03.06.19 Vi rådgiver dig Nyheder

Udenlandske ledere klar til dansk arbejdskultur

DI stiller skarpt på, hvordan man som udenlandsk leder i en dansk virksomhed får kompetencerne til at lykkes i en dansk arbejdskultur og ledelseskontekst. I løbet af vinteren har ledere fra Finland, England, Indien, Moldavien, Rumænien, Polen og en enkelt ’true globalist’ gennemført det første hold af DI’s Leadership Training Programme.

Den danske arbejdskultur er mere kompleks, end vi danskere selv er opmærksomme på, og det er ikke altid helt nemt at lykkes som udenlandsk leder i en dansk virksomhed. Er man selv vokset op i en dansk arbejdskultur, kan det være lidt svært at forstå, hvorfor det nu skulle være så vanskeligt.

Som en leder på første hold af DI’s Leadership Training Programme udtrykte det: ‘It took me some time to understand, - what does it really mean, when they say yes and when they say no”.

Forstå den danske arbejdskultur

Leadership Training Programme er ikke blot et forløb, der er skabt til glæde for deltagerne. Det er i mindst lige så høj grad udviklet for at styrke de mange danske virksomheder, som i stadigt stigende omfang ansætter udenlandske ledere, der skal kunne skabe resultater i en kultur, der er anderledes fra den eller de arbejdskulturer, de tidligere har skulle lykkes i.

Ram Pattiwar fra FLSmidth deltog på uddannelsen og fik styrket sin forståelse for den danske arbejdskultur:
“This course has given us a whole different insight into what it really means to be working in a Danish working culture - what is important for the people when they are working in Danish organizations. I have received a lot of good inputs and lots of good tools from this course in order for me to be a successful leader”.

Undervejs i forløbet bliver der lagt vægt på at styrke deltagenes evner og kompetencer i forhold til at agere ledelsesmæssigt relevant, når de skal lykkes som ledere i en kultur, hvor ledelseshandlingerne, og ikke lederpositionen i sig selv, er det bærende.

Alexander Campbell, også fra FLSmidth, havde denne oplevelse:  
“The best thing about this course is that it puts a spin on leadership towards the Danish working culture,’ og for Adelina Cernat fra Systematic lyder det næsten samstemmende ‘I think it puts a lot of perspective and gave me a lot of explanations to a lot of questions, that I’ve had”.

Tre kulturelle aha-oplevelser

Ind i mellem får vi som undervisere også selv et par aha-oplevelser, når vi gennemfører en ny uddannelse for første gang. Her er et kig ind i noget af det, vi tog med os fra det første Leadership Training Programme. Allerede inden vi havde ramt frokost den første dag på forløbet, var den danske ’lad-os-fejre-det-med-en-kage’-kultur blevet italesat adskillige gange af deltagerne. Med den interessante krølle, at det er ganske unikt, som en af deltagerne bemærkede, at man på sin fødselsdag forventes at give kage til de andre …!

Midtvejs i forløbet får deltagerne mulighed for at prøve deres ledelseskompetencer af i praksis gennem en række øvelser med masser af tid til forberedelse, gennemførelse og feedback. Vi havde nøje udvalgt de praktiske øvelser, som vi erfaringsmæssigt ved giver mest læring til deltagerne.

Det, vi ikke havde taget højde for, var, at ingen af deltagerne nogensinde havde prøvet at binde så meget som en enkelt knob. I grupper med danske ledere er der altid mindst en, der som barn har været spejder eller har sejlet. Sådan er det ikke altid med udenlandske ledere. Fokus flyttede sig derfor fra at udvikle ledelseskompetencer til mere lavpraktiske udfordringer.

Den tredje og sidste aha-oplevelse handler om den fantastiske dynamik, der kan opstå, når vi samler mennesker, med vidt forskellige kulturelle baggrunde og bruger tid på at arbejde og tale sammen. Vi var forberedt på alverdens potentielle udfordringer omkring undervisningen og faciliteringen af den læring, der skulle finde sted på forløbet, men ikke på den ganske særlige energi der opstår, når det ikke kun er ’Danmark møder verden’, men ’alle møder alle’ for at blive mere værd sammen.

  

Fakta

DI’s Leadership Training Programme afholdes næste gang med start den 23. september 2020.

Lederuddannelsen består af 3 moduler på hver 3 dage med overskrifterne:

• Personlig ledelse i en dansk kontekst (september/oktober)

• Forandringsledelse (november)

• Ledelse af (internationale) teams (januar)

Formålet med uddannelsen er at styrke lederens evne til at lede og skabe resultater i en kultur, der ikke er helt som vedkommendes egen. Lederen får styrket sine ledelseskompetencer i forhold til ledelse af både den enkelte medarbejder og sit team og finder svar på de udfordringer, der kan være forbundet med at være udenlandsk leder i en dansk virksomhed. 

Du er velkommen til at kontakte sekretær Gitte Frederiksen på gih@di.dk eller chefkonsulent Danielle Bjerre Lyndgaard på dbl@di.dk, hvis du vil sikre dig, at forløbet er det rigtige for de udenlandske ledere, som er i din virksomhed.

Danielle Bjerre Lyndgaard
Skrevet af:

Danielle Bjerre Lyndgaard

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.