”Det mest bæredygtige produkt er det produkt, du aldrig køber” 

For CEO af design- og byggevirksomheden Stykka, Jarl Engelbrecht Vindnæs, er bæredygtighed en byggesten for alle faser i produktionen. Bæredygtighed handler ikke nødvendigvis om at lave ting i genanvendt plastic eller fiskenet, men om at få ændret noget helt fundamentalt i en meget stor sektor ved hjælp af teknologi.

”Hvorfor laver vi byggeri og bygninger der kan holde i 100 år, men alt hvad vi hælder ind i de bygninger kan holde 5-10 år? Det er jo et kæmpe problem. Så vi forsøger i virkeligheden at lave driftsinventar til alt boligmasse, og det her driftsinventar er bygget så det kan holde en livstid og man kan udskifte det, og man kan løbende opgradere det, så det ikke går ud af mode.”

Gennem en årrække har Stykka arbejdet med at gentænke byggesektoren, fra designfasen til det færdige produkt. Virksomheden har udviklet en tech-platform, hvor produktdesign er grundstenen for det bæredygtige produkt. 

”Når vi starter med at lave nye produkter, så har vi tre ting vi kigger på: Det første er, at vi kun bruger kvalitetsmaterialer, så vi kan lave noget der er slidstærkt og meget holdbart - helst over-engineered. Dernæst sourcer vi de mest CO2 indeholdende materialer vi overhovedet kan skaffe. Det sidste er at vi altid tænker drift ind i produktdesignet, så når kunden køber møbler, sørger vi for at tingene kan vedligeholdes og driftes i fremtiden.”

Læs mere på Stykkas hjemmeside 

Se og hør da vi mødte Jarl Engelbrecht Vindnæs til en snak om Stykka's vission og bæredygtighed:

Vi mødte Jarl Engelbrecht Vindnæs, CEO for Stykka ApS, til en snak om Stykkas vission og deres syn på bæredygtighed.