Talent og teknologi skal drive dansk e-handel fremad
E-commerce er ikke bare en salgskanal – det er for mange virksomheder selve motoren i den digitale transformation. Det stod klart, da topcheferne Kim Pedersen fra PostNord Danmark og Lars Sandahl Sørensen fra DI deltog i en paneldebat ved årets eCom Talent Award 2025, samtalen var modereret af TV2 News-vært Josefine Kofoed.
Et marked i rivende udvikling
Tallene taler deres tydelige sprog, 8 ud af 10 danskere handler online hver måned, og globalt vokser både B2C og B2B e-handel. I UK sker 25% af alt detailhandel online, pointerede Kim Pedersen og ifølge DI’s seneste B2B analyse vil 32% af de danske B2B-indkøbere i 2025 ikke handle med leverandører der ikke er til stede online. Det er en stærkt stigende udvikling, og et wakeup call til virksomhederne, som de er nødt til at handle på, mente både Lars Sandahl Sørensen og Kim Pedersen. Noget af det der står i vejen for udviklingen af de danske virksomheder i en mere digital retning, er både kultur i organisationerne, mangel på kompetencer og talent.
Transformation kræver talent – og følgeskab
Hos PostNord er der også en transformation i gang. "Vi sender nu langt flere pakker end breve og har sat os som mål at blive Nordens e-commerce power house" sagde Kim Pedersen. For at blive det, har vi brug for, at organisationen er med på ideen.
Og han er enig med Lars Sandahl om, at det er afgørende for et land som Danmark at kunne tiltrække kompetencer fra udlandet.
Læs også: Dansk Erhvervsliv – hvad gør vi nu? - DI
International arbejdskraft er en nødvendighed
Til at hjælpe danske virksomheder videre er der brug for kvalificeret arbejdskraft – både hænder og hoveder. Lars Sandahl Sørensen understregede, at international arbejdskraft er uundgåelig, hvis Danmark skal bevare sin konkurrenceevne.
Vi må ikke blive for frontrunner selvfede advarede Sandahl. Hans pointe var, at nok er Danmark langt fremme med digitalisering, men vi er ikke hurtige nok til at få det implementeret. Og vi er ikke gode nok til at få vores start ups til at vokse, I Sverige er de hurtigere til at skabe miljøer, hvor start-ups kan vokse og blomstre op til, at implementere ny teknologi. Så udover at vi mangler hænder i Danmark, så har vi også brug for at kunne tiltrække dygtighed og talent fra udlandet, som kan hjælpe os med nye ideer og udvikling.
Ledelse i en kompleks tid - followership
Ledelse er blevet en ny disciplin i den digitale tidsalder. Lars Sandahl Sørensen understregede, at fremtidens leder ikke kan have alle svarene. "Verden er blevet for kompleks. En god leder er nysgerrig, lyttende og god til at sætte det rigtige hold på tværs af organisationen. Det handler om at kombinere viden på nye måder og motivere folk til at bidrage med deres bedste."
Kim Pedersen supplerede.
Kim Pedersen fremhævede desuden et overset aspekt af talentudvikling, evnen til at skabe følgeskab. "Det er ikke nok at have en god idé. Uanset om du er leder eller specialist, skal du kunne skabe followership omkring din idé og forklare på en enkelt måde, hvad den kan bidrage med til forretningen. Det er din evne til at skabe followership, der afgør, om din idé får vinger."
Der er mere i tanken
Budskabet fra scenen var klart, Danmark har potentialet til at blive en e-handelsnation i verdensklasse, men det kræver en åben tilgang til både teknologi og talent. Uden international arbejdskraft og uden evnen til at skabe stærke følgeskaber internt og eksternt, risikerer vi at sakke bagud. Eller som Lars Sandahl Sørensen formulerede det.
Vi optog samtalen på video, du kan se hele samtalen her.
DI og International arbejdskraft
Rekord: En analyse fra DI viser, at der er sket en markant stigning i værdiskabelsen fra internationale medarbejdere i Danmark. I 2023 bidrog de med en samlet værdi på 282 milliarder kroner. Dette understreger vigtigheden af international arbejdskraft for den danske økonomi. Læs mere her: Internationale medarbejdere skaber dansk værdi for 282 mia. kroner - DI
Politisk engagement: DI er aktivt involveret i at forme lovgivningen for international rekruttering, herunder at sikre ordentlige ansættelsesvilkår for internationale medarbejdere, og arbejder på at forbedre markedsføringen af det danske arbejdsmarked i udlandet. Læs mere her: DI: Det haster med mere international arbejdskraft - DI
Initiativer for at tiltrække international arbejdskraft: DI arbejder aktivt for at fremme Danmarks attraktive arbejdsmarked for international arbejdskraft og har etableret netværk som Best Practices, der forbedrer international rekruttering gennem kommunalt samarbejde. Læs mere her: Kommunalt netværk forbedrer international rekruttering - DI
Hold dig opdateret
Vil du være en del af eCom-fællesskabet? Tilmeld dig eCom Nyt og få nyheder, events og analyser fra Dansk Industri om e-commerce – direkte i din indbakke.