Vi rådgiver dig

MiRs robotter overtager de tunge rutineopgaver i sunhedsvæsenet

Den fynske robotvirksomhed Mobile Industrial Robots (MiR) har på få år skabt en imponerende vækstsucces med selvkørende robotter til bl.a. sundhedsvæsnet. Læs om alle de arbejdsopgaver, som MiRs robotter kan udføre, og hvor lang tid det tager, før en MiR-robot har tjent sig selv ind.

Robotten er ikke mere end en halv meter høj. Den er hvid og har en stribe af blåt lys, som sender et koldt skær ned på gulvet. Den kommer kørende ned ad gangen på Odense Universitetshospital og bevæger sig ubesværet fremad på hjul, imens den trækker en høj, tung metalvogn med opbevaringskasser efter sig.

MiRs robotter frigiver tid til varme hænder i sundhedsvæsnet.

Videobureauet Tordenskjold

Selvkørende robotter undviger mennesker og bevæger sig præcist

MiRs robotter kan bevæge sig præcist igennem hospitalsgangene, dreje om hjørner og undvige personale og patienter, der befinder sig på gangene. Dens glidende fremfærd ser næsten menneskeligt intuitiv ud, men det er ikke intuition, der guider robotten fremad.

- Vores robotter er udstyret med kamera, laserscanner og sofistikeret software, som betyder, at de kan bevæge sig effektivt rundt. De kører automatisk uden om personer, der står i vejen for deres rute og er utroligt sikre, siger Thomas Knudsen, CCO i MiR.

Robotterne bruges især i sundhedsvæsnet, hvor de transporterer alt fra udstyr, medicin og mad til sengetøj og affald fra A til B.

Vores robotter betyder, at medarbejdere i sundhedsvæsnet kan undgå uhensigtsmæssige og trælse rutineopgaver. Thomas Knudsen, CCO i Mobile Industrial Robots

Fra to til 220 medarbejdere på fem år

MiR begyndte at udvikle robotter i 2013, og kun to år efter solgte de den første robot. På det tidspunkt bestod virksomheden af to medarbejdere. I dag er det antal vokset til 220 medarbejdere globalt set.

- Vi har været igennem en fantastisk vækstrejse de seneste år, siger Thomas Knudsen.

Robotterne har derfor været en yderst god forretning for MiR. Og det er der en god grund til. De autonome mobile robotter er nemlig med til at modvirke nedslidning af personalet på bl.a. hospitaler og plejehjem.

Bedre tid til patientpleje

- Vores robotter betyder, at medarbejdere i sundhedsvæsnet kan undgå uhensigtsmæssige og trælse rutineopgaver, som bl.a. indebærer tunge løft og transport over lange distancer. I stedet for, at SOSU-assistenten f.eks. skal slæbe udstyr, tøj og affald fra den ene ende af et plejehjem til den anden, så klarer vores robotter de tunge rutineopgaver, siger Thomas Knudsen og fortsætter:

- Det betyder samtidig, at der bliver bedre tid til at fokusere på patienter og borgere. Vores robotter er med til at frigive tid til det, der virkelig betyder noget, nemlig omsorgs- og plejeopgaverne.

Robotterne har altså et enormt potentiale i bl.a. sundhedsvæsnet, og du kan efterhånden møde MiRs robotter på flere og flere hospitaler og plejehjem, det gælder f.eks. Odense Universitetshospital, Køge Sygehus, Sygehus Sønderjylland og plejehjemmet Care Center Engparken i Brande.

Foto: Tor Birk Trads

Modstand imod forandring og ny teknologi

Der kan dog være en vis tøven ift. forandring, når MiR er i kontakt med kunder, der overvejer at investere i deres første robot.

- Vi har indimellem erfaret, at der kan være noget modstand imod forandring – især når det gælder ny teknologi. Der kan derfor ligge en opgave i at demonstrere værdien af vores produkter og virkelig formidle den stærke business case, siger Thomas Knudsen.

Når først kunderne har taget springet er der dog store gevinster at hente.

- Tilbagebetalingstiden på at investere i en MiR-robot ligger typisk på cirka et år.

Vi ser derfor enormt store muligheder for dem, der kaster sig ud i at bruge robotter til tunge og repetitive rutineopgaver. Når først de er kommet i gang, er de tit ikke til at standse igen, siger Thomas Knudsen.

Om MiR

MiR leverer brugervenlige, sikre robotter til sundhedsvæsnet og til en lang række andre industrier. Det gælder bl.a. bilindustrien, elektronik, FMCG, logistik og life science.

MiR opererer i dag globalt med distributører i 58 lande.

MiR har hovedkvarter i Odense, hvor en del af deres produktion også befinder sig.

Læs mere om MiR her. 

Karoline Ry
Skrevet af:

Karoline Ry

Relateret indhold