Klumme: Dansk handel står stærkt digitalt – men skal få styr på organisationen
Danske virksomheder risikerer at tabe terræn, hvis ikke de digitale kompetencer forankres rigtigt i organisationerne, skriver seniorkonsulent i Dansk Industri.
Den gode nyhed først: Fire ud af ti danske virksomheder – 39 pct. – har salg via digitale kanaler, og det placerer os i front målt på andelen, der har online handel.
Men her stopper festen også. For når vi kigger på evnen til at løfte omsætningen digitalt, så halter det for mange danske virksomheder. Manglende kompetencer og kultur står i vejen, når man spørger de danske virksomheder.
Ifølge en ny analyse, fra Dansk Industri og PostNord, som kortlægger de danske virksomheder og deres organisering af e-commerce, så har 44 pct. af de danske virksomheder forankret e-commerce i salgsafdelingen, 30 pct. i marketing og 22 pct. i it-afdelingen. Hver tredje virksomhed (33 pct.) har valgt at oprette en selvstændig afdeling for onlinesalg.
Download analysen her: Ny analyse kortlægger, hvor e-commerce bor i organisationen - DI
Broget billede
Der er således er broget billede af, hvor de digitale forretningskompetencer naturligt bor i organisationen. Det er et tegn på, at virksomhederne forsøger at finde en organisatorisk placering, men at der mangler fælles retning.
I virksomheder hvor e-commerce sorterer som en del af marketing, risikerer de at ryge ind under den rammeforståelse, som marketing ofte kæmpe med, at blive forstået som en omkostning i stedet for en investering.
Det betyder, at når der skal spares i budgetterne, hvor marketing ofte står først for skud, så ryger e-commerce med i faldet, og så er organisationerne ved at save grenen over med deres egen fremtid.
Læs også: Panelet konkluderer: e-commerce kræver retning, fællesskab og mandat - DI
AI øger kapløb
Når vores organisationer ikke bygges til at støtte op om den digitale omstilling, så sætter virksomhederne deres fremtid på spil. De forløser ikke potentialet, men risikerer at spilde ressourcer og miste tempo i omstillingen til en digital virkelighed, der kræver både fokus, investering, agilitet, sammenhængskraft og mod til at lære med teknologi.
En ny analyse fra World Economic Forum (WEF) fra januar 2025 peger på, at den udvidede digitale adgang er den mest transformerende tendens frem mod 2030 – og 60 pct. af arbejdsgivere globalt forventer, at det vil forandre deres forretning.
En udvidet digital adgang betyder også mere digital handel. E-commerce er et marked i vækst, og med fortsat udvikling både i borgere med adgang til internettet og ny teknologi som AI, der accelererer udviklingen, vil væksten og dermed handlen forsætte i en digital retning.
Kampen om talenter
Det betyder både jagt på de digitale markedsandele, men også jagt på flere af de samme digitale talenter i kampen om at vinde konkurrencekraften.
Danmark er en af verdens mest digitaliserede samfund, men vi er udfordret på vores digitale konkurrenceevne, ligesom resten af Europa er. Hos DI lyder opråbet; ”turn setback into comeback”, når vi overtager det danske EU-formandskab.
For virksomheder med e-commerce er der noget at hente i organisationerne. Vi skal sørge for, at de støtter op om udviklingen i de dele af forretningen, som peger fremad. For virksomhedernes succes og for dansk konkurrencekrafts skyld.
Læs også: Talent og teknologi skal drive dansk e-handel fremad - DI
Denne artikel er først udgivet som klumme på Detailwatch.
Bliv klogere på e-commerce
Besøg vores univers: Kom godt i gang med e-commerce - DI
Bliv en del af fællesskabet: eCom Club – bliv en del af fællesskabet - DI
Læs også: Ahlsell´s organisering med e-commerce - DI
Læs også: Grundfos' organisering med e-commerce - DI
Læs også: To faser af e-commerce kompetencer: Fra opbygning til vækst - DI
Hold dig opdateret
Vil du være en del af eCom-fællesskabet? Tilmeld dig eCom Nyt og få nyheder, events og analyser fra Dansk Industri om e-commerce – direkte i din indbakke.
Hver måned har vi en præmie fra et medlem af Dansk Industri på højkant. Alle nyhedsbrevmodtagere deltager naturligvis i lodtrækningen 🍀