Chip i hospitaltøjet

Berendsen har via digitalisering sat sig for at mindske antallet af bakterier i tøjet og højne personalets hygiejne. Herhjemme bliver 100.000 danskere hvert år ramt af bakterieinfektioner i forbindelse med hospitalsindlæggelse, som følge af blandt andet dårlig hygiejne. Læs her, hvordan Berendsen ved hjælp af et chip-baseret system er med til at løse denne udfordring.

Berendsen udlejer tekstiler og hygiejneartikler til hospitaler, og samtidig tager de sig af vask og vedligeholdelse af produkterne. For at sikre den bedst mulige hygiejne omkring deres tekstiler, har Berendsen udviklet et chip-baseret system, der kan holde styr på om tøjet ligger klar til brug, er hos en bruger eller er til vask: 

- Alle kan i og for sig leje tøj og tekstiler ud. Kunsten er at få det tilbage igen, så det ikke bare ligger hos kunden og er død kapital, siger Henrik Luxhøj, Administrerende Direktør i Berendsen.

Med chippen kan Berendsen skabe sig et overblik over, hvor deres udlejede tekstiler er, og hvad omløbshastigheden er på tøjet:

- Hyppigere scanninger af tøjet giver os adgang til en masse data, som vi ikke har haft adgang til før, siger Henrik Luxhøj.

Og det er netop den data, der kan anvendes på hospitalerne:

- Jo længere tøjet ligger på nederste hylde, desto mere støv samler det, og så får vi et hygiejneproblem, siger Henrik Luxhøj.

Med chippen i tøjet er det nu muligt for Berendsen at analysere, hvor lang tid tøjet ligger på hylderne. Samtidig kan hospitalet se, hvorvidt tøjet bliver brugt flere dage i træk. Begge dele hjælper til øget hygiejne.

Tænk nu, hvis vi i stedet for at sælge sæbedispensere og håndklæder, kunne sælge rene hænder. Henrik Luxhøj

Lightguide nudger brugeren til at vaske hænder

Berendsens digitale satsning stopper ikke her. For der er et andet problem: I dag vasker 6 ud af 10 personer ikke hænder, efter de har været på toilettet. Derfor har Berendsen lanceret Berendsen Lightguide som en løsning til toilethygiejne:

- Det vi tænkte var, tænk nu, hvis vi i stedet for at sælge sæbedispensere og håndklæder, kunne sælge rene hænder”, siger Henrik Luxhøj.

Det førte til udviklingen af et lyssystem, der nudger brugeren til at vaske hænder. En sensor registrerer, når toilettet er blevet anvendt, hvorefter man ved hjælp af lys guides til først sæbedispenseren, så papirdispenseren og til sidst hånddesinfektionen for at sikre den optimale håndvask. Samtidig registrerer systemet data, der er anonymiserede. Dermed kan Berendsen nu give institutionen eller virksomheden et overblik over hygiejnen. Resultaterne er indtil videre imponerende, idet korrekt håndhygiejne er forbedret med op mod 70 pct., de steder hvor Berendsen Lightguide er implementeret.

Det store fokus på digitaliseringen ser heller ikke ud til at stoppe for Berendsen, for i takt med at kravene til virksomhederne ændrer sig, så mener Henrik Luxhøj også at forretningsmodellerne kommer til at ændre sig meget i fremtiden.

Kort om Berendsen

Berendsen er en del af Elis SA - en international tekstil-, hygiejne- og facility services partner med en førende position i de fleste af de 28 lande i Europa samt Latinamerika, hvor de har aktiviteter. Berendsen tilbyder leje, vask og levering af kvalitetstekstiler og hygiejneartikler til erhvervslivet og private.

Relateret indhold