Modelfoto: Colourbox

14.05.19 Vi rådgiver dig Nyheder

Der er grænser for loyalitetspligten

En opsagt bilsælger fik hurtigt arbejde hos en anden bilforhandler. På trods af den nye ansættelse, skulle medarbejderen have løn i opsigelsesperioden fra den tidligere arbejdsgiver, mente byretten.

Ny arbejdsgiver 30 kilometer derfra

En bilsælger blev afskediget efter tre års ansættelse, da virksomheden ikke var tilfredse med hans arbejde. Han blev fritstillet i opsigelsesperioden og fik hurtigt arbejde hos en anden bilforhandler ca. 30 kilometer fra den tidligere arbejdsgiver.

Den tidligere arbejdsgiver havde i opsigelsesbrevet anført, at medarbejderen i opsigelsesperioden havde loyalitetsforpligtelse over for virksomheden, og at medarbejderne havde pligt til at meddele, hvis han fik ny ansættelse.

Stoppede med at betale løn

Da medarbejderen meddelte, at han havde fået nyt job, var der en mailkorrespondance mellem parterne, som mundede ud i, at virksomheden anførte, at de ville stoppe med at betale ham løn i opsigelsesperioden som følge af det nye job.

Medarbejderen stævnede herefter virksomheden for at få udbetalt den manglende løn.

Konkurrerende virksomheder

For at virksomheden kunne undlade at betale løn, skulle de dokumentere, at de to virksomheder var i konkurrence med hinanden, og at den hidtidige og den nye stilling var konkurrerende.

Retten nåede frem til, at de to bilforhandlere var i konkurrence med hinanden. De solgte begge kendte bilmærker, som rettede sig til samme typer kunder. At de to forhandlere lå i 30 kilometers afstand ændrede ikke på, at der var tale om konkurrenter.

Ikke en konkurrende stilling

Derimod fandt retten, at medarbejderens stilling som juniorsælger i en uddannelsesstilling uden ledelsesmæssige beføjelser ikke udgjorde en konkurrerende stilling.

Desuden havde lederen i korrespondancen mellem parterne udtrykt sig på en måde, som kunne antyde, at han ikke anså stillingen som konkurrerende.

Derfor gav retten medarbejderen medhold i, at han skulle have løn i opsigelsesperioden.

DI førte sagen for virksomheden.

Nyheden er baseret på afgørelse af den 11. april 2019 ved Retten i Glostrup i sag BS-21176/2018.

DI's råd

Dommen ændrer ikke på det almindelige princip om, at en medarbejder, som fratræder, har pligt til at opføre sig loyalt over for virksomheden såvel internt som eksternt. 

Virksomheden har en forventning om, at medarbejderen ikke udfører handlinger, der direkte eller indirekte skader eller kan skade virksomheden.

Har du brug for hjælp?

I Juravagten sidder DI's eksperter inden for ansættelsesret og personalejura klar, hvis du har brug for hjælp.

Åbningstider:

Mandag til torsdag kl. 8.00 - 17.00 
Fredag kl. 8.00 - 16.00

Telefon: 3377 3377
Mail: jura@di.dk

Relateret

Brug for rådgivning?

Skriv til vores eksperter