Vi rådgiver dig

EU-kommissionens nye Joint Research Centre etablerer et nyt benchmark for fremtidens arbejdspladser

Bjarke Ingels Group (BIG) modtog i 2021 førstepræmien i designkonkurrencen for opførelsen af det nye ’Joint Research Centre’ (JRC) i Sevilla og lanceringen af New European Bauhaus (NEB) Lab. Det er den første af sin art, der eksplicit er knyttet til NEB.

BIG er valgt som vinder i den internationale arkitektforening (UIA) projektkonkurrence om designet af JRC's nye hovedkvarter og NEB Lab.

Foto: FUSAO

Det nye videnscenter opføres på grunden for EXPO´92 Sevilla verdensudstillingen ved navn 'Isla de la Cartuja', og skal underbygge ECitySevillas vision om at nedsætte CO2-niveauet i byen. JRC bliver ikke kun et videnskabeligt epicenter, men også et mødested for både forskere og lokalsamfundet, der forener den europæiske vision i NEB-initiativet om bæredygtighed, æstetik og inklusion.

JRC-bygningen kommer til at indeholde 12 forsknings- og supportafdelinger, heriblandt et New European Bauhaus Lab, samt både offentlige og private udendørsområder, og skal være med til at skabe attraktive byrum, der fremmer gennemsigtighed, inklusion og energieffektivitet. BIGs design til Europa-Kommissionens videnscenter i Sevilla skal skabe rammerne for 400 ansatte og ønsker at styrke samarbejdet mellem centerets research teams.

Med vores designforslag for det nye Joint Research Centre i Sevilla, har vi mere end noget andet forsøgt at lade bygningens bæredygtige kvaliteter drive den arkitektoniske æstetik, hvilket ikke kun får bygningen til at performe bedre, men også gør den mere beboelig og smuk. Det er vores bud på en ny form for andalusisk arkitektur. Bjarke Ingels, Partner, BIG.

Globalt benchmark for bæredygtighed

Opførelsen af JRC-bygningen er en del af Sevillas mål om at blive et globalt benchmark for bæredygtighed inden 2025 og den lokale vision om at dekarbonisere og omstille Isla de la Cartuja til 100% vedvarende energikilder.

Ifølge BIG (Bjarke Ingels Group) skal bygningens udformning og tagkonstruktion sikre, at der er god luftcirkulation og godt lys indendørs, som bidrager til energibesparelse ved at undgå kunstig belysning, aircondition og mekanisk ventilation. Designet prioriterer lokale materialer ved at anvende kalksten, træ og keramisk tegl, og så er bygningens struktur skabt af beton med lavt karbon-indhold, hvilket reducerer op til 30 % af den typiske CO2 udledning, mens tagstrukturen vil blive bygget af genanvendt stål.

New European Bauhaus (NEB) Lab har til formål at etablere de bedste betingelser for en grøn omstilling. Den nye bygning i Sevilla er et godt eksempel på ikke bare ord men handling, med en arkitektur som er fuldstændig inspireret af New European Bauhaus, i en tid hvor maksimal energieffektivitet og den miljømæssige bæredygtighed over bygningens samlede levetid er øverst på vores dagsorden. Stephen Quest, JRC Director General.

Foto: FUSAO

Foto: FUSAO

Foto: UTURA

En sky af solcellepergolaer

BIG har en vision om at overdække hele projektgrunden med en sky af solcelle- 'pergolaer', hvilket er inspireret af Sevillas historiske pladser og gågader. Her skal taget svæve over researchcenteret, dets mange terrasser, haver og pladsen foran centeret og skabe skygge og et behageligt miljø for JRC's medarbejdere og Sevillas borgere.

Derudover skal tagstrukturen bestå af firkantede letvægts PV’er, der svæver højest i midten af grunden og gradvist sænkes til menneske-skala i yderkanten, hvilket skaber en variation af intime og offentlige rum under taget.

I bygningens grundplan vil der være spiseområder, et konferencecenter og sociale områder, mens kontorer og forskningsafdelinger, som har høje sikkerhedskrav, ligger på de øvre etager. Lokaler og faciliteter til samarbejde vender ud mod pladsen, mens lokalerne, hvor JRC's medarbejdere kan fordybe sig, vender mod haven. BIG forlænger desuden byens promenade og skaber en helt ny plads for Sevillas borgere på den ene side af bygningen og en privat have til JRC-medarbejdere på den anden side. Byggeriet forventes at starte i 2024.

Foto: Bjarke Ingels Group

Fakta

Ledende partnere

Bjarke Ingels, João Albuquerque

Bygherre

Joint Research Centre, EU-komissionen

Arkitekt

HCP Architecture & Engineering (lokal arkitekt)

Ingeniør

 Buro Happold, Grupo Argenia

Byggematerialer

Bygningens struktur er skabt af beton med lavt karbon-indhold, hvilket reducerer op til 30 % af den typiske CO2 udledning, mens tagstrukturen vil blive bygget af genanvendt stål. Træ benyttes til solbeskyttelse, mens gulv bliver støbt i natursten, såsom kalksten og terrakotta, samt tegl.

Placering

Sevilla, Spanien

Byggeår

 2024

Størrelse (m2)

9900 m2

 

OM NEW EUROPEAN BAUHAUS INITIATIVET  

Med afsæt i den historiske Bauhaus-tradition har EU lanceret New European Bauhaus. Gennem ændrede arbejdsmetoder, samarbejde på tværs af forskellige fag- og kunstdiscipliner og i stræben efter nye løsninger, fik man dengang etableret det, der blev startskuddet til en ny europæisk bevægelse, som spredte sig over hele Europa. Det er ligeledes afsættet med New European Bauhaus, hvor fokus er på udviklingen og bruge nye materialer, nye samarbejder, og måden vi skaber fremtidens byggede miljøer. Styrende for New European Bauhaus er tre centrale værdier: Inklusion, bæredygtighed og æstetik.

 

Læs mere om Joint Research Centre her:

BIG - Joint Research Centre
Henriette Thuen

Henriette Thuen

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 7216 0283
  • Mobil +45 4098 4130
  • E-mail htu@di.dk

Relateret indhold