Billede: Colourbox
22.04.22 Vi rådgiver dig Nyheder

Fordrevne ukrainere må arbejde med det samme

Folketinget har den 21. april 2022 ændret reglerne, så fordrevne ukrainere må begynde at arbejde, efter de har indgivet deres biometri til deres ansøgning om opholdstilladelse.

Medarbejdere fra Ukraine kan begynde at arbejde lovligt i Danmark, når de har indgivet biometri til deres ansøgning om opholdstilladelse efter den nye særlov om opholdstilladelse til fordrevne ukrainere.

Virksomheder, der ønsker at ansætte medarbejdere fra Ukraine, skal dog huske at se medarbejderens kvittering for indgivet biometri til en ansøgning om opholdstilladelse efter særloven for at være sikre på, at medarbejderen kan arbejde lovligt i Danmark.

DI anbefaler også, at virksomhederne beder om at se medarbejdernes opholdskort, når det er fremkommet efter Udlændingestyrelsen har foretaget afgørelse om opholdstilladelse, og at virksomheden gemmer en kopi af kortet for at kunne dokumentere, at medarbejderen har gyldig opholdstilladelse med ret til arbejde.

DI anbefaler også, at virksomheden opretter en huskefunktion, der giver virksomheden besked, når en opholdstilladelse er ved at udløbe. Huskefunktionen skal medvirke til, at virksomheden kan følge op på, om medarbejderen får ansøgt om forlængelse af opholdstilladelsen, eller får ansøgt om en ny opholds- og arbejdstilladelse.

CPR-nummer, betaling af skat og NemID

DI afventer i øjeblikket vejledning fra myndighederne om, hvornår medarbejdere med ophold efter særloven kan modtage et CPR-nummer, skattekort og har mulighed for at få NemID samt NemKonto.

Skattestyrelsen har udarbejdet en vejledning om, hvordan medarbejdernes skat kan tilbageholdes, hvis medarbejderen ikke har et skattekort Skat.dk: A.B.4.1.1.2.4 Intet skattekort

DI opdaterer løbende FAQ Ansættelse af fordrevne ukrainere - DI (danskindustri.dk) med seneste nyt fra myndighederne.

Gælder til den 17. marts 2024

Lov om midlertidig opholdstilladelse til personer, der er fordrevet fra Ukraine, blev vedtaget den 16. marts 2022. Loven trådte i kraft i den 17. marts 2022.

Særloven gælder til den 17. marts 2024. Det betyder, at alle opholdstilladelser efter loven udløber den 17. marts 2024.

Mulighed for at forlænge opholdstilladelserne med et år

Loven åbner mulighed for, at udlændinge- og integrationsministeren kan forlænge opholdstilladelserne med et år til den 17. marts 2025.

Beslutningen om forlængelse af opholdstilladelsen vil blive truffet i januar 2024.

Se mere om ansættelse af medarbejdere fra Ukraine i FAQ om fordrevne ukrainere.

Vejledninger

FAQ Ansættelse af fordrevne ukrainere

Klik her

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.