Foto: Getty Images
14.06.22 Vi rådgiver dig Nyheder

Sagligt at opsige for dårligt arbejde uden advarsel

En sygeplejerske på et socialpsykiatrisk botilbud blev opsagt uden forudgående advarsel, efter at en beboer døde som følge af, hun havde udført sit arbejde dårligt. Afskedigelsesnævnet vurderede, at opsigelsen var saglig.

Ansat som sygeplejerske på botilbud

Sagen handlede om en sygeplejerske, som var ansat ved et kommunalt socialpsykiatrisk botilbud. Botilbuddet havde plads til 22 beboere i deres egne lejligheder, med 19 tilknyttede medarbejdere, hvoraf fire var sygeplejersker.

Opsagt efter beboers død

I foråret 2019 afgik en 50-årig beboer af ukendte årsager ved døden, hvorefter ledelsen iværksatte forskellige tiltag for at afdække forløbet.

Som led i denne proces blev en række medarbejdere tildelt advarsler og nogle opsagt, heriblandt sygeplejersken.

Opsigelsen var begrundet i manglende tillid til sygeplejersken samt ”kritisabel opgavevaretagelse” i dagene op til beboerens død.

Arbejdsgiveren gjorde under sagen gældende, at det var i strid med arbejdspladsens retningslinjer og generelle handlingspligt, at sygeplejersken ikke reagerede på beboerens sygdom og somatiske symptomer i dagene forud for dødsfaldet, da beboeren var i behandling med et særligt lægemiddel.

Arbejdsgiveren gjorde gældende, at medarbejderen hverken havde fulgt den generelle retningslinje for medicinhåndtering eller instruksen for botilbuddet med hensyn til det særlige lægemiddel.

Sygeplejersken havde ikke modtaget nogle påtaler eller advarsler forud for opsigelsen. Sygeplejersken og hendes faglige organisation mente derfor, at opsigelsen var usaglig og uproportional og henviste blandt andet til, at hendes adfærd ikke kunne begrunde en opsigelse, og at hun havde mere end 10 års anciennitet på botilbuddet.

Afskedigelsesnævnets afgørelse

Sagen blev indbragt for Afskedigelsesnævnet, som frifandt arbejdsgiveren.

Ved  vurderingen af, om det var sagligt at opsige sygeplejersken uden en forudgående advarsel, lagde nævnet blandt andet vægt på, at hun som kerneopgave havde et sygeplejefagligt ansvar for meget syge beboere, hvor der blev administreret farlig medicin med stor risiko for særdeles alvorlige bivirkninger.

Nævnet mente, at der var tale om en saglig opsigelse, selv om sygeplejersken havde 10 års anciennitet.

DI var ikke involveret i sagen.

Nyheden er baseret på Afskedigelsesnævnets afgørelse af den 30. juni 2021 i sag nr. FV 2020-1317.

DI's Opsigelsesberegner

Start

Skabeloner

Skabelon til opsigelse

Hent

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.