16.01.25 Vi rådgiver dig Nyheder

Transparens styrker dit onlinesalg

I en verden, hvor forbrugerne og indkøbere stiller stadig højere krav til både information og ansvarlighed, bliver gennemsigtighed nøglen til at skabe tillid og differentiere sig i markedet, for de virksomheder der sælger online.

De professionelle indkøbere og etiske forbrugere leder allerede efter produkt livscyklus data, der understøtter de principper de handler ind efter. Flere og flere, både indkøbere og forbrugere, vil installere AI-indkøbsagenter, der skal hjælpe dem med at få det, som de leder efter. Så hvordan finder de dine produkter og hvad finder de?

Der er en opgave for mange virksomheder med onlinesalg, i at skabe transparens over deres værdikæde og fremlægge relevante data for køberne. Derfor, har vi bedt forretningsudvikler Steven Mountfield, fra ecommerce bureauet Vertica om at give os tre eksempler på virksomheder, der har gjort onlinekøbet for forbrugeren mere transparent. Det får du nedenfor og du får også Stevens tre-trinsraket til at komme godt i gang med at vise produkt livscyklus data.

Transparente produkter giver glade kunder

Produkt livscyklus data refererer til de informationer, der indsamles og struktureres om et produkt gennem dets livscyklus. Fra design og produktion til distribution, brug og genanvendelse spiller disse data en central rolle i at dokumentere miljømæssige og operationelle aspekter af produktet.  

Dataene omfatter blandt andet råmaterialernes oprindelse, produktionens ressourceforbrug og produktets CO2-aftryk. Disse informationer giver både virksomheder og forbrugere en dybere forståelse af produkternes rejse og bidrager til bedre beslutningstagning og gennemsigtighed – hvis de da gøres tilgængelige og tydelige for forbrugerne. Arbejdet med product lifecycle data er ikke kun en teknisk øvelse, men en strategisk nødvendighed.

Med øget fokus fra både lovgivere og forbrugere på bæredygtighed og transparens, er virksomheder nødt til at tilpasse sig. Eksempelvis kræver EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) fra 2025, at større virksomheder rapporterer om deres ESG-indsatser. Dette indebærer struktureret dokumentation af produkternes miljøpåvirkning, hvilket kun er muligt gennem effektiv dataindsamling og -håndtering.

Læs mere om ESG her: ESG og bæredygtighed - DI

Men du skal ikke kun gøre det for lovlydighedens skyld, du skal hellere se det som en mulighed for at få konkurrencefordel ved at være blandt de første på området, da efterspørgelsen allerede er der.

Ved at implementere Product Lifecycle Data og ved at gøre dataen synlig for dine kunder, kan din virksomhed differentiere sig og øge kundeloyaliteten.

Tre virksomheder der skaber tillid gennem transparens

Eksempel 1 – Møbelsalg hos virksomheden TAKT

A screen shot of a chart

Description automatically generated

Danske TAKT skiller sig ud med deres bæredygtige tilgang til møbelproduktion. Ved at levere sine møbler i komprimerede, flade pakker reducerer de transportens pladsbehov – og dermed produktets samlede klimaaftryk.  

På deres hjemmeside præsenterer TAKT tydeligt produktets livscyklus ved at liste de forskellige processer og deres individuelle aftryk. Denne form for datapræsentation giver kunderne et overblik over produktets samlede miljøpåvirkning, og gør det muligt for dem at træffe en mere oplyst købsbeslutning. Derudover redegør TAKT for deres indsats med at offsette CO2-udledningen fra deres produkter, hvilket understreger deres engagement i bæredygtighed.

En potentiel forbedring kunne være, at TAKT gav kunderne større indsigt i de underliggende processer og arbejdsforhold hos deres leverandører samt uddybede, hvordan CO2-offsetningen konkret udføres. Ved at inkludere disse detaljer kunne TAKT yderligere styrke deres position som en gennemsigtig og ansvarlig aktør inden for møbelindustrien.

Eksempel 2 – Arbejdstøj fra Kentaur, nu med gennemsigtighed

A screenshot of a computer

Description automatically generated

Kentaur, der leverer arbejdstøj til bl.a. sundhedssektoren og fødevareindustrien, præsenterer på deres webshop en række detaljerede miljøpåvirkningsdata for deres produkter. Dette indebærer oplysninger om CO2-udledning, vandforbrug og arealanvendelse, hvilket viser, at Kentaur har styr på deres processer og tager transparensen omkring deres produkter seriøst. De understøtter dataene med informative artikler om deres indsats for at producere arbejdstøj med et lavt klimaaftryk, hvilket styrker deres troværdighed og engagement i bæredygtighed.

En forbedringsmulighed kunne være at synliggøre de underliggende processer bag produktionen, hvilket ville give kunderne endnu bedre indsigt i, hvordan deres arbejdstøj bliver til og derigennem forankre deres position som markedsledende på ansvarligt arbejdstøj.

Eksempel 3 Undertøj fra Dilling med fuld gennemsigtighed i værdikæden

A screenshot of a computer

Description automatically generated

Den danske virksomhed Dilling udmærker sig ved at præsentere detaljerede oplysninger om deres værdikæde direkte på webshoppen. På hver produktdetaljeside vises den specifikke værdikæde, suppleret med artikler om farvning, tilskæring og syning. Forbrugerne får dermed et klart overblik over produktets rejse – fra får på marken i Argentina til syning på systuen i Litauen.

Dilling skiller sig desuden ud i branchen, ved at de også deler deres engagement i at producere bæredygtige og holdbare produkter gennem de informative artikler. Der er dog plads til forbedring, da enkelte produktelementer som knapper og lynlåse ikke er omfattet, og de underliggende processer og forhold hos leverandørerne kunne nok godt synliggøres mere. Ikke desto mindre er Dilling et stærkt eksempel på, hvordan værdikædetransparens kan styrke tilliden og understøtte bæredygtige valg.

Tre-trinsraketten mod større gennemsigtighed 

  1. Indsamling af data
    For at være transparent omkring dine produkter kræver det, at du arbejder struktureret med kortlægning af produktionsprocesser og dokumentation af disse. Ligeledes skal du have beregnet aftryk for dine produkter gennem alle led i værdikæden og den efterfølgende brug og bortskaffelse/genanvendelse. Måske kan du få disse informationer fra dine underleverandører – måske skal du selv ud og skaffe dem?

  2. Strukturering af data
    Integrer jeres bæredygtighedsdata i jeres PIM-system, så de er organiseret og tilgængelige for både interne og eksterne interessenter. Det åbner døren til at skabe værdi på tværs af hele værdikæden og forberede virksomheden på en fremtid, hvor gennemsigtighed er et konkurrenceparameter.

    Samtidig er kvaliteten af dataene afgørende. Ved at benytte et PIM- system kan du organisere og separere bæredygtighedsdata fra øvrig produktinformation, hvilket letter compliance med lovkrav og gør det muligt at dele korrekte, opdaterede data med kunder og partnere.

  3. Præsentation af data
    Sørg for at præsentere relevante informationer og data for jeres kunder på en ordentlig måde - helst direkte på produktsiden. I kan godt skrive artikler om jeres forskellige bæredygtige tiltag, men sørg også for, at der er data tilgængelige lige der, hvor kunderne foretager sine køb - ellers bliver købsbeslutningen ikke nødvendigvis mere oplyst, end den var i forvejen.

Det er vigtigt at acceptere, at arbejdet med at kortlægge og dokumentere dine produkters miljøpåvirkning er et omfattende arbejde, som sjældent kan planlægges fuldt ud fra starten. Start med de mest kritiske områder, og vær klar til at tilpasse din tilgang, efterhånden som du gør dig erfaringer. 

I de ovenstående cases er det også tydeligt, at virksomhederne er startet godt, men stadig har mulighed for forbedringer. Alle præsenterer de data, de har til rådighed, og når ny viden kommer til, så kan data opdateres.

Transparens skaber tillid

For e-handlere er en transparent værdikæde en oplagt måde at styrke kundernes tillid til både jeres processer og produkter. Det handler om at vise, hvordan jeres produkter bliver til – trin for trin – og gøre det tydeligt, hvilke leverandører I arbejder med, og hvordan de bidrager til værdikæden. Ved at dele den rejse åbent giver I kunderne mulighed for at se den indsats, der ligger bag jeres produkter.

Ved at arbejde med produkt livscyklus data kan virksomheder tage et afgørende skridt mod at opnå den gennemsigtighed, der skaber tillid og styrker jeres position. Det kræver investeringer i processer, datahåndtering og teknologi samt et engagement i at dele produkternes historie åbent og ærligt. 

Relateret indhold