Nye krav til arbejdstilladelser fra 1. januar 2021
Med virkning fra den 1. januar 2021 er der indført nye regler i udlændingeloven, som har betydning for ansættelsesforhold for udenlandske medarbejdere.
Krav om udbetaling af løn til dansk bankkonto
Fra 1. januar 2021 er det et krav, at medarbejdere med arbejdstilladelse efter følgende ordninger skal have deres løn udbetalt på en dansk bankkonto.
Kravet om lønudbetaling til dansk bankkonto omfatter alle førstegangsansøgninger indgivet efter 1. januar 2021 på følgende ordninger:
- Fast track-ordningen
- Beløbsordningen
- Positivlisten for højtuddannede
- Positivlisten for faglærte
- Forskere
- Særlige individuelle kvalifikationer
- Fodermestre og driftsledere
- Arbejdsmarkedstilknytning
- Jobskifte inden for samme branche, som dannede grundlag for opholdstilladelsen som følge af arbejdsmarkedstilknytning
- Praktikantordningen
Kun aflønning i likvide midler kan indgå i vurderingen af løn- og ansættelsesvilkår
Kravet om dansk bankkonto indebærer også, at det kun er aflønning, der reelt udgør likvide midler, som kan indgå i vurderingen af lønniveauet, når SIRI skal tage stilling til, om en ansættelse er på sædvanlige løn- og ansættelsesvilkår.
De nye krav er en skærpelse i forhold til, hvad der hidtil har været gældende for beløbsordningen og fast track-ordningens beløbsspor, da kravet om aflønning i form af likvide midler indtil 1. januar kun har vedrørt løndele op til beløbskravet.
90 dage til at oprette en dansk konto
Bankkontoen skal oprettes, og indbetaling af løn skal foretages inden for en periode på 90 dage.
Hvornår, de 90 dage skal tælles fra, afhænger af, hvor medarbejderen opholder sig, når medarbejderen modtager arbejdstilladelsen.
Hvis medarbejderen indrejser i Danmark efter modtagelsen af sin arbejdstilladelse, skal bankkontoen oprettes inden for 90 dage fra den dag, medarbejderen er indrejst i Danmark.
Hvis medarbejderen allerede er her i landet, når ansøgningen om arbejdstilladelse bliver indgivet, tælles de 90 dage fra det tidspunkt, medarbejderen har fået arbejdstilladelsen.
Undtagelse fra krav om dansk bankkonto
Kravet om udbetaling af løn til en dansk bankkonto gælder ikke for medarbejdere, der har opholdstilladelse efter positivlisten for højtuddannede, forskerordningen og fast track-ordningens forskerspor, når medarbejderen kun har ét ophold i Danmark inden for 12 måneder, og opholdet ikke overstiger 180 dage, fra medarbejderen indrejser i Danmark.
Krav om særskilt arbejdstilladelse til medfølgende familiemedlemmer
Fra 1. januar 2021 er det ikke længere muligt at ansætte familiemedlemmer på samme virksomhed uden særskilt arbejdstilladelse, hvis det ene familiemedlem har en stadfæstet arbejdstilladelse til samme virksomhed efter følgende ordninger:
- Fast track-ordningens beløbsspor, uddannelsesspor og korttidsspor
- Beløbsordningen
- Positivlisten for højtuddannede
- Positivlisten for faglærte
- Trainees
- Særlige individuelle kvalifikationer
- Ansatte på boreplatforme mv.
- Fodermestre og driftsledere
Kravet om særskilt arbejdstilladelse gælder for alle ansøgninger indgivet efter 1. januar 2021.
Det gælder både for førstegangsansøgninger og ansøgninger om forlængelse af opholdstilladelse.
Ved ansøgningens indgivelse om særskilt arbejdstilladelse skal der vedlægges en ansættelseskontrakt, og det er en betingelse, at familiemedlemmet arbejder mindst 30 timer om ugen, samt at løn- og ansættelsesvilkår er sædvanlige efter danske forhold.
Ansøgningerne er fritaget for gebyr, og der skal ikke optages biometri i forbindelse med ansøgningen.
Beløbsordningen
Annsøgninger om arbejdstilladelse efter beløbsordningen og beløbssporet på fast-track-ordningen, der er indgivet fra den 1. januar 2021, ændres fra 436.000 kr. til den nye beløbsgrænse på 445.000 kr.
Beløbsgrænsen kan kun bestå af likvide midler indbetalt på en dansk bankkonto.
Flere nyheder
FÅ RÅDGIVNINGI Juravagten sidder DI’s eksperter i personalejura klar til at hjælpe dig, uanset om du har overenskomst eller ej. Åbningstid er mandag-torsdag kl. 8-17 og fredag kl. 8-16. |
|
Er du fra industrivirksomhed på Industriens Overenskomst? Kontakt os på 3377 3197 (Industrivagten)
Er du fra en transportvirksomhed? |
Har du spørgsmål om funktionærer? Er du fra en service-, kantine-, vaskeri- eller vagt- og sikkerhedsvirksomhed? Er du fra en anden branche eller i tvivl om, hvilken vagt du skal bruge? Skriv til Juravagten |