Vi rådgiver dig

Forstå kunstig intelligens

Kunstig intelligens, også kaldet AI (artificial intelligence), er en kompleks størrelse, der dog har et simpelt formål: at skabe maskiner, der er i stand til at efterligne menneskelig intelligens.

AI er et system, der kan analysere, lære og træffe beslutninger på samme måde, som vi mennesker gør. Netop den proces – at analysere, lære og træffe beslutninger – er kompleks, selv for mennesker. Hos mennesker er processen eksempelvis præget af erfaringer, følelser, logiske ræsonnementer og forventninger om beslutningens konsekvenser. 

Hvad kan en kunstig intelligens? 

Den type kunstig intelligens, der kræver veldefinerede opgaver, kaldes for smal kunstig intelligens. Alternativet er generel kunstig intelligens, som i højere grad ligner menneskets komplekse intelligens med evnen til at lære at løse mange forskellige typer af opgaver, som ikke ligner hinanden. Den generelle kunstig intelligens er vi ikke langt med at udvikle, og når vi i dag gerne vil implementere kunstig intelligens, er det derfor nødvendigt at definere dens opgaver meget præcist. 

En kunstig intelligens opstår ikke bare selv - den kræver gode matematiske modeller. Det har vi især indenfor strategisk ræsonnering (f.eks. skak) og til centrale dele af menneskes visuelle perceptionssystem (f.eks. billedgenkendelse). Derimod har vi ikke på samme måde gode modeller for menneskets sproglige og sociale intelligens. 

En kunstig intelligens opbygger erfaringer på samme måde, som vi mennesker gør. Det vil sige, at har et AI-system én gang analyseret et mammografi, identificeret en prik som potentielt kunne være brystkræft, og vi mennesker derefter bekræfter AI’en i, at den har ret, så ved systemet næste gang, at sandsynligheden for, at der er tale om brystkræft, når den genkender lignende prikker, er større end ellers. På den måde bliver den kunstige intelligens bedre og bedre til sin opgave. En kunstig intelligens anvender logik, matematik og formler. Derfor er den et menneske overlegent i sin beregningskraft.

Bliv en del af AI netværket

Er du og din virksomhed allerede i gang med kunstig intelligens? Men måske savner du sparring og vidensdeling omkring arbejdet, udfordringer mv. Læs mere om vores AI-netværk: et fagligt netværk for medarbejdere i virksomheder, der arbejder med kunstig intelligens.

AI netværk

AI i samspil med andre teknologier

Kunstig intelligens kan bruge på mange forskellige måder i en virksomhed til at udføre opgaver effektivt og præcist. Den kan bruges i forskellige løsninger, hvor teknologien er god til at give overblik over store mængder af information, som ellers kan være svære at holde styr på og samtidig hjælpe til at finde mønstre i datamaterialet. Særligt ved kunstig intelligens er, at den kan bruges i samspil med andre teknologier og løsninger, herunder 3D-print, administrative robotter, industrirobotter og IoT.

Lær AI på én dag

Overvejer du at bruge kunstig intelligens i din virksomhed, men er du i tvivl om hvordan? På kun en dag kan du lære at anvende AI i din virksomhed.

Læs mere om kurset her

Sådan kommer du i gang!

Vi har samlet et overblik over hvilke medlemsvirksomheder, der kan hjælpe dig i gang med kunstig intelligens.

Se overblikket her
Morten Rosted Vang

Morten Rosted Vang

Fagleder, Digital ansvarlighed og cybersikkerhed

Relateret indhold