03.05.22 Vi rådgiver dig Månedens iværksætter

Katrine Lee Larsen: ”Penge er ikke en motivation for mig som iværksætter”

Katrine Lee Larsen stiftede Copenhagen Cartel efter at have set konsekvenserne af plastikforurening på Bali, og i 2021 fik hun en investering med fra Løvens Hule. Hun er gået fra at have et godt fast job til at følge sin passion og tage springet som iværksætter.

Katrine Lee Larsen, Founder & CEO, Copenhagen Cartel

Katrine Lee Larsen, Founder & CEO, Copenhagen Cartel

Hvordan blev du inspireret til at blive iværksætter? 

- Jeg har aldrig gået og drømt om at være iværksætter, det blev bare sådan, fordi det ikke kunne være anderledes. Jeg tror min personlighed, måde at arbejde på og drive, passer godt sammen med det at være iværksætter. Jeg har ADHD. Det kommer med nogle fordele og nogle ulemper. Fordelene er, at jeg har et sindssygt drive og en god portion energi, og hvis der er noget, som jeg vil, kommer det til at ske, koste hvad det vil. Ulempen er, at jeg har det svært ved faste rammer. Derfor har jeg altid følt mig bedst tilpas i startup-miljøet. Og når jeg så ovenikøbet får lov at lave det, jeg elsker; at arbejde med min passion. Det ville jeg ikke bytte for noget i verden. 

(...) jeg valgte at følge mit hjerte og gå fuldtid med Copenhagen Cartel Katrine Lee Larsen, Founder & CEO, Copenhagen Cartel

Hvad har været afgørende i forhold til at bringe dig til det sted, du er i dag? 

- Det mest afgørende var helt sikkert, da jeg valgte at flytte til Bali i et år efter endt kandidat. Det var netop på Bali, at jeg så konsekvenserne af plastikforurening, og jeg begyndte at lege med tanken om Copenhagen Cartel.

- Efter Bali kom jeg tilbage til Danmark og genoptog mit job som Marketing Manager hos Lunar. Her fik jeg en høj fast månedsløn, var i en rolle med masser af udviklingsmuligheder, dejlige kollegaer og en pensionsopsparing, men jeg valgte at følge mit hjerte og gå fuldtid med Copenhagen Cartel i starten af 2021. Den beslutning var på mange områder vanvittig angstprovokerende, men samtidig føltes det som det mest naturlige i verden. 

- Hver dag lige siden har været en fantastisk rejse, og hver uge lærer jeg mere, end jeg føler, jeg normalt gjorde på et år. Selv på de hårde dage er jeg glad og taknemmelig for min hverdag og mit liv, og for at jeg fulgte mit hjerte og min passion. 

Iværksætteri er ikke en ting, en vej, en type. Derfor er det vigtigt at sætte fokus på alle de seje kvinder, som allerede har taget springet succesfuldt. Katrine Lee Larsen, Founder & CEO, Copenhagen Cartel

Hvad har været dine største udfordringer på din vej?

- For mig personligt har den største udfordring været også at skulle tænke cashflow forecasts og bundlinje ind i forretningen. Som menneske, sådan helt grundlæggende, er jeg ikke motiveret af penge. Jeg er motiveret af impact. Men mit partnerskab med min Co-Founder Anne Karina Asbjørn har lært mig at for at være bæredygtige som brand og virksomhed og have størst mulig impact, så skal man også have en bæredygtig økonomi. 

- På mit første møde med Christian Arnstedt, der investerede i min virksomhed, da jeg var med i Løvens Hule, spurgte han mig, hvad der skulle til for at opnå mine mål med Copenhagen Cartel. Mit svar var; en partner. 

Katrine Lee Larsen og Christian Arnstedt

Katrine Lee Larsen, Founder, & CEO, Copenhagen Cartel og Christian Arnstedt, Founder & CEO, Blazar Capital

- At få Anne Karina med som partner har været den bedste ting, jeg har gjort for Copenhagen Cartel og mig selv, men det har også været en udfordring pludselig at skulle være to ved roret. Vi er fuldstændigt enige på et værdimæssigt grundlag, og vi har begge et energi- og eksekveringsniveau på 1000. Men der stopper lighederne også. Vi er to vidt forskellige profiler med to vidt forskellige hjerner og måder at gøre tingene på.

- Vi skulle bygge en virksomhed sammen, tage afgørende beslutninger sammen, lede sammen og udvikle et team sammen, og samtidig skulle vi lære hinanden at kende, både professionelt og privat. Ærligheden, kærligheden og menneskeligheden – det tror jeg har været grunden til, at vi er lykkedes som forretningspartnere. 

Hvem har været dine rollemodeller i forhold til at starte og drive din egen virksomhed?

- Jeg er ikke meget for at sige det, da det sikkert stiger ham til hovedet. Men jeg skylder meget til Ken Villum Klausen, som er stifter af Lunar. Jeg har lært rigtig meget af den vækstrejse, Lunar har været på de sidste 6 år, og jeg er meget taknemmelig for at have været med fra starten af. 

- Det sidste års tid har jeg mødt et hav af inspirerende mennesker. Alt fra passionerede ildsjæle, til store forretningsprofiler, som uden bekostning har givet mig et godt råd med på vejen. Det har givet mig en kæmpe optimisme på fremtiden at møde så mange ildsjæle, som, ligesom jeg, virkelig brænder for at gøre verden til et bedre sted.

Iværksætterbranchen er på nogle punkter stadig meget præget af maskuline værdier, og jeg har mødt flere kvinder, der ikke er helt tilpas i det. Katrine Lee Larsen, Founder & CEO, Copenhagen Cartel

Har du oplevet at blive behandlet anderledes som kvindelig iværksætter? 

- Jeg er da blevet mødt med nogle af de klassiske iværksætter-floskler. I starten af min iværksætterrejse havde jeg et fuldtidsarbejde ved siden af, og her blev jeg ofte mødt af specielt mænd, der sagde: "Hvorfor går du ikke all in?" I min verden var jeg all in. Jeg knoklede med både fuldtidsjob og mit iværksætterprojekt, dag og nat. Jeg tænkte ikke på andet fra jeg stod op, til jeg gik i seng, men bare fordi jeg ikke sagde mit fuldtidsjob op med det samme, blev det anset som værende “ufokuseret”.

- Iværksætterbranchen er på nogle punkter stadig meget præget af maskuline værdier, og jeg har mødt flere kvinder, der ikke er helt tilpas i det. Der hersker en ide om, at følelser og hjerte sættes til side fremfor bundlinje og hjerne. Men jeg har lært, at man står stærkest, når de to kombineres. Da jeg fandt balancen mellem disse, fandt jeg personligt også vejen til min egen succes.  

 

Katrine Lee Larsen, Founder & CEO, Copenhagen Cartel

(...) jeg vil på det kraftigste anbefale, at man tilmelder sig diverse netværksgrupper eller møder op til arrangementer og events, hvor man kan netværke med ligesindede. Katrine Lee Larsen, Founder & CEO, Copenhagen Cartel

Hvad er dit bedste råd til andre kvinder, der overvejer at tage springet ud i at blive iværksætter? 

Personligt hjalp det mig at identificere, hvad det var, der skabte frygt eller modstand indeni mig. For mig handlede det meget om det økonomiske aspekt; jeg havde ejerlejlighed, bil mm., så det betød meget for mig, at jeg havde økonomisk sikkerhed. Derfor var det rigtige format for mig at beholde mit fuldtidsjob. Det betød, at jeg kunne slukke for bekymringerne og dermed skabe et rum til, at jeg bare kunne løbe derudaf.

- Og så har det hjulpet at omgås og tale med andre kvinder i samme position som mig. Derfor vil jeg på det kraftigste anbefale, at man tilmelder sig diverse netværksgrupper eller møder op til arrangementer og events, hvor man kan netværke med ligesindede. Jeg er selv med i flere forskellige netværk, og jeg elsker det. Både for at dele erfaringer, bekymringer, udfordringer - men lige så meget for at dele succeshistorier og støtte op om hinanden. 

Læs mere om mulighederne for netværk og events for iværksættere i DI her

Hvad mener du, der kunne gøres for at få flere kvinder til at tage springet og blive iværksætter?

- Repræsentation og diversitet er vigtigt. Iværksætteri er ikke en ting, en vej, en type. Derfor er det vigtigt at sætte fokus på alle de seje kvinder, som allerede har taget springet succesfuldt. Give dem scenen for at skabe et nyt narrativ, som er mere inkluderende for det feminine. Ved at fortælle mange succesfulde historier viser det, at der er mange veje til Rom, netop for at skabe rum og plads til andre typer af iværksættere, end de stereotype maskuline. 

- Rent politisk kan man tage fat mange steder, men et vigtigt område er i forhold til barsel. Det er et område, som både skræmmer og afholder mange kvinder fra at blive iværksættere. Det kan virke som om, de to ikke kan forenes. Jeg tror personligt ikke, det behøver at være enten eller, men jeg ville ønske, der var flere succeshistorier fra kvinder, som har formået at balancere og have det hele. 

Deltag i debatten om, hvordan vi kan give kvindeligt iværksætteri et skub d. 20. maj - tilmeld dig her.

 

Relateret indhold