Vi rådgiver dig

Fischer Lighting ApS – Cirkulære lamper, der reducerer plast i verdenshavene

Fischer Lighting, 3XN/GXN og Plastix har skabt en af verdens mest bæredygtige lampeserier, Fischer Family, som er designet efter cirkulære principper. Lamperne består af gamle lysarmaturer og opslidte fiskenet, hvilket betyder stor CO2-reduktion og mindre plast i verdenshavene.

Tværfagligt samarbejde fremmer den cirkulære økonomi

Family-serien blev en realitet, da Fischer Lighting indgik et stærkt samarbejde på tværs af arkitekt- og plastikbranchen med virksomhederne 3XN/GXN og Plastix. 3XN/GXN hjalp med at tegne lampens bæredygtige design, og Plastix bidrager med plastgranulat fra genanvendte fiskenet.

August-lampen der er den første i serien, vandt prisen Det Bæredygtige Element på Building Green messe 2018. De første lamper fra Family-serien er allerede blevet installeret på Den Blå Planet, som er en af 3XN/GXN’s varemærker. Akvariet har stort fokus på den stigende plast-forurening i havene, hvorfor Den Blå Planet er det perfekte sted at indvie Family-serien.

Bæredygtigt design og vækst går hånd i hånd

Traditionelle lysarmaturer er oftest designet således, at man er nødt til at skifte hele lampen ud, hvis man eksempelvis vil ændre til en mere energivenlig lyskilde. Dette ændrer Family-serien på med deres smarte design. Lampernes delkomponenter kan demonteres og genbruges gang på gang, da delkomponenterne enten er mekanisk eller magnetisk forbundet. Dette gør det muligt at skille delene ad og montere nye, og derfor er Fischer Family-lamperne cirkulære.

Samtidig er lamperne også genanvendelige, da ringen, der fastholder lampens diffuser, består af udtjente fiskenet. I stedet for at blive brændt omdannes fiskenettet til et plastgranulat, der blandt andet kan genbruges til nye lamper. Da materialerne kan bruges gang på gang, og alle komponenter kan udskiftes, er Fischer Family en af verdens mest bæredygtige lamper.
__________________________________________________________________________________________________________

Fordele: 

  • Alle lampens dele kan skilles ad, hvilket gør op med ”brug-og-smid-ud-kulturen”, da man ikke behøver smide hele lampen ud, hvis en enkelt del skulle udskiftes.
  • Genanvendte fiskenet til plastprodukter minimerer brugen af fossile olier og reducerer derved mængden af energi, der anvendes i produktionen af plastik. Fischer Lighting genererer 5,5 gange mindre CO2 i produktionen, når de genanvender fiskenet til deres lamper i stedet for ny plast fra olie. Samtidig reducerer lamperne energiforbruget op til 80 procent.
  • Fischer Lightings køb af Plastix’s plastgranulat fra fiskenet er et eksempel på, hvordan virksomheder kan skabe forretning ud af at behandle plastaffald som en ressource. Der indgår ca. 0,5 m2 udtjent fiskenet pr. lampe. Hvis flere genanvendte fiskenet eller andet plastaffald, ville det bl.a. forhindre plast og fiskenet i at flyde rundt i havene som spøgelsesgarn. Plast er til stor fare for havmiljø og -dyr, der enten kan komme til at spise plasten eller vikle sig ind i det.

__________________________________________________________________________________________________________

Udfordringer:

  • Det kan være en udfordring at finde leverandører, der kan producere materialer, der lever op til cirkulære principper. Mange virksomheder ønsker at udvikle cirkulære forretningsmodeller, men mangler samarbejdspartnere, der kan bidrage med de rette materialer. Fischer Lighting afprøvede flere materialer f.eks. gamle jeans, kaffegrums osv., før de fandt Plastix, der kunne levere plastgranulat fra udtjente net, der overholdt cirkulære principper.  
  • Mange opfatter ofte genbrugte produkter som værende af ringere kvalitet end nye produkter. Fischer Lighting håber, at denne lampe kan være med til at gøre op med denne myte.

Fischer Lighting og cirkulær økonomi

Her kan du finde links til Fischer Lightings hjemmeside og andre cases om Fischer Lightings produkter - både på dansk og engelsk.

Fischer Lightings hjemmeside Fischer Lighting - Miljøvenlig LED teknologi

Relateret indhold