Vi rådgiver dig

MV Plast ApS – Et lukket kredsløb af plast: fra husholdningsaffald til plastpaller

MV Plast producerer plastpaller, der er lavet af plastaffald, som stammer fra danske husholdninger, der ellers ville være blevet brændt. Når pallen har udtjent sin levetid, kan den returneres og laves om til en ny palle.

MV Plast blev grundlagt i Randers i 1998 af brødrene Mogens og Michael Velling og er i dag en væsentlig leverandør af formstøbte komponenter af plast. Sprøjtestøbningen foretages af avancerede produktionsapparater og indeholder flere forskellige typer plast. Med deres mange års erfaring inden for produktion er MV Plast en strategisk og bæredygtig samarbejdspartner i udviklingen af innovative plastemner.

Cirkulært samarbejde udmøntede sig i en plastpalle af genanvendt plastik

MV Plast samarbejder blandt andet med Randers Kommune og virksomheden Dansk Affaldsminimering. Partnerskabet har resulteret i en metode til at genbruge plastaffald fra husholdningerne, som før blev brændt eller deponeret. Det gavner samfundets klimakonto. Hver gang man producerer 1 kg plast af plastaffald i stedet for at producere ny plast af råolie, sparer man miljøet for 1,5 kg CO2. Hvis plasten derimod bliver brændt, koster det yderligere 3 kg CO2 pr. kg.

Dansk Affaldsminimering har metoden og maskinerne, som gør det muligt at sortere og rense husholdningsplasten tilstrækkeligt til, at det kan bruges som råmateriale i nye produkter. MV Plast modtager derefter plasten fra Dansk Affaldsminimering og omdanner den til plastgranulat. Herefter bruges deres specialbygget sprøjtestøbemaskine til at producere formstøbte plastpaller i et hårdt, bæredygtigt og slidstærkt materiale.

Plastpalle med en levetid op til seks år

Plastpallen har en række fordele sammenholdt med de traditionelle europaller af træ. Den har en længere levetid – helt op til seks år, den kan bære langt flere kilo, den skal ikke varmebehandles, og den suger ikke fugt ligesom træ. Pallen er produceret i et stykke, så den har ingen søm, brædder, bolte eller fatninger, som kan rive sig løs. Plastpallen har derudover et mindre CO2-aftryk end en palle i træ. De fleste europaller i træ er produceret i udlandet og bliver transporteret til Danmark. MV Plast plastpallerne bliver til gengæld fremstillet lokalt, hvilket sparer på CO2-kontoen.

Når plastikpallen er slidt op eller er gået i stykker, kan den returneres til Dansk Affaldsminimering, hvorefter den bliver kværnet og brudt ned hos MV Plast. Herefter kan plasten indgå i nye paller. MV Plast har nemlig designet pallen til at indgå i et lukket kredsløb, så virksomheden undgår at skulle købe plast af ny udvundet råolie.

MV Plastpaller bliver indtil videre kun produceret i farven sort. Det skyldes, at genbrugsplasten fra husholdningerne består af mange slags plastik i forskellige farver. Plastaffald deles ofte op i tre hovedkategorier HDPE (plastdunke), PET (drikkeemballage) og så alt det andet. HDPE og PET kan nemt sælges videre, da de ofte er af god kvalitet. De resterende 50 pct. af alt husholdningsplasten er en blanding af plast med rester fra lim eller etiketter, og det er denne fraktion, som omdannes og ender som plastpaller hos MV Plast.

Cirkulær økonomi er tænkt ind i hele virksomheden

MV Plast er en bæredygtig og miljøbevidst virksomhed, som har tænkt cirkulære principper ind i alle produktionsled. Virksomheden holder eksempelvis deres vandforbrug nede ved at anvende vandet fra nedkøling af sprøjtestøbning i produktionen til opvarmning. På den måde holder MV Plast vandet i et lukket kredsløb, hvor det genbruges igen og igen.

I MV Plasts produktion genanvendes al overskydende plast fra arbejdsprocesserne. Plastspildet granuleres løbende i MV Plasts minikværne og anvendes straks i produktionen. Overskydende emballage i form af pap og plast sælger MV Plast videre til genbrug. Alt i alt prøver virksomheden på at sikre, at intet går til spilde, og alle ressourcer bliver brugt og genbrugt.
________________________________________________________________________________

Fordele:

  • For hver gang MV Plast producerer 1 kg plast af plastaffald i stedet for at producere paller af ny plast fra råolie, spares miljøet for 1,5 kg CO2. Derved sparer MV Plast atmosfæren og klimaet for mange tusinde ton CO2 om året ved genanvende plasten, i stedet for at det bliver brændt.
  • MV Plast ApS har en produktionskapacitet pt. på op til 100.000 paller.
  • Plastpaller er et langt bedre alternativ end europaller i træ. Plastpaller lever længere, kan holde til mere og er mere CO2-venlige.
  • Plastpallen vejer 11 kg, er produceret af 100 pct. dansk genbrugsplast i primært PP/PE, den kan klare en statisk belastning op til 4.000 kg og får ikke fugtskader.

________________________________________________________________________________

Udfordringer:

  • En af de største udfordringer er at få adgang til husholdningsaffald og få det renset til sådan en kvalitet, at det kan genanvendes. MV Plast har fået adgang til husholdningsaffaldet ved at indgå aftale med Randers Kommune. De danske kommuner har haft monopol på husholdningsaffaldet, hvilket bliver ændret med regeringens affaldsaftale. På nuværende tidspunkt bruger virksomheden det genanvendte plast til deres paller, men de håber på at blive godkendt til at producere fødevareemballage af genanvendt plastik.
  • Kunderne efterspørger plastpaller i andre farver end sort, hvilket er en udfordring, da det på nuværende tidspunkt kun er muligt at producere paller i sort pga. det blandet plastmateriale.

MV Plast og cirkulær økonomi

MV Plasts hjemmeside