22.08.18 Vi rådgiver dig Nyheder

Ingen fritvalgsopsparing af sygeløn efter Serviceoverenskomsten

SYGELØN. En faglig voldgift har slået fast, at bestemmelsen om sygeløn i Serviceoverenskomsten har samme karakter som sygeløn i andre overenskomster, og at virksomheder derfor ikke skal betale til fritvalgsopsparing af sygeløn.

Fritvalgsopsparing af ferieberettiget løn

Efter Serviceoverenskomsten indbetaler virksomhederne pt. 3,4 pct. i fritvalgsopsparing af ferieberettiget løn. Den faglige voldgift skulle tage stilling til, om sygeløn skal regnes med som ferieberettiget løn.

Flere instanser har behandlet emnet

Siden overenskomstforhandlingerne i 1993, hvor sygeløn blev implementeret i mange overenskomster, har spørgsmålet om, hvorvidt sygeløn skal medregnes som ferieberettiget løn, været behandlet i Overenskomstnævnet, Højesteret og flere faglige voldgifter, blandt andet på Industriens Overenskomst.

Alle instanser er nået frem til, at sygeløn ikke i sig selv er ferieberettiget løn.

Ikke som de andre

Sygelønsbestemmelsen i Serviceoverenskomsten blev imidlertid indført før 1993, og derfor mente 3F, at sygelønnen efter denne overenskomst alligevel skulle betragtes som ferieberettiget løn.

Desuden mente forbundet, at parterne i forbindelse med indførelse af ”fritvalgsordningen” under overenskomstforhandlingerne i 2007 havde aftalt at ændre bestemmelsen om sygeløn, så der skulle betales fritvalg af sygelønnen.

Sygeløn er ikke ferieberettiget løn

Dommeren mente dog ikke, at forbundet havde dokumenteret, at sygeløn efter Serviceoverenskomsten er en helt særlig størrelse. Han slog fast, at sygeløn på Serviceoverenskomsten har samme karakter som ordninger på flere andre overenskomster.

Sygeløn er ikke ferieberettiget løn, og der skal ikke betales fritvalg af sygeløn på Serviceoverenskomsten. 

DI førte sagen for virksomhederne.

Nyheden er skrevet på grundlag af afgørelse i faglig voldgiftssag FV2015.0141.

di's råd

Efter nogle overenskomster, herunder Industriens Overenskomst skal der betales fritvalgsbidrag af løn under sygdom. Det er aftalt mellem overenskomstparterne og står direkte i § 29, stk. 8.

Vær derfor opmærksom på, at det kommer helt an på den konkrete overenskomst, om medarbejderne har krav på betaling af fritvalg af sygeløn eller ej.  

Har du brug for hjælp?

I Juravagten sidder DI's eksperter inden for ansættelsesret og personalejura klar, hvis du har brug for hjælp.

Åbningstider:

Mandag til torsdag kl. 8.00 - 17.00 
Fredag kl. 8.00 - 16.00

Telefon: 3377 3377
Mail: jura@di.dk

Relateret

Brug for rådgivning?

Skriv til vores eksperter