde og nedlukning af store dele af erhvervslivet sandsynligvis haft en betydning. Der har simpelthen været færre af de situationer, hvor mobning og seksuel chikane typisk opstår.

Indsatsen mod krænkende handlinger fortsætter

Vi tillader os alligevel at glædes over det markante fald i antallet af lønmodtagere, der angiver at være udsat for mobning og chikane og håber, at det ikke kun skyldes coronakrisen. Rigtigt mange virksomheder har i de seneste år gjort en ihærdig indsats for at komme mobning og seksuel chikane til livs, og vi håber, at disse indsatser også viser sig at bære frugt, når vi i en forhåbentlig ikke alt for fjern fremtid har fået nedkæmpet pandemien. Målet er naturligvis, at danske virksomheder bliver helt fri for krænkende handlinger, og DI vil ufortrødent fortsætte indsatsen med at understøtte virksomhederne i at nå dette mål.

Du kan læse undersøgelsen her

 

Jan Lorentzen

Jan Lorentzen

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3632
  • Mobil +45 2328 5264
  • E-mail jlo@di.dk

Relateret indhold

Brug for rådgivning?

Skriv til vores eksperter