Vi rådgiver dig

Forstå blockchain

Blockchain, kender du måske bedst fra Bitcoins og kryptovalutaer, som de sidste 10 år har trukket store overskrifter, når prisen er steget og faldet. Blockchain er dog mere end nye digitale mønter og for industrien har teknologien siden 2018 vækket globale virksomheders interesse.

Men selvom ordet ‘Blockchain’ bliver anvendt oftere og oftere, er det måske forsat svært at forstå præcis, hvad teknologien går ud på, og hvad den kan gøre for din forretning.

Grundlæggende bruges netværksteknologi og internettet til udveksling af information. Den informationsdeling kan tage form på mange måder og have mange formål. Fælles er dog at informationen er redigerbar og er begrænset beskyttet. Netop dét ændres med blockchain, hvor det er muligt at sikre mod kopiering og manipulering, som gør det muligt at dele værdier via internettet. Sikkerhed er derfor et centralt begreb, når vi taler om blockchain.

Eksempel på blockchain – internethandel og onlinebetaling

Når du betaler online, sker der ikke en direkte overførsel af værdier (penge) til sælgere. Det sker ved, at du giver information til din bank om at overføre pengene til sælgere. Her fungerer banken som mellemmand og giver sikkerhed i transaktionen – men det forudsætter naturligvis at begge parter har tillid til banken.

I stedet for banken som mellemmand for informationen, kan man med blockchain dele værdier direkte, hvor transaktionen automatisk verificeres af et netværk af individuelle computere igennem en række velkendte algoritmer. Denne verificering gemmes som en datablok i netværket - dvs. ikke centralt, men hos alle enhederne i netværket og i kæden af datablokke. Det betyder, at det ikke er muligt at infiltrere én enhed og redigerer datablokken eller at én bruger har alt kontrollen med blokken – derfor øges sikkerheden.

Mulighederne med blockchain

Netop fordi sikkerheden i online transaktioner og overførslen af information med blockchain er meget høj, er de største muligheder med blockchain også der, hvor en høj troværdighed og sikkerhed er afgørende. Det er bl.a. dét, vi ser med bitcoin som en del af finans og den monetære sektor. Men også med kontraktforhold og dokumenter, der angiver ejerforhold eller aftaler, som også nødigt skulle redigeres.

Generelt set taler om blockchains fire generiske funktioner:

 • Identitet og dataopbevaring
  Med blockchain er det muligt at gemme identiteter for personer, organisationer, aktiver, mv. gemmes digitalt.
 • Værdioverførsel
  Peer-to-peer transaktioner kan eksekveres uden en tredjepart og kan derfor medvirke til reduceret afviklingstid og omkostninger
 • Revisorspor
  Blockchain kan levere ikke redigerbar historie af begivenheder, f.eks. transaktionshistorik, journalhistorik mv.
 • Automatisering
  Med smarte kontrakter bliver det også muligt at automatisering af specifikke handlinger, der kræver validering og kontraktuelle betingelser.

Relateret indhold