Dansk Erhvervsliv – hvad gør vi nu?
Talent og teknologi skal være løftestangen for dansk erhvervsliv. Det var hovedbudskabet, da DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen bød velkommen til konferencen Talentfaktor i organisationer med digital succes. Det var en dag dedikeret til innovation, talent og digital vækst med e-commerce.
Dagen var også en vigtig anledning til anerkende alle jer, der hver dag kæmper for at styrke dansk e-handlen og dermed det digitale samfund.
Salen var fuld og humøret var højt – fordi det var en festdag med hyldest, til rollemodeller og de bedste indenfor e-commerce i Danmark.
Europa skal være skarpere
E-commerce er ikke blot en salgskanal – det er en afgørende nøgle til at sikre dansk erhvervslivs konkurrenceevne i en digital fremtid og har transformeret global handel siden 1979. Men i dag står Europa og dermed også Danmark over for en voksende udfordring, manglende konkurrencekraft, tung regulering og utilstrækkelige investeringer, lød det fra Sandahl. Det er et problem, at Europa fortsat optræder som 27 individuelle markeder snarere end ét samlet. Det gør det vanskeligt for eksportvirksomheder at skalere og samtidig ser vi spillere som Temu og Shein dominere, fordi de opererer i mere smidige rammer.
Lars Sandahl efterlyste handling, færre reguleringer, kortere godkendelsesprocesser og massive investeringer i innovation og kunstig intelligens.
”Med formandskabet for EU for døren, har vi muligheder for at gøre en forskel – men også for at ramme forbi. Og vi skal ramme plet” understregede Sandahl.
Se også: Dansk Industri´s politiske prioriteter under EU-formandskabet
Dansk erhvervsliv viser vejen – men barrierer skal nedbrydes
39 % af de danske virksomheder har i dag onlinesalg – det højeste niveau nogensinde.
”Det kan man sige er meget, men man kan også sige at det er utrolig lidt. Det er den største andel nogensinde. Så det er vokset. Og det er fint, men i mine øjne er det langt fra nok. Vi kan og vi skal udvikle os på området.” sagde Sandahl.
En demokratiserende kraft
E-commerce er en demokratisering af handel. Det åbner døre, særligt for SMV’er, til nye markeder. Det gør det nemmere for Start ups at komme til fadet. Det er vi i Dansk Industri også optaget af, da DI har mange Start Up virksomheder i medlemskredsen og derfor har en medlemsindsats for Start Ups, der vokser. I første kvartal 2025 er der kommet over 100 nye DI-medlemmer, som er iværksættere. Mange er aktive e-commerce opererende, og de er født både digitale og globale fra dag et de fleste af dem.
Forretningskritisk også for de store
Men i større virksomheder, der er født i en analog tid, der skal vi også udvikle os digitalt. For mange steder bliver e-commerce stadig betragtet som marketing. Og som en omkostning fremfor en investering, og så står e-commerce først for skud, når der skal spares i budgettet, med risiko for afvikling i stedet for udvikling.
Tre barrierer
Der er tre centrale barrierer, der skal nedbrydes for at skabe succes - kultur, kompetencer og teknologi. For mange steder i organisationerne er e-commerce stadig spredt mellem salg, marketing, IT eller økonomi uden en klar strategisk forankring. Det viser den nye analyse fra DI og PostNord omkring e-commerce i de danske organisationer. Det skal tages mere alvorligt, lød det fra både Sandahl og det efterfølgende ekspertpanel med bl.a. Claudio Christensen, CEO fra Ahsell Group Denmark.
Læs også: Panelet konkluderer: e-commerce kræver retning, fællesskab og mandat - DI
Det har skabt en talentkrise, viser analysen da hver fjerde danske virksomhed har ubesatte e-commerce-stillinger, og 25% melder om rekrutteringsudfordringer.
Fokus på uddannelse, talent og teknologi
For at løfte dansk e-handel yderligere, mener DI, at vi har tre vigtige indsatser:
- Uddanne og styrke talentpuljen – blandt andet gennem Danmarks første professionsbachelor i e-commerce, som DI har været involveret i. Men vi skal have uddannelsessystemet mere på banen og have mere uddannelse på området.
- Tiltrække international arbejdskraft – et område, DI arbejder politisk for at styrke.
- Øge brugen af kunstig intelligens på tværs af brancher – fra B2C og B2B til den offentlige sektor.
To afsluttende opfordringer fra Sandahl lød – giv plads til talenterne, lad dem folde sig ud. Og vis mod ved investere i e-commerce, som skal tænkes ind i det strategiske lag.
Tak til talenterne
Lars Sandahl Sørensen afsluttede velkomsttalen med en stor tak til PostNord, som løfter en kæmpe tørn i at understøtte e-handelsudviklingen i Danmark, og til DI´s e-commerce team for at samle danske virksomheder og dele viden på området. Og der var en særlig tak til alle talenter fra de danske virksomheder, der gør Danmark til en stærk digital og innovativ nation – ikke kun ved at udvikle verdensklasseprodukter, men også ved at mestre kunsten at sælge dem. Det skal vi have mere af.
Se hele talen fra konferencen on demand her.
Læs mere
Få adgang til den nye analyse ”e-commerce i danske organisationer” her.
Få adgang til viden, netværk og den næste eCom event her.
Læs mere om DI´s indsats for iværksættere og Start Up her.
Læs mere om DI´s indsats AI for alle.
Dansk Industri´s – politiske udspil til EU formandskabet læs mere om det her.
Bliv medlem af DI. Skriv til blivemedlem@di.dk.
Hold dig opdateret
Vil du være en del af eCom-fællesskabet? Tilmeld dig eCom Nyt og få nyheder, events og analyser fra Dansk Industri om e-commerce – direkte i din indbakke.
Hver måned har vi en præmie fra et medlem af Dansk Industri på højkant. Alle nyhedsbrevmodtagere deltager naturligvis i lodtrækningen.