Toldregler og eksport - få de gode råd her
Birgitte Stentoft Lundberg og Connie Madsen, konsulenter hos Toldstyrelsen, gav et overblik på hvilke toldregler vi skal være opmærksom på, når vi e-eksporterer. Se eller gense Birgitte og Connies oplæg fra e-eksportdagen 2024 her.
EU's toldunion
EU's toldunion er med til at beskytte EU's indre marked og fremme samhandlen med den øvrige verden. I EU har vi et samarbejde medlemslandende imellem, som kaldes EU's toldunion. EU's toldunion skaber rammerne om en fælles toldmur, hvor alle 27 lande i EU har et fælles regelsæt, hvilket betyder, at vi indenfor EU har fair konkurrence imellem virksomhederne. Der er altså ikke noget der hedder told indenfor EU.
Grundlaget for toldberegning
Tolden på en vare beregnes ud fra de tre beskatningselementer:
- Varekode
- Oprindelse
- Toldværdi
Varekoden, som bestemmer toldsatsen skal ses som en klassificering, der er nemlig kun én varekode pr. vare. Oprindelse, er der hvor varen er fremstillet og toldværdien kan oversættes til det beløb, du skal betale told af. Vi betaler told ved import og ikke ved eksport.
Få styr på angivelsen
Det første skridt på rejsen med at eksportere, er at ansøge om at blive registreret som importør og eksportør. Det gøres via virk.dk, hvor virksomheden efterfølgende får tilsendt sit EORI-nummer. Det er et emperisk nummer, som viser alle medlemslande i EU, at virksomheden handler med import og eksport.
Derefter skal du angive din vare til eksport, det gøres ved at søge om adgang til DMS Eksport. Du kan vælge at angive dine varer selv, eller få en speditør eller transportør til at gøre det.
Hvis jeres produkter kan bruges med dobbelt anvendelse, dvs. både til civile og militære applikationer, er det vigtigt, at I som virksomhed er opmærksomme på, at jeres varer bliver omfattet af særlige regler for eksportkontrol. Disse regler er udstedt af Erhvervsstyrelsen.
Gå på opdagelse i DI e-commerce e-eksport univers her: E-eksport │ Regler, vejledninger og gode råd e-eksport salg
Handelsaftaler
Handelsaftaler indgåes mellem en eller flere lande, for at sikre vilkårene for samhandel. Formålet er, at gøre det lettere at handle sammen, ved at fjerne de forhold som besværliggør samhandel.
Vi skelner mellem to forskellige handelsaftaler:
- Gensidige handelsaftaler: Med lande, hvor vi udveksler varer på lige fod.
- Ensidige handelsaftaler: Med lande, hvor vi gerne vil hjælpe dem i gang med økonomien.
Hvis toldsatsen er større end 0%, gælder det at jeres kunder vil kunne få delvis toldnedsættelse eller hel toldfritagelse. I en handelsaftale er der særlige betingelser, der skal opfyldes, for at ens vare kan opnå EU oprindelse. Opfylder ens vare betingelserne, kan man erklære det over for modtagerlandet og de kan herefter få varen ind med delvis eller hel toldnedsættelse.
Få det hele med
Toldregler kan være komplekst og derfor tilbyder Toldstyrelsen også gratis vejledning, på telefon, på Teams eller i et fysisk møde i din virksomhed for at hælpe jer på rette vej.
Birgitte Stentoft Lundberg og Connie Madsen er begge konsulter hos Toldstyrelsen. I videoen nedenfor - kan du se Birgitte og Connies 20 minutters oplæg fra e-eksportdagen 2024. De vil bl.a. fortælle om hvilke toldregler du skal være opmærksom på når du e-eksporterer, hvordan du angiver din vare til eksport, hvilke forhold du skal være opmærksom på hvis du benytter markedspladser og meget mere.
Vil du inviteres med næste gang vi afholder et e-eksport event? Læs mere her: Tilmeld dig DI e-commerces nyhedsbrev.