Sygefraværssamtaler og dokumentation
Hvis en medarbejder er syg, kan virksomheden kræve, at medarbejderen dokumenterer sit sygefravær og deltager i sygefraværsamtaler. Dokumentationen kan f.eks. være en tro- og loveerklæring, en friattest eller en mulighedserklæring.
Kræv den rigtige dokumentation
Når en medarbejder melder sig fraværende på grund af sygdom eller ulykke, kan I kræve, at medarbejderen dokumenterer sit sygefravær.
I kan kræve:
- at medarbejderen dokumenterer sygeraværet med en tro- og loveerklæring. En sådan erklæring kan tidligst kræves på anden sygedag.
- at medarbejderen dokumenterer sygefraværet med en friattest.
- at medarbejderen i samarbejde med jer formulerer en mulighedserklæring.
Tro- og loveerklæring ved sygefravær
I kan som udgangspunkt altid forlange en tro- og loveerklæring. Denne erklæring er medarbejderens underskrift på, at medarbejderen er syg, men den siger ikke noget om varighed.
Tro- og loveerklæringen kan I tidligst kræve på andendagen af sygefraværet.
Friattester er til almindeligt sygefravær
Hvis medarbejderen har almindeligt sygefravær, og I kun er interesseret i et bud fra medarbejderens læge på varigheden af sygefraværet, kan I bede om en friattest.
En friattest er dokumentation på medarbejderens uarbejdsdygtighed fra medarbejderens læge. Der findes ikke en blanket herfor, så det er lægen, der bestemmer formen. I betaler for friattesten, og I kan bede om den på et hvilket som helst tidspunkt under sygefraværet.
Brug mulighedserklæring, hvis det giver mening
I kan også bede om en mulighedserklæring, der beskriver de muligheder, som I og medarbejderen mener, der er, for at medarbejderen kan vende tilbage efter fravær på grund af sygdom, enten gradvist eller fuldtid.
I udfylder mulighedserklæringen sammen med medarbejderen. Derefter præsenterer medarbejderen mulighedserklæringen for sin læge. Lægen skal på baggrund af mulighedserklæringen vurdere, hvad der kræves for, at medarbejderen muligvis kan vende hurtigere tilbage i arbejde efter sygefravær.
Hvis medarbejderens læge anviser skåneforanstaltninger eller nedsat arbejdstid, som ikke passer jer, har I ikke pligt til at følge anvisningerne.
I kan bede om en mulighedserklæring på hvilket som helst tidspunkt under fraværet, og medarbejderen har pligt til at deltage i udfyldelsen af erklæringen.
I skal betale lægen for mulighedserklæringen.
Sygesamtaler skal afholdes inden fire uger fra første fraværsdag
I skal holde sygesamtaler med de sygemeldte medarbejdere inden fire uger fra første sygefraværsdag.
Samtalen skal finde sted på virksomheden, medmindre medarbejderen er for syg til at møde op. I de tilfælde kan samtalen foregå telefonisk.
Medarbejderen mister ikke retten til dagpenge og I mister ikke retten til refusion, hvis I ikke afholder en sygesamtale.
Medarbejderen kan anmode om en fastholdelsesplan
Hvis medarbejderen forventer at være syg i otte uger eller mere, kan medarbejderen anmode om, at virksomheden udarbejder en fastholdelsesplan.
Planen skal beskrive, hvordan medarbejderen hurtigst muligt kan vende helt eller delvist tilbage til arbejde. I kan afslå at udarbejde en sådan plan, hvis I vurderer, at der ikke er behov for det. Hvis I f.eks. har skrevet en mulighedserklæring, kan denne jo allerede have afdækket mulighederne.