Danske handelskamre går sammen om digital ATA Carnet-løsning
Den internationale digitale revolution buldrer videre. Nu er turen kommet til den papirbaserede ATA Carnet-løsning.
Samtlige 4 danske handelskamre – Dansk Industri, Dansk Erhverv, Landbrug & Fødevarer og SMVdanmark – har sammen med den danske eksportplatform Contenera udviklet en integration til eATA Core-systemet, kaldet “Mercury II”.
De danske handelskamre håndterer årligt mange tusinder af ATA Carneter, oprindelsescertifikater og påtegninger gennem Contenera-platformen/whitelabel-løsninger.
Den kommende eATA-løsning giver handelskamrene mulighed for at kunne levere en hurtig og brugervenlig løsning. Det bliver dermed lettere at administrere midlertidig udførsel og indførsel af varer.
Ved at digitalisere ATA Carneter ønsker ICC (International Chamber of Commerce) at opnå:
- Effektivitet: Hurtigere toldkontrol, hurtigere processer og mindre administrativ byrde.
- Øget sikkerhed: Sporbare og sikre digitale løsninger.
- Bæredygtighed: En papirløs fremtid er godt for både miljøet og virksomhedernes ressourcer.
- Globalt samarbejde: En fælles digital platform skaber bedre forbindelser mellem lande og handelsorganisationer.
For nylig var Stockholms Handelskammare vært for de nordiske toldmyndigheder og handelskamre til en workshop om eATA. Vi havde også sendt en delegation afsted i form af Mads Thomsen og Kristian Schrøder. Med var også bl.a. Marco De Nobili, ATA Carnet-koordinator hos ICC og Davor Antonic-McKinley fra London Chamber of Commerce.
Hos Contenera er vi er stolte over at være med til at forme fremtidens digitale eksport.
Bagom ATA Carnet:
ATA Carnet fungerer som et "pas" for varer. ATA Carnet bruges af virksomheder i over 80 lande til midlertidig eksport af varer til messer, udstillinger, vareprøver og professionelt udstyr. Det sparer virksomheder for moms og told i værtslandet. eATA gør dette system digitalt, hvilket betyder mindre papirarbejde og en enklere proces for både brugere og toldere.
Status og tidsplan for eATA:
Projektet kræver samarbejde mellem NGA'er (National Guaranteeing Associations), udstedere og toldmyndigheder i ATA-kæden, da ATA Carnet er et tolddokument. I EU styres den toldmæssige ibrugtagning centralt af TAXUD (EU’s Generaldirektorat for Beskatning og Toldunion).
Go-live for EU er planlagt til 2026, med en overgangsfase frem til 2028, hvor alle lande i ATA-kæden skal være med.