24.09.19 Vi rådgiver dig Månedens iværksætter

Iværksætterportræt: Propublic

Propublic rådgiver og hjælper ledere, så viden om effekten af indsats og praksis ikke går tabt, men derimod analyseres og dokumenteres.

DI har taget en snak med Marie Østergaard Møller, forsker, underviser og grundlæggeren bag Propublic, om det at være iværksætter. Marie giver sine erfaringer og råd med på vejen til andre iværksættere.

Hvad laver Propublic, og hvor kom idéen fra?
Propublic laver primært analyser af allerede indsamlet data (primært prosamateriale, men det kan også være statistisk materiale, videomateriale, lydmateriale eller billedmateriale), dvs. den viden, information og dokumentation, som kendetegner alle større organisationer, der skal holde styr på deres kvalitet og drift. Det kan f.eks. være en offentlig organisation, der laver sociale indsatser overfor udsatte børn og familier, eller en virksomhed, der udvikler og producerer egne produkter f.eks. inden for medicinalindustri eller levnedsmiddelindustrien. Vi organiserer materialet således, at vi både kan kvantificere de ofte meget store mængder af kvalitative data, autokode og dybdeanalysere materialet. Herefter kondenserer vi analyserne så ledere og medarbejdere kan få adgang til at se deres viden, informationer og dokumentation i overskuelig form. Derudover laver vi kurser i metoden, dvs. man kan komme hos os og lære metoden vi også praktiserer.

Hvilke uforudsete udfordringer har du mødt på din vej som iværksætter, og hvordan har du håndteret disse?
Den første og største udfordring som iværksætter har været, at ingen efterspurgte eller kendte denne type analyse. Mange talte og taler stadig om datadrevet ledelse og big data, kunstig intellegens etc., men med noget mindre fokus på, hvad vi kalder for ‘faglig revision’ og systematisk kvalitativ effektanalyse. Det betød, at jeg i starten var meget afhængig af mit personlige netværk, og af at jeg heldigvis fik startet en ‘chain of trust’ - jeg havde intet bevis på, at det eksisterende materiale, der var skabt af medarbejderne, var godt til den analyse jeg gerne ville lave. Derudover er de fleste uforudsete udfordringer på en eller anden måde alle sammen forbundet med it-udfordringer. Vi er meget afhængige af at kunne arbejde i sikre GDPR-miljøer, ligesom vi afhænger af organisationernes it-systemer - og det er ikke altid at disse systemer kan spille sammen. Det skal vi nok løse, men det er altid en udfordring.

Den største succesoplevelse som iværksætter, hvad har det været?
At blive færdig med min første store analyse og finde ud af, dels at det kunne lade sig gøre, dels at ledere og medarbejdere kunne lære af den på lige præcis så konkret en måde, som jeg havde håbet på. Det var vildere end selv den største forskningsoplevelse, jeg har haft som forsker på universitet.

Hvad er din målsætning for Propublic?
Min målsætning med Propublic er at sammensætte et specialistteam, der er så robust, at vi både kan gennemføre langt flere analyser i offentlige og private organisationer, end hvad jeg kan alene med mine to fantastiske studentermedhjælpere og også at kunne have manpower til at udvikle skræddersyede it-systemer, der er kompatible med eksterne serversystemer og videnskabelige analyseprogrammer (det mangler!). Endelig og ikke mindst er det mit mål med Propublic at kunne investere i forskning, der kan hjælpe med at udvikle vores forståelse og dermed også vores løsninger af, hvordan vi skaber langt mere responsive, demokratiske og effektive relationer mellem mennesker og organisationer - fx borgere og velfærdssystemer, eller mellem kunder og virksomheder. 

Hvad er dit bedste råd til andre nye iværksættere? 
Hold styr på dine kvitteringer, indtægter, udgifter (alt det kedelige omkring din gode ide!) - Få styr på basic: moms, skat, forsikringer, løn, kontrakter etc. i god tid - når du får din første store kunde, er der pludselig ikke tid til at få det i system! 
Ha’ is i maven! - Sæt alt ind på at lave en demo-udgave af, hvad det end er, du tror på kan skabe værdi. Prøv det af og vent med at sælge til du ved hvad præcis, hvad det er du sælger, og hvad der adskiller det fra de andre. Ellers risikerer du at blive en kopi og ikke en innovation.

Relateret indhold