12.12.18 Vi rådgiver dig Nyheder

Køkkenet var ikke en lukket afdeling

OVERENSKOMST. Rengøring i et køkken ved siden af en lukket afdeling på et psykiatrisk hospital gav ikke medarbejderne ret til et særligt tillæg. Det blev for nylig slået fast i en faglig voldgift.

Særligt tillæg for lukkede afdelinger

Det fremgår af Serviceoverenskomstens § 7, stk. 4, at der skal betales et tillæg på 4,51 kr. pr. time, når rengøringen er ”af særlig ubehagelig karakter”, f.eks. ”på lukkede afdelinger med oppegående patienter”.

En virksomhed, som havde aftale med en region om rengøring på et psykiatrisk hospital, havde på intet tidspunkt aflønnet med tillæg i henhold til § 7, stk. 4. Der havde heller ikke været betalt tillæg af tidligere servicefirmaer.

Rengøring af køkken

Under en faglig voldgift krævede rengøringsmedarbejdernes forbund imidlertid, at virksomheden skulle betale tillæg for alle timer, hvor medarbejderne gjorde rent i et køkken, som lå umiddelbart uden for den lukkede afdeling.

Køkkenet og den lukkede afdeling var adskilt med ”dobbelt lukkede døre”, men der kom somme tider patienter ledsaget af plejere ind i køkkenet, og rengøringsmedarbejderne mente, at det var forbundet med fare at arbejde i området.

Virksomheden fik medhold

Dommeren gav imidlertid virksomheden medhold i, at rengøring i køkkenet ikke gav medarbejderne ret til det særlige tillæg for rengøring på lukkede afdelinger. Han lagde blandt andet vægt på, at der var særligt sikrede adgangsforhold til den lukkede afdeling, og at der ikke var ført bevis for en særlig farlighed ved arbejdet i køkkenet.

DI førte sagen for virksomheden.

Læs mere

Overenskomster

di's råd

Sagen understreger endnu en gang, at genetillæg i overenskomster normalt skal forstås sådan, at det kun er i de klare situationer, hvor genen er forekommet, der skal betales tillæg.

Relateret

Brug for rådgivning?

Skriv til vores eksperter