Billede: Colourbox
23.11.21 Vi rådgiver dig Nyheder

Ikke sværere at screene amerikanere end andre passagerer

En faglig voldgift har afgjort, at det var berettiget, at et handlingselskab benyttede vikarer til en opgave med at screene USA-rejsende, da opgaven ikke var sværere end opgaver, vikarerne allerede udførte.

Ekstra sikkerhedstjek af USA-rejsende

I 2017 kom der krav fra de amerikanske lufthavnsmyndigheder om, at flypassagerer til USA skal profileres som led i sikring mod terror. Det dækker bl.a. over, at der skal stilles nogle bestemte spørgsmål til passagerne, og så skal det på baggrund af kommunikationen med passageren vurderes, om han/hun skal udtages til et ekstra sikkerhedstjek.

I starten var det kun få medarbejdere hos et handlingselskab, der udførte opgaven i forbindelse med bag drop. Dette blev senere udvidet til alle handlingselskabets medarbejdere i bag drop, og da luftfartsselskabet og handlingselskabet i samråd vurderede, at opgaven ikke var sværere end andre opgaver, vikarer udførte, blev vikarer også uddannet (1-2 timer) i denne opgave.

Overenskomstens krav til vikararbejde

Handlingselskabet har aftalt i deres overenskomst med forbundet, at vikarer kun kan udføre bestemte opgaver. Der er bl.a. tale om opgaver i bag drop. Derudover fremgår det af overenskomsten, at vikarer kan udføre ”lignende lavpraktiske opgaver."

Forbundet mente, at opgaven med profilering af USA-passagerer ikke udgjorde en lavpraktisk opgave, og at vikarer derfor ikke måtte udføre opgaven.

Handlingselskabet måtte bruge vikarer til opgaven

Det var dommeren i den faglige voldgift ikke enig i.

For det første er opgaver i bag drop udtrykkeligt nævnt i overenskomsten, og derfor kan opgaver, der naturligt hører hjemme der, udføres af vikarer.

For det andet er "lignende lavpraktiske opgaver" ikke begrænset til opgaver, der er lavpraktiske i betydningen jordnære og elementære, men de skal sættes i forhold til sværhedsgraden af de opgaver, som man er enige om, at vikarer kan udføre.

Her var det for dommeren afgørende, at vikarer altid har skullet screene personer, der færdes i lufthavnen, og henvende sig til en supervisor, hvis de bemærker noget usædvanligt. USA-profileringen var ikke sværere end denne sædvanlige screening af passagerer.

DI førte sagen for virksomheden.

Nyheden er baseret på tilkendegivelse af 13. september 2021 i FV2020-247.

DI's råd

Hvis man har lavet en aftale om at begrænse ledelsesretten, vil udgangspunktet være, at en sådan begrænsning skal fortolkes indskrænkende. Derfor skulle indskrænkningen i brug af vikarer – der ellers som udgangspunkt er fri – fortolkes indskrænkende.

Derudover viser afgørelsen også, at man ikke altid kan slå op i en ordbog og finde ud af, hvad en formulering i en overenskomst betyder. Hvis parterne har været enige om betydningen af et bestemt ord, eller den ene part kan redegøre for, hvad betydningen er af ordet i overenskomsten, er det ikke afgørende, hvad den normale betydning af ordet er.

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.