Vi rådgiver dig

Forstå 3D-print

Med 3D-print er det slut med print på et fladt stykke papir. Nu gælder det print af fysiske 3D-modeller eller produkter i mange forskellige materialer.

3D-print er en additiv fremstillingsmetode, hvilket betyder, at produktionen sker ved at addere, dvs. lægge til. Det er faktisk meget præcist dét der skerÉt lag printes ad gangen, hvor efter et nyt lag printes ovenpå - altså ved at lægge lag på lag.  

Foto: Getty Images

Med 3D-print designes en 3D-model i et softwareprogram, hvorefter modellen sendes til print på samme måde som når du skriver et dokument i Word og sender til print. Men i stedet for at printe i 2D på et papir, er det muligt at printe elementer i 3D. Elementet opbygges ved, at printeren smelter et givent materiale, hvorefter en meget præcis printpistol tegner en flad figur, og når den er tør, printes endnu et tyndt lag ovenpå. På den måde opstår og printes en model i 3D.  

Uendeligt mange muligheder 

3D-print har traditionelt set primært været anvendt til at fremstille modeller i plastik. Men i dag rummer 3D-print langt flere muligheder, både i forhold til anvendelse af de elementer, som printes, men også i materialer. Eksempelvis er byggebranchen begyndt at printe hele betonelementer til bygninger, og i medicinalindustrien arbejdes der med at printe implantater eller elementer i levende væv. Mest normale printmaterialer er dog plastik, metal, gips og resin (epoxy). 

Særligt i de kundetilpassede produkter er 3D-print ved at vinde indtog. F.eks. kan brilleproducenter printe brillestel, der er tilpasset den enkelte kundes hovedstørrelse. Producenter af høreapparater printer elementer, der er tilpasses kundens øregang. Eller i sportsindustrien, hvor kundetilpassets sportsudstyr også er blevet billigere pga. 3D print.  

Kort fra idé til færdigt produkt

Med en 3D-printer går der meget kort tid fra, at der opstår en god idé i din virksomhed til, at du har en model eller prototype i hånden 

Billigt - særligt ved specialproduktion og kundetilpassede elementer

3D-print er en billig måde at producere modeller på, da det ikke længere kræver en ekstern leverandørDet samme gælder produktionen af de egentlige elementer, hvor specialprodukter ikke længere kræver sin egen støbeform osv. 

Meget begrænset spild

Da elementet bygges op lag for lag, er der meget lille materialespild ved 3D-print. Det er i modsætning til traditionelle produktionsmetoder, som støbning, udfræsning mv., hvor spildet kan være højere.

Lokal produktion og minimal lagerbeholdning

Med 3D-print er det for mange virksomheder muligt at minimere deres lagerbeholdning bl.a. fordi, produktionen kan ske lokalt og leveringsdistancen til kunden er mindre. 

Styrke

Elementets styrke afhænger naturligvis af materialevalget, men du skal blot være opmærksom på, at nogle materialetyper har en begrænset styrke. 

Hastighed

Selvom tiden fra idé til færdigt produkt kan reduceres væsentligt, så er selve produktionstiden med en 3D-printer ikke altid den hurtigste. Det varierer dog meget fra element til element.

Størrelse

Indtil videre kan de gængse 3D-printere printe i en begrænset størrelse. Derfor kan store elementer være nødvendige at printe i flere dele og samle efterfølgende. 

Er 3D-print noget for min forretning? 

3D-print er for de virksomheder, som enten har brug for at producere modeller af fysiske produkter, eller som leverer specialdesignede produkter i f.eks. plast, metal eller lign.  

Med 3D er der derfor både mulighed for at ændre og optimere sin arbejdsgange, men det kan også være vejen til udvikling af eksisterende produkter eller føre til helt nye produkter.  

Har du aldrig arbejdet med 3D-print før, og overvejer du, om det er relevant for din virksomhed? Mange fablabs og makerspaces har 3D-printere, hvor du kan søge inspiration og blive klogere på anvendelsesmulighederne.  

Relateret indhold